Omikron-seuranta 17.12.2021

Vaikka Etelä-Afrikassa omikron-variantti ei ole lisännyt koronakuolemia tai sairaanhoidon kuormitusta merkittävästi, ei niihin tietoihin vielä luoteta.

Pahimmillaan tapausmäärät nelinkertaistuivat neljässä päivässä.

 

Kuolleiden määrässä ei näy kasvua vieläkään vaikka Etelä-Afrikassa keskimäärin kuollaan 10 päivässä taudin toteamisen jälkeen.

Etelä-Afrikan jälkeen omikronin tiedetään merkittävästi yleistyneen Englannissa ja Tanskassa, joissa virusnäytteitä sekvensoidaan runsaasti.

Englannissa tapausmäärät ovat olleet jo valmiiksi korkeat kesästä lähtien.

 

Kuolleiden määrät ovat kuitenkin pysyneet melko maltillisella tasolla.

 

Omikron ei näy myöskään sairaaloiden kuormituksessa.

Tanska ei eroa sairaaloiden kuormituksessa muista pohjoismaista, mutta koska Ruotsissa oli 1. vuosipuoliskolla selvästi enemmän koronapotilaita, on kuvaajaan rajattu vain toinen vuosipuolisko. Norjasta ei löydy tehohoitopotilaiden määrää, joten se on tiputettu kokonaan pois.

Ruotsissa on asukkaita lähes kaksinkertainen määrä verrattuna muihin reilun viiden miljoonan asukkaan pohjoismaihin.

 

Rokotekattavuudessa ei ole pohjoismaiden välillä merkittäviä eroja.

Tanskan tapausmäärissä omikron voi jo hieman näkyä, mutta ei koronakuolemissa. Lisään kuitenkin molemmat kuvaajat siinä toivossa, että päivitetyissä versioissa näkyisi jotain mielenkiintoista.

Tapausten kasvuvauhti on selvästi kiihtynyt.

 

Kuolleiden määrä on kuitenkin pysynyt samana jo reilun viikon ajan.

Tanskan kuvaajat ovat vielä aika normaalin näköisiä, mutta varsinkin Norjassa kuolleisuus koronaan on niin vähäistä, että esimerkiksi yksittäiset tartuntaketjut hoitolaitoksissa voivat aiheuttaa erikoisia ”vääristymiä” kuolleiden määriin. Suomenkaan kuvaajia en upota samasta syystä. Tanskassa koronakuolleita on noin 3 050, Norjassa 1 200 ja Suomessa 1 450.

Alla vielä tehosterokotusten osuudet.

Ruotsista on vain yhden päivän tieto ja Etelä-Afrikasta tiedot puuttuvat kokonaan.

 

Omikronin osuus koronatartunnoista lasketaan kahden viikon välein ja viimeeksi 13.12., joten Suomessa sitä ei kuvaajan mukaan vielä ole yhtään.

 

Kun edellistä kuvaa klikkaa ja valitsee uudessa avautuvassa kielekkeessä MAP, saa esille karttanäkymän. Voit myös vaihtaa ajankohtaa kahden viikon välein. Lokakuun 18. omikronia oli vain Nigeriassa.

 

Lähteitä:

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/south-africa/

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/uk/

https://www.google.com/search?q=covid+hospitalization+rate+uk

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/denmark/

 

Lisää aiheesta

NYT:n tilannekatsaus Englannista 15.12.: Here’s what’s behind Britain’s dire estimate of 200,000 new Omicron cases in a day.

Tanskasta 13.12.: Denmark and Norway Predict Drastic Spike in Omicron Cases

Etelä-Afrikasta 17.12.: Early data suggests South Africa’s Covid hospitalizations are lower in the Omicron wave, but caveats apply.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu