Suomi kolmikieliseksi
Keskiajalla lingua franca oli latina. Jos halusi opiskella, piti osata latinaa, koska se oli oppineisuuden kieli. Lyhyen ajan ranska ohitti latinan, mutta nyt se on englanti, jota pitää osata. Jos osaa englantia, voi opiskella mitä tahansa, voi työskennellä missä tahansa, voi viestiä kenen tahansa kanssa, edellyttäen että muut ovat riittävän sivistyneitä eli osaava lingua francaa.
Suomi on EU:ssa ja senkin takia suuri osa Suomen lainsäädännöstä on käännetty englanniksi ja kaikki uusi lainsäädäntö kirjoitetaan myös englanniksi. Yrityksissä englanti on jo pitkään ollut konsernikieli, jos on pientäkään aietta kansainvälistyä, on kieli lingua franca. Jos haluaa työskennellä isossa, kansainvälisessä yrityksessä, on osattava lingua francaa.
Kaiken viisauden alku on tosiasiain tunnustaminen.
Lisäys 14.10. 13:05
Duolingo on suosituin kielten opiskeluohjelma. Sillä on yli 300 miljoonaa käyttäjää ja suosituin opiskeltu kieli on tietysti englanti. Alla on tänään otettu kuvakaappaus englanninkielisten suosituimmista kielistä ja omat valintani.
Kannatan lämpimästi sitä, että englannista tulee kolmas virallinen kieli Suomeen.
Teen tämän siksi, että tälle on erinomaisia onnistuneita esimerkkejä maailmalta ja erityisesti Aasiasta.
Ilman englannin virallisen kielen asemaa tai käytännöllistä yleisyyttä eivät mm Taiwan, Hongkong, Singapore, Malesia, Indonesia, Intia tai Pakistan tai öljymaat eivät olisi saavuttaneet asemaansa maailmantaloudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Pidetään kaksikielisyys, mutta vaihdetaan ruotsi englantiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ninhän on jo käytännössä. Hyvin harva ihminen puhuu kunnolla ruotsia Suomessa, mutta sitäkin suurempi joukko kohtuullista englantia. Ehdotuksesi vain vahvistaisi asioiden todellisen tilan.
Mikä jäisi puuttumaan olisi ruotsia puhuvien pakko oppia suomea ja englantia. No sekin on jo käytännössä toteutunut, koska niin harva osaa enää ruotsia.
Ilmoita asiaton viesti
Kaksikielisyys riittää. Maahanmuuttajien on hyvä opetella oman etunsa takia jompaa kumpaa kotimaista kieltä. Jos ei opi maan kieltä, ei kotoudu kunnolla.
Hyvä esimerkki on Ranska joka edellyttää, että maassa asuvat ihmiset puhuvat ranskaa. Siellä on kansallinen omanarvontunto kunnossa.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri tämä pitää kyllä kutinsa. Sama tilanne on myös Saksassa ja useimmissa maissa. Jos maahan asettuu niin on osattava paikallinen kieli.
Sveitsissä on hyvä asenne kielten opiskeluun. Minulla on muutama sikäläinen tuttu ja he kaikki puhuvat saksaa, ranskaa, italiaa ja englantia sujuvasti. Jotkut myös espanjaa. Kielen opiskelua pidetään luonnollisena eikä sitä vastaan kapinoida vaan käytetään energia muuhun.
Ilmoita asiaton viesti
Tuli mieleen Mika Waltarin 20-luvun lopulla kirjoittama teos ”Yksinäisen miehen juha”, jossa hän kuvaa matkaansa Istanbuliin.
Jossain Kroatian kohdalla hän totesi, että kommunikointi paikallisten kanssa oli aika hankalaa, koska niin harvat puhuivat RANSKAA. Lingua Franca oli siis siihen aikaan todellakin nimensä mukaisesti ranska.
Myös omassa 70-luvun ajokortissani lukevat kaikki tiedot kolmella kielellä: suomeksi, ruotsiksi ja ranskaksi. Tuota ajokorttia vuodelta 1974 käytän edelleen – punainen pehmentynyt ja kulahtanut pahvi repaleisessa muovikuoressa.
Ilmoita asiaton viesti
Siis: ”Yksinäisen miehen juna”, ei ”juha”. Ei voi kommentteja muokkailla -…
Ilmoita asiaton viesti
Sulla on sivupersoonia.
Ilmoita asiaton viesti
Kannatan englannin nostamista kolmanneksi vieraaksi kieleksi. Itse olen jo pitkään haaveillut, että Suomessa pärjättäisiin kahden kielen opiskelulla: jokaisen olisi opiskeltava pakollisina kielinä äidinkielensä (suomi tai ruotsi) lisäksi englantia. Näin ollen suomea äidinkielenään puhuvan ei olisi pakko opiskella ruotsia eikä ruotsia äidinkielenään puhuvan olisi pakko opiskella suomea. Sen sijaan jokaisen suomalaisen olisi pakko opiskella englantia.
Ilmoita asiaton viesti
Olen tarkalleen samaa mieltä. Mitähän mieltä kansa lienee?
Ilmoita asiaton viesti
”Kannatan englannin nostamista kolmanneksi vieraaksi kieleksi.”
Tuossa lienee joku ajatusvirhe? Englanti kun on 90 prosenttia oppilaista ensimmäinen vieras kieli eli A1.
” Seuraavaksi suosituimpia kieliä ovat suomi (5,6 %), saksa (1,7 %), ranska (1,2 %)”
https://www.sukol.fi/ajankohtaista/tilastotietoa/tilastotietoa_kielivalinnoista
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin tärkeä tilasto aiheen kannalta.
Aika tavalla samoina ovat kielten opetuksen kuviot pysyneet siitä, kun itse -67 aloitin kansakoulun. Kolmannella englantia ja se taisi olla ainoa vaihtoehto. Keskikoulussa sitten kolmannella eli seiskalla ruotsi ja neljännellä eli kasilla vapaaehtoisena ranska.
Hyvää nykyisessä on, että usein on mahdollista aloittaa kielten opiskelu jo aiemmin. En ole päässyt tutustumaan nykyaikaiseen kielten opetukseen, mutta sen verran kun olen siihen omatoimisesti tutustunut, niin se on todella helppoa ja tehokasta. Tietokoneella tai älylaitteella tietysti.
Ilmoita asiaton viesti
Englannin opiskelu pitäisi muuttaa pakolliseksi, ja samalla poistaa ruotsin opiskelun pakollisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Englantia vielä pakollakin? Ei. Ei nyt eikä koskaan, sitä tuuttaa joka tapauksessa joka tuutista enemmän kuin korvat sietävät.
Ilmoita asiaton viesti
Se on maailman lingua franca, ylivoimaisesti tehokkain portti tieteen aineistoihin ja sosiaaliseen kanssakäymiseen kaikkialla maailmassa. Englannin kielen opiskelun pakollisuus on perustellumpaa kuin monen muun oppiaineen jotka ovat pakollisia.
Ilmoita asiaton viesti
Katsot asiaa perin lyhyestä aikaperspektiivistä ja siksi(kin) hukkaat kokonaisuuden. Eilen englanti ei ollut maailman lingua franca, tänään on, ja huomenna ei enää. Tieteen aineistoa on muillakin kielillä ja sosiaalisen kanssakäymisen välineistä useita muita kieliä on kasvussa.
Esittämäsi on perusteeton. Englantia lähes jokainen saa joka tapauksessa yliannoksen tätänykyä.
Ilmoita asiaton viesti
Tulevaisuuden ennustajilta voi kysyä, mikä on maailman hyödyllisin kieli seuraavien 60 vuoden aikana. Se kieli kannattaa sitten opettaa lapsillemme, ihan objektiivisesti ajatellen.
Minulla on demokratiassa oikeus äänestää sen vaihtoehdon puolesta, jota kannatan. Saa nähdä mitä mieltä kansa on yleisemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Sinulla, kuten jokaisella, on demokratiassa oikeus olla mieltä mitä tahansa.
Ellei sinulla asiasta ole enempää, tämä tästä.
Ilmoita asiaton viesti
Liian harva osaa englantia kunnolla. Kunnollisen raja on laudatur yo-kirjoitusten englannin kokeesta. Sillä pärjää kansainvälisissäkin tehtävissä noin alkuunsa.
Ilmoita asiaton viesti
Brexitin jälkeen englanti ei ole kovin suuri kieli EU:ssa. Suosittelisin latinaa EU:n ns. viralliseksi kieleksi.
Ilmoita asiaton viesti
Latina oli jo keskiajalla kuollut vaikka se oli lingua franca. Ranska olisi ”latinan tyttärenä” ja edellisenä lingua francana paljon helpompi valinta. Ranskan alamäki alkoi kuitenkin viimeistään toisen maailmansodan jälkeen ja kovin vähän on enää hengissä niitä, jotka ensimmäisenä vieraana sivistyskielenä ovat opiskelleet ranskaa.
Ilmoita asiaton viesti
Arvelen, että englanti jää EUn yhdeksi viralliseksi kieleksi, vaikka britit lähtisivät EUn pakkopaidasta.
Ilmoita asiaton viesti
Tietenkin jää, sehän on Irlannin virallinen kieli.
Ilmoita asiaton viesti
Ei huono ehdotus, kun olen laittanut ostoskeskusten jätehuoltoon info tauluja ei puhettakaan että Suomen kieli riittää.
Englanti pitää olla, Ruotsin kieltäkään ei tunnu kukaan kaipaavan.
Ilmoita asiaton viesti
Pekka Pihlanto, Juha Kuikka ja Pertti Väänänen puhuvat asiaa.
Englanti ei ole kansainvälisyyttä, se on anglosaksismia. Miksi kenenkään olisi edistettävä sellaista, mihin ei ole mitään syytä. Unionissamme englanti ei myöskään ole kovin suuri kieli ja siitä on tulossa kovin pieni – siis Unionissamme.
Alueellisia maailmankieliä on useita, näistä mm. espanjan äidinkielisten puhujien määrä kasvaa nopeasti. Sama pätee kiinaan, hindiin, arabiaan, portugaliin ja swahiliin. Englantia äidinkielenään puhuvien määrä ei erityisesti kasva ja sama pätee ranskaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa oikealla on Monsterin työpaikkailmoituksia. Aika moni niistä on englanniksi. Jos työpaikka sijaitsee Suomessa, on suomen kielen taito tietysti ihan hyvä, mutta yhä vähemmässä määrin pakollinen.
Ilmoita asiaton viesti
Kävin vuosia sitten Kotkassa ja minulle kerrottiin että Etelä Karjalan Keskussairaana on saanut uuden nimen Karea.
Totesin että onpa onnistunut nimi kunnes kertoivat että ensimmäinen kirjain on C.
Ilmoita asiaton viesti