Republikaanien sirkus ei saa varsinaisia esityksiä aikaiseksi ja demokraatit nauraa ja taputtaa

Suurin ilo on ollut tietysti Late Show -tyyppisten iltaohjelmien juontajilla, jotka ovat kilvan urakalla pilkanneet sekä republikaanista puoluetta että sen korkeimpia jäseniä, mutta varsinkin kongressiedustajia.

On asialla vakavampikin puoli. Sen mitä Kevin McCarthyn olisi pitänyt tehdä, kiteyttää ehkä parhaiten itsekin republikaanisen puolueen kongressiedustajana ollut Joe Scarborough saarnassaan:

 

Joe on myös ylistänyt vuolaasti seurueella nimetyssä aamuohjelmassaan edellistä puhemiestä tai -henkilöä, Nancy Pelosia, mutta siitä on jo sen verran aikaa, että en viitsi etsiä sitä enää. Pienimuotoisempia, lauseen tai vain sivulauseen kokoisia vertailuja on kyllä viime päivinä ollut useassa lähteessä esillä, se on Yhdysvaltojen politiikkaa seuraaville niin itsestään selvää, että siitä ei enempää enää siedä mainita.

 

Siirrytään iloittelun pariin. Stephen Colbertin puhe unelmista kuvaa ehkä parhaiten, miten syvästä ilosta on kyse:

Tuo oli vasta toinen Colbertin Late Shown aloituspuhe, joka on omistettu puhemiehen valinnalle. Oli se ensimmäinenkin hyvä, mutta annetaan puheenvuoro toisillekin.

Seth Mayers ns. putsasi takaressunsakin tämän vuoden ensimmäisellä YouTubessa julkaistulla klipillään. Alussa tosin viivähdetään asianajo-oikeutensa menettäneen ja menettävän vanhan juopon sekoilijan seurassa floridalaisessa rantamajassa (jauho?)bileissä vuoden vaihtuessa kenties ensi vuonna, mutta kyllä Capitol-kukkulan tapahtumatkin käydään tarkkaan läpi:

https://www.youtube.com/watch?v=Yfdf02hGTB8

 

Jimmyillä Kimmel ja Fallon on myös ollut aiheesta klippejä, mutta ei yhtä hyviä, joten enää vielä Stephen Colbertin viikon päättävä iloittelu:

 

Jos taas vakavoidutaan, niin olisiko AOC:n ehdotuksessa kuitenkin jotain? Täällä lähes vuosisatoja nuoremmassa demokratiassa vastaavassa tilanteessa tehdään aina sopimus eri puolueiden välillä ennen kuin eduskunta aloittaa työnsä ja siihen hallitussopimukseen kaikki sen jälkeen perustuu. Sitä ei jostain kumman syystä Yhdysvalloissa osata tehdä.

 

Eikä Yhdysvalloilla ole vielä mitään hätää ja republikaanitkin pääsevät juhlimaan edistyksestä, kun se on senaatissa jo molempien puolueiden yhteistyönä sovittu. Olisi syytä ottaa alahuoneessakin huomioon hyvän hallitsemisen mahdollisuus, kun siihen vielä valtaa republikaaneilla olisi, vielä, toistaiseksi.

 

Lisäys: Sirkus pääsee aloittamaan ensi viikolla

Äänestyksiä oli lopulta vain 15, mutta se oli vähän kuin tussahdus se voitto, koska se meni niin myöhään, että vuorokausikin taisi vaihtua lauantain puolelle paikan päälläkin ja Suomessa se oli mm. YLE:n aamu-uutisissa kello 8:00 TV1:ssä ja kun päivän pääuutisten aika on, on se jo niin vanha uutinen, että se ei oikeastaan ole mikään uutinen. Ensi viikolla alku menee varmaankin ihan rauhallisesti pääosin, kun edustajat vannovat valansa ja ottavat tehtävänsä vastaan, mutta sen jälkeen alkaa sirkuksen varsinaiset esitykset.

Varsinaisten esitysten ohjelmasta tai edes säännöistä ei ole vielä päätetty mitään, vaikka McCarthy on paljon lupaillut, joten niistä saadaan paljon iloa, jotka mitä todennäköisimmin tuntuvat yhtä hyvältä kuin tämän viikon 15 äänestystä. Siis 15 kertaa. Colbertin ensimmäisessä oli kuvaus, miltä viisi kertaa tuntuu, joten toista kolme kertaa klipin myöhäistetty aloituskohta (3:11):

 

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu