Omikron-tartuntojen huippu oli Suomessa jo viikko sitten, 13.1.

Sunnuntaina 16.1. julkaistussa kirjoituksessani Omikron-seuranta 15.1.2022 – Hyviä uutisia Englannista:

Etelä-Afrikassa tartuntahuippu saavutettiin 17 päivässä ja Englannissa 19 päivässä. Jos Suomessa se saavutettaisiin edellisten keskiarvoajassa, olisi tartuntahuippu 16.1. eli tänään sunnuntaina. Suomi on kuitenkin niin harvaan asuttu maa, että tartuntatilanne etenee enemmän eri tahtiin kuin em. maissa. Omikronin hurjalla leviämistahdilla ero päivissä jää silti pieneksi ja olisin kovin hämmästynyt, jos tartuntahuippua ei saavuteta ensi viikolla ja mieluummin sen alkupuolella.

Silloin ei vielä ollut nähtävissä, että huippu oli jo ohitettu.

Tammikuun 7. – 9. päivinä Suomen tartuntatapauskuvaajassa oli kuoppa, joka oli suunnilleen yhtä syvä kuin nyt tapahtunut lasku. Viikko huipun jälkeen, 20.1., liukuva keskiarvo oli 7 789.

Täytyy näin jälkiviisaana todeta, että kun niin monet ovat ennustaneet tautihuippua myöhemmäksi ja jopa ensi kuuhun, en täysin luottanut kykyihini tulkita tilastoja. Nyt selittäisin nopeamman leviämisen johtuvan Suomen kylmemmästä talvesta ja hitauden Britanniassa selvästi suuremmalla tehosterokotteiden osuudella.

Tartuntojen määrän lasku näkyy selvästi jo Husin alueella. Eilen illalla Hesari kirjoitti: Korona­potilaiden määrä lakkasi kasvamasta Husin sairaaloissa. Jutun graafista näkee, että vuodeosastopotilaiden määrä oli korkeimmillaan 14.1. Koko maan kuvaajassa alla näkyy vasta nousun taittuminen.

Kaikissa pohjoismaissa koronapotilaiden määrät ovat niin pieniä, että kovin kauniita kuvaajia ei synny.

 

Britannian käyrä on paljon tasaisempi, koska lukumäärät ovat suurempia. Väkiluku siellä on yli 68 miljoonaa.

 

Britanniassa oli joulukuussa tavoitteena miljoona tehosterokotetta päivässä ja että kaikki halukkaat sen saisivat.

 

Tanskassa on paras rokotekattavuus seuraamistani maista.

 

Palataan tartuntatapausten määrän kehitykseen. Etelä-Afrikassa se on pisimmällä.

Etelä-Afrikassa on nyt kesä, joten kuvaajassa näkyy lähes pelkästään omikron nykyisessä aallossa.

Edelleen minua ihmetyttää, miksi tapausten lasku on loivempaa kuin nousu?

Myös kuolemat ovat lähes pelkästään omikronia.

 

Ainakin toistaiseksi lasku on ollut yhtä jyrkkää kuin nousu.

 

USA:ssa laskusuunta on jo selvä.

 

Koko maailmankin tasolla nousu on taittumassa.

 

Lisäys n. klo. 16:00 Hesarin etusivu elää menneisyydessä

Muistaisin että vielä eilen epidemia kiihtyi 5 % vauhdilla. Nyt kun taitekohdasta on enemmän kuin viikko, epidemia laantuu. Mittari on rakennettu niin, että se on aina viikon jäljessä.

 

Hesarin etusivulla oikealla puolella on erilaisia osioita. Ylimpänä on Luetuimmat, sitten Uusimmat ja kun selaa aika paljon alas, löytyy Matka. Sen sisältö on edelleen sama kuin 15.7.2021, jolloin julkaisin kirjoituksen Hesarin etusivulla lähes vuoden vanha artikkeli. 29.8.2020 julkaistu juttu alkaa olla jo pian 1½ vuotta vanha.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu