Rokotuspakko on ainoa keino välttää yhteiskunnan sulkutila

Jo delta-variantti on niin herkästi leviävä, että esimerkiksi Itävallassa hallitus ilmoitti helmikuussa voimaantulevasta rokotuspakosta jo 19.11. (HS: Itävalta otti kovat keinot käyttöön ja ne toimivat, mutta oli jo liian myöhäistä – Virologi selittää, miksi rokotus­pakko tulee helmikuussa, IS: Itävalta ottaa käyttöön entistä järeämmät konstit koronaa vastaan: rokotuspakko). Tänään HS otsikoi Saksan tilanteesta: Saksassa poliitikoiden takit kääntyivät ja rokote­pakko eteneekin – Miten tähän päädyttiin?, IS eilen: Saksassa äänestetään korona­rokotteen määräämisestä pakolliseksi

Saksassa päätökseen ehtii vaikuttaa myös omikron-variantti ja sen ilmeisesti merkittävästi suurempi tarttuvuus vain lisää rokotuspakon tarpeellisuutta. Juuri mitään muuta omikronista ei vielä tiedetä ja suurempi tarttuvuus oli jo tiedossa edeltä käsin. Vain herkemmin tarttuva voi syrjäyttää vallitsevan variantin. Pienillä muutoksilla variantin tappavuudessa ei ole mitään vaikutusta sen leviämiseen, joten muutos voi olla kumpaan suuntaan tahansa. Koska se on kuitenkin tiedossa, että omikronissa on useita mutaatioita myös tartunnassa keskeisessä piikkiproteiinissa, on todennäköistä, että se väistää rokotussuojaa, mutta ei rokotusten antamaa pitkäaikaista ns. muistisolupohjaista suojaa. Siis aika pitkälti samalla tavalla kuin delta-varianttikin voi tarttua rokotettuihin, mutta aiheuttaa vakavaa tautimuotoa vain hyvin harvoin.

Suomi on hieman syrjässä ja harvaan asuttu ja sen takia täällä on voitu tehdä päätöksiä myöhemmin, kun vastaavien päätösten vaikutukset ovat jo näkyneet muualla eikä ole ollut tarvetta yhtä koville keinoille. Koronapassin laajalla käytöllä voidaan ehkä vielä tehdä rokottamattomien elämästä riittävän hankalaa, että he vaivaituvat ottamaan rokotteensa ja se ajattelu pitäisi tyystin unohtaa, että rokottamattomien perusoikeuksiin kuuluisi yhteiskunnan toiminnan vaarantaminen.

Loppukevennys

TE otsikoi eilen: Kreikka läimäisee rokottamattomille 100 euron kuukausisakon – Rokotuspakko voimaan tammikuussa, josta lainaus:
”Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis ilmoitti tänään tiistaina, että maahan tulee rokotuspakko yli 60-vuotiaille… ”Kyse ei ole rangaistuksesta, vaan terveydenhoitomaksusta”, Mitsotakis sanoi.”

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu