Omikron-seuranta 17.12.2021
Vaikka Etelä-Afrikassa omikron-variantti ei ole lisännyt koronakuolemia tai sairaanhoidon kuormitusta merkittävästi, ei niihin tietoihin vielä luoteta.
Etelä-Afrikan jälkeen omikronin tiedetään merkittävästi yleistyneen Englannissa ja Tanskassa, joissa virusnäytteitä sekvensoidaan runsaasti.
Tanska ei eroa sairaaloiden kuormituksessa muista pohjoismaista, mutta koska Ruotsissa oli 1. vuosipuoliskolla selvästi enemmän koronapotilaita, on kuvaajaan rajattu vain toinen vuosipuolisko. Norjasta ei löydy tehohoitopotilaiden määrää, joten se on tiputettu kokonaan pois.
Tanskan tapausmäärissä omikron voi jo hieman näkyä, mutta ei koronakuolemissa. Lisään kuitenkin molemmat kuvaajat siinä toivossa, että päivitetyissä versioissa näkyisi jotain mielenkiintoista.
Tanskan kuvaajat ovat vielä aika normaalin näköisiä, mutta varsinkin Norjassa kuolleisuus koronaan on niin vähäistä, että esimerkiksi yksittäiset tartuntaketjut hoitolaitoksissa voivat aiheuttaa erikoisia ”vääristymiä” kuolleiden määriin. Suomenkaan kuvaajia en upota samasta syystä. Tanskassa koronakuolleita on noin 3 050, Norjassa 1 200 ja Suomessa 1 450.
Alla vielä tehosterokotusten osuudet.
Lähteitä:
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/south-africa/
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/uk/
https://www.google.com/search?q=covid+hospitalization+rate+uk
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/denmark/
Lisää aiheesta
NYT:n tilannekatsaus Englannista 15.12.: Here’s what’s behind Britain’s dire estimate of 200,000 new Omicron cases in a day.
Tanskasta 13.12.: Denmark and Norway Predict Drastic Spike in Omicron Cases
Etelä-Afrikasta 17.12.: Early data suggests South Africa’s Covid hospitalizations are lower in the Omicron wave, but caveats apply.
A-studiossa tehohoidon prof. kertoi, ettei koronan vuoksi ole enää ns. ylikuolleusuutta eli tarkoittaa sitä, että olemme palanneet vuosittaisten normikuolleisuuden tasolle.
Virusten aiheuttama kuolinsyy on vain eri nimikeellä.
Ilmoita asiaton viesti
Kuulostaa erikoiselta. Suomessa vuosittainen normaali kuolleisuus on noin 55 000 eli 1,00 % väestöstä ja siitä koronan osuus on koko ajan ollut niin pieni, että se on ollut lähinnä ”taustakohinaa”.
Ilmoita asiaton viesti
Influenssakuolleisuus on ilmeisesti pudonnut murto-osaan normaalista, koska korona syrjäyttää sitä.
Ilmoita asiaton viesti
En sanoisi, että syrjäyttää vaan että molempiin tehoavat samat torjuntakeinot: käsihygienia, turvavälit, kontaktien välttäminen jne. Ja influenssaan ne taitavat tehota vielä paremmin.
Sillä tuskin on laajempaa merkitystä, mutta ainakin minä otin ensimmäisen kausi-influenssapiikkini reilu kuukausi sitten. Olisi jäänyt ottamatta, jos en yleensäkin seuraisi rokotuksiin liittyviä juttuja ja tietäisi koronan takia, että kuulun riskiryhmään keväästä lähtien. Jo viime vuonna kausi-influenssapiikkejä markkinoitiin sillä, että ne vähentävät terveydenhuollon kuormaa ja jäisi enemmän paukkuja koronan hoitoon.
Ilmoita asiaton viesti
Pidän tällaisista blogipostauksista, joissa on pääosassa data eikä suunpieksentä!
Koronamittarien kehityskäyrät voivat helposti yllättää. Alustavasti tuo Etelä-Afrikan tilanne ei kuitenkaan näytä tukevan narratiivia, jonka mukaan omikron olisi erittäin vaarallinen ja että se olisi pyrittävä kukistamaan juuri aggressiivisilla rokotuskampanjoilla.
Etelä-Afrikassa rokotettuja on siis vain n. 31%, ja tuplarokotettuja vielä vähemmän. Silti koronakuolemat ovat olleet noin heinäkuusta alkaen ilahduttavasti laskussa!
Omikron-tartuntoja on toki paljon. Esimerkiksi Dr. Malone on kuitenkin muistuttanut, että tutkimusten mukaan luonnollinen immuniteetti on vahvempi ja pitempikestoisempi kuin rokotteella hankittu. Parhaassa tapauksessa siis omikron, jonka leviämistä ei kuitenkaan voi rokotteilla pysäyttää, on lievä ja auttaa kohti laumasuojaa.
Yhdessä huonossa skenaariossa erityisesti lasten ja nuorten aggressiivinen rokottaminen häiritsee luonnollisen immuniteetin kehittymistä ja johtaa alituiseen uusien piikkien tarpeeseen.
Britannian datassa toki kuolemantapausten pysyminen alhaalla osuu yhteen rokotteiden aikakauden kanssa. Vaatisi eri analyysin sanoa, paljonko tästä on perusterveiden nuorten rokottamisen ansioita.
Ilmoita asiaton viesti
Toistaiseksi delta on kuitenkin vielä vallitseva lähes kaikkialla ja sekin aiheuttaa läpäisyinfektioita, jos vasta-ainetaso on ehtinyt tippua riittävän alas, kun edellisestä rokotuskerrasta on liian pitkä aika. Rokotukset eivät siis ole missään tapauksessa turhia ja ne tulevat kuitenkin halvemmiksi kuin rajoitustoimenpiteet.
NYT:in Etelä-Afrikka-katsauksessa kerrotaan, että Gauteng Provinssissa, jossa suurin osa omikron-tapauksia on ollut, on muuta maata selvästi korkeampi rokotuskattavuus ja vasta-aineita 70 % väestöstä, suurelta osin aiempien tartuntojen takia. Etelä-Afrikka on siis aika vaikeasti tulkittava tapaus ja lisäksi tilastojen laatu tai jopa puute vaikeuttaa tulkintaa lisää.
Vuodenajasta johtuva kausivaihtelu siellä tietysti menee toisin päin kuin pohjoisessa eli siellä on alkanut vähätautinen kesä.
Luonnollinen tai sairastamalla saatu vastustuskyky ei ole ilmainen. Se voi heikentää elimistöä niin paljon, että seuraavalla kerralla muuntunut virus on sitä vahvempi. Eikä virus ole ainoa vaara. Kausi-influenssoissa keuhkokuumeen voi aiheuttaa myös bakteeri, joka voi olla liikaa viruksen heikentämille keuhkoille.
Vastustuskyky viruksia vastaan on käsittääkseni aina kaksiosainen. On tartuntoja estävät vasta-aineet, joiden määrä laskee ajan myötä ja on melko nopeasti (kuukausia) niin alhainen että ne menettävät tehonsa. Ns. muistisoluihin perustuva taso taas on hidas eikä useinkaan pysty estämään tartuntaa, mutta voi olla riittävän nopea, että sitä ei huomaa, mutta kuitenkin niin tehokas ja pitkäkestoinen, että se estää vakavan tautimuodon jopa loppuiäksi. Sillä, miten vastustuskyky on saatu, ei voi olla kovin suurta merkitystä. Vasta-aineet vähenevät ja muistisolut säilyvät.
Ilmoita asiaton viesti
Kovasti siis yritin etsiä omikronin vaikutuksia muuhun kuin tartuntatapausten määriin, mutta kun niitä ei löydy Etelä-Afrikasta, ei niitä tietystikään löydy vielä muualtakaan. Kirjoitusta voi kuitenkin käyttää runkona uusiin seurantakatsauksiin ja niitä odotellessa itse kukin voi klikkailla useimpia kuvia tai linkkejä kirjoituksen lopussa ja tarkistaa ajankohtaisen tilanteen.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää statistiikkaa olet kerännyt. Vahvistaa käsitystäni viruksen halusta pysyä hengissä elävässä isännässä. Uskon uusimman variantin olevan yhtä helposti tarttuvan, kuin influenssan.
Virus tulee ilmeisesti käymään läpi koko populaation. Ennemmin, tai myöhemmin. Rokotus antaa vain aikarajallisen suojan.
Ilmoita asiaton viesti
Jo alkuperäiset variantit 614D ja 614G olivat selvästi influenssaa tarttuvampia.
Vasta 70-luvulla huomattiin, että influenssakin tarttuu ilmateitse ja oireettomalta tartunnan saaneelta. Se tosin vaati yli neljän tunnin ajan samaa ilmaa hengittämisen. Alaskasta lähtenyt matkustalentokone joutui palaamaan konevian takia kentälle, jossa matkustajat odottivat vian korjaamista ja ilmastointi oli sen aikaa kytketty pois päältä. LA Timesissa oli juttu Seattlen kirkkokuorolaisista, joista useat saivat koronan lauluharjoituksissa ja siinä tuo Alaskan tapaus oli kerrottu: https://www.latimes.com/world-nation/story/2020-03-29/coronavirus-choir-outbreak Lähinnä selityksenä miten ilmavälitteinen eli aerosolitartunta tapahtuu.
Alkuperäinen korona tartutti vastaavasti noin ½ – 1 tunnin altistusajalla. Deltasta on väitetty, että se voisi jopa tarttua ulkona ohikulkijalta eli altistusaika olisi aivan mitätön.
Rokotuksen aikarajan suhteen viittaan kommenttini https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/rkoski/omikron-seuranta-17-12-2021/#comment-3563387 yllä.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla vielä kovin aikaista arvioida omikronia.
Joka tapauksessa tarttuvuus taitaa olla tuhkarokon luokkaa. Kirurgisista maskeista ei nyt enää liene paljon suojaa näköefektin lisäksi.
Ilmoita asiaton viesti