Omikron-seuranta 24.12.2021 – Hyviä uutisia

Etelä-Afrikka

Etelä-Afrikassa omikronin lähes pystysuoraan nousuun kiihdyttämät tapausmäärät ovat nyt yhtä jyrkässä laskussa. Riippuen mistä varsinainen jyrkkä nousu lasketaan alkavaksi, saavutettiin huippu noin kahdessa tai kolmessa viikossa. Alla kuvaajassa alkupäiväksi on valittu kätevästi 1. joulukuuta, jolloin liukuva keskiarvo oli 3 797. Huippu on kuitenkin yksiselitteisesti 17. päivä ja liukuva keskiarvo oli 23 437.

Vaikka tuo tapausmäärien kuusinkertaistuminen 2½ viikossa voi vaikuttaa hurjalta, olisi kasvun pitänyt olla noin satakertainen, jos omikronin tapausmäärät kaksinkertaistuvat kahden tai kolmen päivän välein. Niin suuri kasvu törmää kuitenkin nopeasti erilaisiin yhteisö- tai lähipiirirajoihin, kun lähes kaikki tietyissä kontaktien määrittelemissä lähipiireissä ovat jo altistuneet tartunnalle. Toisaalta se että kuusinkertainenkin tapausmäärien kasvu saatiin testattua, on eräänlainen saavutus ja todellinen tapausmäärien kasvu lienee jotain kuusin- ja satakertaisen väliltä.

Eilisen liukuva keskiarvo oli 57 ja huippu 16.1.2021 oli 575 koronakuolemaa. Asukkaita Etelä-Afrikassa on 60,4 miljoonaa.

Kuolleiden määrä luultavasti vielä jonkin aikaa hieman nousee, mutta kun Etelä-Afrikassa aikaisempien varianttien aiheuttamat kuolemat ovat näkyneet keskimäärin 10 päivän viiveellä ja omikron on vielä nopeampi, ei mitään kovin dramaattista ehdi tapahtumaan. Jos omikronin viive olisi vain viikko, olisi kuolemien huippu tänään ja eilisen luvuissakin sen jo pitäisi selvästi näkyä.

Aiheesta uutisoi ainakin The Washington Post 22.12. koronakirjeellään Coronavirus Updates: South Africa’s omicron wave appears to be falling sharply ja jutussa South Africa’s huge omicron wave appears to be subsiding just as quickly as it grew.

 

Englanti

Englannissakin omikronin tilanne näyttää selkiytyneen ja siellä 17.12. näyttäisi olevan vastaava lähes pystysuoran kasvun alku kuin joulukuun 1. oli Etelä-Afrikassa. Eilisen liukuva keskiarvo oli 95 879, mutta jos omikron etenee samaa tahtia kuin Etelä-Afrikassa, huippu olisi 3.1.2022 ja lukumäärä yli 400 000. Edellinen ennätys oli tammikuun alkupuolella yli 59 000.

Kuolleiden määrässä siellä ei ole tapahtunut mitään, kuten ei sairaala- tai tehohoidossakaan, josta kuitenkin vanha kuvakaappaus ja linkki siltä varalta, että jotain tapahtuu.

Omikron ei näy myöskään sairaaloiden kuormituksessa.

 

Toinenkin hyvä uutinen tulee pääosin Englannista tai oikeastaan hyvän uutisen vahvistus. The New York Timesin koronakirje 23.12. oli otsikoitu Coronavirus: Omicron appears less severe ja siinä oli linkki etelä-afrikkalaista, skotlantilaista ja englantilaista tutkimusta summaavaan artikkeliin Omicron infections do not seem as severe, leading less often to hospitalization, U.K. researchers report, jossa oli linkki laajempaan artikkeliin Omicron Infections Seem to Be Milder, Three Research Teams Report. Hesarin referointi näihin kolmeen tutkimukseen on otsikoitu Alustavat brittitutkimus­tulokset: Omikrontartunnat johtavat harvemmin sairaalahoitoon. Kattavin (ja uusin) tutkimus lienee kuitenkin UK Health Security Agencyn, joka vastannee Suomen THL:ää, 42-sivuinen SARS-CoV-2 variants of concern and variants under investigation in England: technical briefing 33 ja sen taulukkolaskenta-arkki Technical briefing 33: underlying data. Helpoimmin siihen tutustuu BBC:n artikkelin Omicron up to 70% less likely to need hospital care kautta. Sen mukaan omikroniin sairastuneet joutuvat:
31 – 45 % harvemmin ensiapuun (A&E, Accident&Emergency)
50 – 70 % harvemmin sairaalahoitoon

BBC:n artikkelissa on linkki toiseen artikkeliin Omicron: Half of colds will be Covid, warn UK researchers, joka toistaa samaa kuin Etelä-Afrikastakin kuultiin, omikronia luullaan tavalliseksi flunssaksi ja sen laajin yhteiskunnallinen vaikutus on tavalliset sairauspoissaolot.

NYT:n koronakirjeessä oli myös mainittu mielenkiintoinen ”laskuharjoitus”, josta NYT kirjoitti otsikolla A forecast of 3 billion new, mostly mild infections by March draws skepticism. I.H.M.E. (Institute for Health Metrics and Evaluation at the University of Washington) ennustaa, että parissa kuukaudessa omikron pyyhkäisee yli maapallon tartuttaen kolme miljardia ihmistä ja laskee, että sairaalaan joutuu vain 4 – 10 % siitä määrästä, joka olisi joutunut saadessaan delta-variantista tartunnan sekä kuolleita tulisi vain 1 – 3 % siitä mitä delta aiheuttaisi.

 

Tanska

Tanskan tapausmääristä on toistaiseksi vaikea valita vastaavaa selvää omikronin laajan leviämisen alkua, koska siellä tapausmäärät ovat olleet jo pidemmän aikaa reippaassa nousussa.

 

Kuolleiden määrä sen sijaan on pysynyt samalla tasolla ja sitä selittää parhaiten annettujen tehosterokotteiden suuri määrä.

Tanskalaisista 40,83 % on saanut tehosterokotteen. Suomalaisista 12 vuotta täyttäneistä sen on saanut vain 18,1 %.

 

Ensimmäisessä omikron-seurannassa 17.12. oli enemmänkin kuvaajia, mutta en tässä nyt toista niitä, koska niissä ei ole tapahtunut omikronin kannalta merkittäviä muutoksia.

 

Lisäys:

Lisään nyt kuitenkin sairaalapotilaiden määrän pohjoismaissa

Koronapotilaiden määrän kasvu näyttäisi ehkä pysähtyneen?

 

sekä kuolleiden määrän Tanskassa:

Mikä selittäisi kuolemien määrän kasvun pysähtymisen?
rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu