Omikron-tartuntojen huippu oli Suomessa jo viikko sitten, 13.1.
Sunnuntaina 16.1. julkaistussa kirjoituksessani Omikron-seuranta 15.1.2022 – Hyviä uutisia Englannista:
”Etelä-Afrikassa tartuntahuippu saavutettiin 17 päivässä ja Englannissa 19 päivässä. Jos Suomessa se saavutettaisiin edellisten keskiarvoajassa, olisi tartuntahuippu 16.1. eli tänään sunnuntaina. Suomi on kuitenkin niin harvaan asuttu maa, että tartuntatilanne etenee enemmän eri tahtiin kuin em. maissa. Omikronin hurjalla leviämistahdilla ero päivissä jää silti pieneksi ja olisin kovin hämmästynyt, jos tartuntahuippua ei saavuteta ensi viikolla ja mieluummin sen alkupuolella.”
Silloin ei vielä ollut nähtävissä, että huippu oli jo ohitettu.
Täytyy näin jälkiviisaana todeta, että kun niin monet ovat ennustaneet tautihuippua myöhemmäksi ja jopa ensi kuuhun, en täysin luottanut kykyihini tulkita tilastoja. Nyt selittäisin nopeamman leviämisen johtuvan Suomen kylmemmästä talvesta ja hitauden Britanniassa selvästi suuremmalla tehosterokotteiden osuudella.
Tartuntojen määrän lasku näkyy selvästi jo Husin alueella. Eilen illalla Hesari kirjoitti: Koronapotilaiden määrä lakkasi kasvamasta Husin sairaaloissa. Jutun graafista näkee, että vuodeosastopotilaiden määrä oli korkeimmillaan 14.1. Koko maan kuvaajassa alla näkyy vasta nousun taittuminen.
Palataan tartuntatapausten määrän kehitykseen. Etelä-Afrikassa se on pisimmällä.
Edelleen minua ihmetyttää, miksi tapausten lasku on loivempaa kuin nousu?
Lisäys n. klo. 16:00 Hesarin etusivu elää menneisyydessä
Hesarin etusivulla oikealla puolella on erilaisia osioita. Ylimpänä on Luetuimmat, sitten Uusimmat ja kun selaa aika paljon alas, löytyy Matka. Sen sisältö on edelleen sama kuin 15.7.2021, jolloin julkaisin kirjoituksen Hesarin etusivulla lähes vuoden vanha artikkeli. 29.8.2020 julkaistu juttu alkaa olla jo pian 1½ vuotta vanha.
Sairaalahoitoa tarvitaan yleensä 7 – 14 vrk ensimmäisten oireiden tultua esille.
Tartuntamäärät ovat mahdottomia arvioida, mutta tilanne lienee huipussaan omikronin osalta Suomessa juuri nyt.
Ilmoita asiaton viesti
Eli Hus-alueella tartuntahuippu olisi ollut jo 1.1. ja 7.1. välisenä aikana?
Ilmoita asiaton viesti
Tarkalleen 4.1. ja nyt se näkyy esim. Helsingin sairaalahoitoa vaativien potilaidenkin määrässä.
Ilmoita asiaton viesti
Sinänsä käppyrä on kaikissa maissa sama. Suomi on kuitenkin poikkeus, koska tässä suuressa harvaanasutussa maassa ei asu ketään ja täällä harrastettiin turvavälejä ja kauan ennen kuin ne olivat muodissa. Kansa on myös erittäin terve ja pitkäikäinen esim. Varsinais-Suomen luvut ovat mielenkiintoisia kun sairaalahoidon tarve on ollut minimaalista. Helsingin tilanteessa taas korostuvat ’tietyt ryhmät’ ja jos nämä karsittaisiin tilastoista ei korona ole koskettanut Suomea sairaalahoidon tasolla juuri lainkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Toivotaan, toivotaan!
Mutta mistä johtuu, että Suomen tilastoissa kaikki tarttuneet jäävät sairastuneen tilaan, varmaan ”lopuksi ikäänsä”: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/finland/
Tilastossa lukee näin (21.1.2022):
Finland Coronavirus Cases: 416,079
Deaths: 1,790
Recovered: 46,000
Currently Infected Patients 368,228 (100.0%) in Mild Condition
61 (0.0%) Serious or Critical
Sairaana siis 368,289 persoonaa!!!
Kuva vastaa näistä tilastoista?
RUOTSI:
Sweden Coronavirus Cases: 1,741,710
Deaths: 15,596
Recovered: 1,252,611
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitin myös tänään aiheesta tänne ja siitä kuinka rajoitukset eivät näytä vaikuttavan suuntaan tai toiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Aika heikosti näkyy graafit kirjoituksessasi.
Noin kai se jälkiviisaasti sanoen menee. Joidenkin mielestä kaikki alkoi jo siitä, että etelä-afrikkalaisia ei uskottu, ks. BBC: Was South Africa ignored over mild Omicron evidence?
Ilmoita asiaton viesti