Omikron-seuranta 24.12.2021 – Hyviä uutisia
Etelä-Afrikka
Etelä-Afrikassa omikronin lähes pystysuoraan nousuun kiihdyttämät tapausmäärät ovat nyt yhtä jyrkässä laskussa. Riippuen mistä varsinainen jyrkkä nousu lasketaan alkavaksi, saavutettiin huippu noin kahdessa tai kolmessa viikossa. Alla kuvaajassa alkupäiväksi on valittu kätevästi 1. joulukuuta, jolloin liukuva keskiarvo oli 3 797. Huippu on kuitenkin yksiselitteisesti 17. päivä ja liukuva keskiarvo oli 23 437.
Vaikka tuo tapausmäärien kuusinkertaistuminen 2½ viikossa voi vaikuttaa hurjalta, olisi kasvun pitänyt olla noin satakertainen, jos omikronin tapausmäärät kaksinkertaistuvat kahden tai kolmen päivän välein. Niin suuri kasvu törmää kuitenkin nopeasti erilaisiin yhteisö- tai lähipiirirajoihin, kun lähes kaikki tietyissä kontaktien määrittelemissä lähipiireissä ovat jo altistuneet tartunnalle. Toisaalta se että kuusinkertainenkin tapausmäärien kasvu saatiin testattua, on eräänlainen saavutus ja todellinen tapausmäärien kasvu lienee jotain kuusin- ja satakertaisen väliltä.
Kuolleiden määrä luultavasti vielä jonkin aikaa hieman nousee, mutta kun Etelä-Afrikassa aikaisempien varianttien aiheuttamat kuolemat ovat näkyneet keskimäärin 10 päivän viiveellä ja omikron on vielä nopeampi, ei mitään kovin dramaattista ehdi tapahtumaan. Jos omikronin viive olisi vain viikko, olisi kuolemien huippu tänään ja eilisen luvuissakin sen jo pitäisi selvästi näkyä.
Aiheesta uutisoi ainakin The Washington Post 22.12. koronakirjeellään Coronavirus Updates: South Africa’s omicron wave appears to be falling sharply ja jutussa South Africa’s huge omicron wave appears to be subsiding just as quickly as it grew.
Englanti
Englannissakin omikronin tilanne näyttää selkiytyneen ja siellä 17.12. näyttäisi olevan vastaava lähes pystysuoran kasvun alku kuin joulukuun 1. oli Etelä-Afrikassa. Eilisen liukuva keskiarvo oli 95 879, mutta jos omikron etenee samaa tahtia kuin Etelä-Afrikassa, huippu olisi 3.1.2022 ja lukumäärä yli 400 000. Edellinen ennätys oli tammikuun alkupuolella yli 59 000.
Kuolleiden määrässä siellä ei ole tapahtunut mitään, kuten ei sairaala- tai tehohoidossakaan, josta kuitenkin vanha kuvakaappaus ja linkki siltä varalta, että jotain tapahtuu.
Toinenkin hyvä uutinen tulee pääosin Englannista tai oikeastaan hyvän uutisen vahvistus. The New York Timesin koronakirje 23.12. oli otsikoitu Coronavirus: Omicron appears less severe ja siinä oli linkki etelä-afrikkalaista, skotlantilaista ja englantilaista tutkimusta summaavaan artikkeliin Omicron infections do not seem as severe, leading less often to hospitalization, U.K. researchers report, jossa oli linkki laajempaan artikkeliin Omicron Infections Seem to Be Milder, Three Research Teams Report. Hesarin referointi näihin kolmeen tutkimukseen on otsikoitu Alustavat brittitutkimustulokset: Omikrontartunnat johtavat harvemmin sairaalahoitoon. Kattavin (ja uusin) tutkimus lienee kuitenkin UK Health Security Agencyn, joka vastannee Suomen THL:ää, 42-sivuinen SARS-CoV-2 variants of concern and variants under investigation in England: technical briefing 33 ja sen taulukkolaskenta-arkki Technical briefing 33: underlying data. Helpoimmin siihen tutustuu BBC:n artikkelin Omicron up to 70% less likely to need hospital care kautta. Sen mukaan omikroniin sairastuneet joutuvat:
31 – 45 % harvemmin ensiapuun (A&E, Accident&Emergency)
50 – 70 % harvemmin sairaalahoitoon
BBC:n artikkelissa on linkki toiseen artikkeliin Omicron: Half of colds will be Covid, warn UK researchers, joka toistaa samaa kuin Etelä-Afrikastakin kuultiin, omikronia luullaan tavalliseksi flunssaksi ja sen laajin yhteiskunnallinen vaikutus on tavalliset sairauspoissaolot.
NYT:n koronakirjeessä oli myös mainittu mielenkiintoinen ”laskuharjoitus”, josta NYT kirjoitti otsikolla A forecast of 3 billion new, mostly mild infections by March draws skepticism. I.H.M.E. (Institute for Health Metrics and Evaluation at the University of Washington) ennustaa, että parissa kuukaudessa omikron pyyhkäisee yli maapallon tartuttaen kolme miljardia ihmistä ja laskee, että sairaalaan joutuu vain 4 – 10 % siitä määrästä, joka olisi joutunut saadessaan delta-variantista tartunnan sekä kuolleita tulisi vain 1 – 3 % siitä mitä delta aiheuttaisi.
Tanska
Tanskan tapausmääristä on toistaiseksi vaikea valita vastaavaa selvää omikronin laajan leviämisen alkua, koska siellä tapausmäärät ovat olleet jo pidemmän aikaa reippaassa nousussa.
Kuolleiden määrä sen sijaan on pysynyt samalla tasolla ja sitä selittää parhaiten annettujen tehosterokotteiden suuri määrä.
Ensimmäisessä omikron-seurannassa 17.12. oli enemmänkin kuvaajia, mutta en tässä nyt toista niitä, koska niissä ei ole tapahtunut omikronin kannalta merkittäviä muutoksia.
Lisäys:
Lisään nyt kuitenkin sairaalapotilaiden määrän pohjoismaissa
sekä kuolleiden määrän Tanskassa:
Kun tarkastelee Etelä-Afrikan tilannetta, pitää muistaa, että siellä on ilmaston kannalta nyt juhannus ja marraskuun alkupuolella koronatapauksia löytyi vain alle 300 päivässä. Se oli siis lähes kadonnut. Sitten tuli omikron ja kun se on nyt ehtinyt tartuttaa melkein kaikki, joihin se on tarttuakseen, varmasti yli 40 miljoonaa, on päivittäinen kuolleisuus noussut vain 57:ään marraskuun 20 – 30 tasosta.
Seuraavaksi pitäisi täällä Pohjois-Euroopassa vähentyä sairaaloiden kuormitus ja sitten kuolleiden määrät, jotka ovat koholla kausivaihtelun takia ja tippua lähelle kesäkauden lukuja. Sitä odotellessa..
Ilmoita asiaton viesti
Olen seurannut Etelä-Afrikan tilannetta koko ajan ja panin merkille Uudessa Suomessa Jussi Sanen WHO) optimistiset kommentit muutama päivä sitten omikronists.
Ilmoita asiaton viesti
Iltalehdessä on melko sama sisältö otsikolla WHO:n suomalaisasiantuntija kutsui omikronia ”mahdollisesti jopa evoluution joululahjaksi” – selittää nyt sanojaan kuin Uuden Suomen vain tilaajille jutussa ”Omikron-alarmisteille” tiukka viesti suomalaiselta epidemiologilta: Luodaan katastrofimielialaa, vaikka näyttää olevan ”lievempi versio” koronasta.
Ilmoita asiaton viesti
Britanniassakin on nyt tehty viimejohtopäätökset tiedetahoilta varmistaen, että omikron on huomattavasti vaarattomampi deltaan nähden.
Erittäin hyvä hyvä näin.
Hyvää joulua vai hyvien uutisten kera.
Ilmoita asiaton viesti
On mahdollista, että Omikron -virus puhdistaa pelin!
Vaikka omikron -virus leviää exponentaalisesti, niin sen vaarallisuus ei enää vaadi ihmishenkiä.
Hyvien uutisten odottelu kannattaa!
Ilmoita asiaton viesti
Mä luin ton sun siteeraaman brittihallituksen raportin kohtuu tarkkaan. Heillä on 132 teholle joutuneesta omikronpotilaasta dataa. Kirjoitan muistinvarsisesti. Oliko se 20 kuollut jouluun 19. päivään mennessä. Sairaalaan joutumisen riski 3/5 deltasta ja hieman suurempi Imperial Collegen arviossa. Tutkijat kehottavat suhtautumaan arvioon vielä varauksella, koska dataa ei ole riittävästi. Suojateho tartunnoilta selvästi heikompi omikronia kohtaan mutta vielä heillä ei ole tietoa datan puutteesta johtuen mikä on suoja vakavaa tautia vastaan erityisesti tilanteessa, jossa vain vähän vanhuksia on toistaiseksi UK:ssa sairastunut COVID-19 omikrontartunnan myötä. Kaikkialla nousu fittaantuu logit funktioon lineaarisella regressiolle nätisti, joka varmistaa todella joutuisin leviämisen. Sekundaaritartunnat noin 2,5 kertaa todennäköisiä deltaan verrattuna perhealtistuksessa. Mustaihoisten keskuudessa omikroninkierto on nopeampaa kuin muilla.
Se, mikä vähän huolettaa on reinfektioiden yleistyminen omikronin myötä. Siksi on tärkeää, että meillä on jatkossa arsenaalissa esimerkiksi melatoniinia.
Löysin äsken Lancet preprintistä versisarvioimattoman iranilaisen satunnaistetun kaksoissokotetun plasebokonyrooidun RCT:n, jossa melatoniinilla 1×3 3 Mg päiväannoksella plaseboryhmään nähden erittäin vahva adjuvanttiteho lievillä ja keskivaikeilla koronapotilailla. Lisään sen blogiini ja postaan sen uudelleen. Minua todella hämmästyttää melatoniinihoitointerventioiden ja havaintojen erittäin voimakas konvergenssi eli yhdensuuntsisuus ja suuri suotuisa kliininen teho.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa ottaa huomioon myös se, että afrikassa ei kaikkia tilastoja tehdä lukuunottamatta etelä-afrikkaa.
Samoin oli ennenkin Iranissa, jossa haudattiin paljon enemmän ihmisiä ja tilastoihin niitä ei laitettu.
Intiassakin sama juttu, että kuolleita poltettiin paljon enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja että krematoriot ovat täystyöllistettyjä ja varattuina useita kuukausia.
Siinäkään ei tilastoida kuolleiden määriä.
Emme siis tiedä varmasti, että missä maissa luotettavasti tehdään näitä koronatilastointeja.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä lupaamani päivitetty melatoniiniblogi. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikkopaunio/mullistaako-melatoniini-akuuttimedisiinaa-koronapandemian-myota/
Ilmoita asiaton viesti
Jos tämä ”vaaraton” omikron virus nyt sitten tavoittaa kaikki rokottamattomat, niin siinähän sitten on se rokota. Immuniteetti saavuttaa loppujenlopuksi kaikki väestöryhmät.
Nekin jotka eivät immuniteettia rokotteesta halua, saavat sen kumminkin, luonnollista tietä. Maailma pelastuu taas kerran.
Ilmoita asiaton viesti
Se pelastuminen taitaa vain olla kovin lyhytaikainen. UK HSA:n analysoimissa yli 56 000 omikron-tartunnan joukossa oli 69 jo kolmatta kertaa koronaan sairastuneita ja 290, joiden edellisestä koronatartunnasta oli 60 – 89 päivää eli deltakaan ei antanut riittävää immuniteettia. Jostain syystä UK HSA oli ottanut 3. rokotteen ”kestoajaksi” 10 viikkoa, jonka jälkeen vasta-aineiden määrä oli laskenut (ulkomuistista) 15 – 25 %. Arvioivat ilmeisesti, että 2½ kuukauden päästä 3. rokotteesta omikron-tartunnan voisi jo saada liian suurella todennäköisyydellä.
Uusi kauhuskenario voisi siis olla, että omikron palaa taas aina uudelleen muutaman kuukauden päästä ja tartuttaa käytännössä kaikki muutaman viikon aikana.
Ilmoita asiaton viesti
”Uusi kauhuskenario voisi siis olla, että omikron palaa taas aina uudelleen muutaman kuukauden päästä ja tartuttaa käytännössä kaikki muutaman viikon aikana.”
Mutta jos omikron antaa immuniteetin niitä vaikeampia tautimuotoja vastaan, niin sehän on tavallaan hyvä homma sekin. Kaikilla on ollut virus, mutta kukaan ei oikeastaan sairasta ja kaikilla on immunuteetti niitä vaikeita tautimuotoja vastaan. Virus on päässyt tavoitteeseensa, se on kehittynyt muotoon joka ei tapa isäntää. Virus on taannut omalle elämälleen turvalliset jatkot.
Ilmoita asiaton viesti
Oletetaan nyt aluksi, että se olisi vaarallisuudeltaan kuten ”tavalliset” influenssat, välillä aika rajuja, että on sänkypotilaana muutaman tai vähintään pari päivää ja tappaisi vain monisairaita ja vanhuksia. Sellaisten kanssa on totuttu elämään eikä ne tavallisia ihmisiä huoleta.
Omikron on kuitenkin lisääntymisvauhtinsa osalta ihan eri luokkaa. Jo delta oli varsinainen supervirus siinä suhteessa. Tartunnan saanut alkoi levittää sitä 2 – 3 päivää aikaisemmin kuin aiempia, alfaan lähinnä kai verrattiin. Rokotettujenkin uloshengitysilmasta mitattiin 1050-kertaisia virusmääriä ja rokottamattomien ennätys oli 1200-kertainen viruskuorma. Minä ensiksi epäilin kovasti, että deltan läpäisyinfektiot olisi johtuneet piikkiproteiinin E484G-mutaatiosta, mutta kyllä se ainakin suurimmaksi osaksi johtui siitä, että suuren viruskuorman tartuttamalla rokotetulla ei vaan riittäneet vasta-aineet, jos rokotuksesta oli liian pitkä aika.
Laboratoriossa Hong Kongilaiset kasvatti deltaa ja omikronia keuhkoputkikudoksessa ja keuhkokudoksessa vuorokauden ajan. Keuhkoputkikudoksessa oli 70-kertainen määrä omikronia ja keuhkokudoksessa 1/10-osa verrattuna deltaan. Mitä tuo sitten tarkoittaisi vertailukelpoisessa uloshengitysilmassa olisi tietysti kiinnostavaa, mutta kun omikron tarttuu todella herkästi ja rokotuksen pitää olla hyvin tuore, niin kai se taas on jotain hurjaa kerrointa.
Etelä-Afrikassa Gautengin provinssi on sen maan väestökeskittymä samaan tapaan kuin vähän jokaisessa maassa pääkaupunkiseudut. Siellä omikron alkoi ja myös loppui aiemmin kuin muualla maassa. Jos oletetaan, että omikron koko maassa muodostaisi symmetrisen noin 5 viikon runsaan tartunnan leviämis- ja hiipumissyklin, on se paikallisesti jollain kaupunkiseudulla ehkä vain 3 tai 4 viikkoa, josta selvästi rajuinta aikaa olisi sanotaan vain pari viikkoa. Pelkät sairauspoissaolot laittavat vähän kaiken sekaisin sen parin viikon ajaksi.
Tuohon on minun käsittääkseni kaksi mahdollista tapaa varautua.
1. Annetaan tehosterokotteita typerän tiuhoin välein. Vaikkapa se 10 viikkoa.
2. Tehdään kuten New York Cityssä keväällä 1947 ja rokotetaan yli 80 % alle kuukaudessa ja yli 50 % väestöstä viikossa. NYC:ssä oli silloin 12 isorokkotartuntaa ja pelkästään niiden takia koko show. 30 vuotta myöhemmin löytyi viimeinen vapaa isorokkovirus ja vuonna 1980 isorokko julistettiin kuolleeksi. Suomeksi tuosta ei juuri muuta ole kuin automaattikäännös wikipediasta ja kirjoittamani https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/rkoski/miten-new-york-city-rokotti-yli-6-miljoonaa-asukastaan-alle-kuukaudessa/
Omikron on siis hemmetinmoinen riesa vaikka se olisi vain tavallinen flunssa. Ja seuraavasta variantista, joka tulee varmasti, kun omikron lisääntyy niin rajusti, ei ole mitään takeita onko se vaihteeksi taas vaarallisempi.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä asia tässä voi olla tämä mediamylläkkä, eli ihmisten pelottelu. Ihmiset ymmärtävät pelätä, paitsi eräät ja myös tietävät miten virukselta voi suojautua. Se suojautuminen alkaa myös olla jo rutiininomaista, siis refleksoitua, viruksen pelko ei voi noin vain hetkeksi unohtua, kuten epidamian alkuvaiheessa.
Ihmisten käyttäytymisellä on loppujenlopuksi ratkaiseva merkitys. Ohjeet eivät auta, vaan se että ohjeita noudatetaan.
Nyt puhutaan paljon siitä miten ihmiset ovat väsyneitä epidemiaan. Sen ymmärtää että jotkut terveydenhoidista vastaavat ihmiset ovat väsyksissa, mutta en ymmärrä tavallisten ihmisten väsymystä. Kolmen koronarokotteen hakeminen ei voi väsyttää, omasta kokemuksesta voin sanoa että toimenpide on helppo. Kasvomaskit, käsidesin käyttö ja väkijoukoista erillään pysyminen ei sekään voi rasittaa sen jälkeen kun siitä on tullut rutiinia, ei sen enempää kuin turvavyön käyttö liikenteessä.
Ilmoita asiaton viesti