Talousnobelistit tyrmäävät Trumpin talousohjelman °
Crater verbinä tarkoittaa sananmukaisesti syöksyä kraateriin, mutta äkkiromahdus voisi olla hyvä suomennus.
Mika aloittaa klipin kertomalla taloustieteen Nobelin vuonna 2001 saaneen Joseph Stiglitzin vetämästä hankkeesta tai kirjeestä, jonka on allekirjoittanut peräti 23 talousnobelistia otsikolla ”Twenty-Three Nobel Economists Sign Letter Saying Harris Agenda Vastly Better For U.S. Economy”. Aiheesta CNN: 23 Nobel Prize-winning economists call Harris’ economic plan ‘vastly superior’ to Trump’s ja CNBC: ‘Higher prices, larger deficits’: 23 Nobel Prize-winning economists slam Trump agenda, endorse Harris.
Rattner on kuitenkin käyttänyt lähteenään muitakin viimeaikaisia arvioita ja kyselyjä mm. Wall Street Journalista, Bloomberg Economics (artikkelikuvan käppyrä), Tax Foundation ja Center for a Responsible Federal Budget.
Rattner luonnehtii lähes yhdeksän prosentin laskua bruttokansantuotteessa neljän vuoden hallinnon aikana olevan vaikutukseltaan taantuman ja laman välillä. Harrisin vaalilupausten vaikutukset kansantalouteen taas ovat mitättömät, mutta tuloerot tasoittuisivat kun taas Trump nostaisi niitä. Muuten Yhdysvaltojen taloudella menee tällä hetkellä todella hyvin ja Rattnerin käppyröistä se on ”siistitty” pois, koska tarkoitus on kuvata vain presidenttiehdokkaiden taloussuunnitelmien vaikutuksia.
Lisään nyt poikkeuksellisesti kommenttiosioon kuluvan huomion, jotta tämä olisi lähinnä oikeaa kohtaa. Aamulla 25.10. ensimmäisen kommentin kirjoittaja oli poistanut kommenttinsa merkitsemällä sen roskapostiksi. Aikaisemmin tällä tavoin on saanut poistettua myös poistettuun kommenttiin vastauksena kirjoitetut kommentit, mikä on tietysti hyvin ikävää niiden kirjoittajien kannalta. Tätä keinoa käytti ainakin nimimerkki Pekka Toivonen useasti ja ilmeisen tarkoituksellisesti. Nyt se ei näköjään enää onnistu. Ensimmäinen kommentti ”Lähteenä CNN, taattua demokraatti propagointia. Epäselväks jäi Harrisin talousohjelma, ottaen huomioon, että 3,5 v. aikana ois voinu toteuttaa haluttuja uudistuksia.” on tosiaan hävinnyt, mutta siihen vastauksena kirjoitetut kolme kommenttia #4243204, #4243208 ja #4243219 ovat siirtyneet itsenäisiksi kommenttialoituksiksi, joka kyllä valitettavasti voi vaikuttaa hieman hassulta.
Onko Wall Street Journal myös kommunistimedia? Aivan samanlaisia arvioita sieltä tullut, kuten ekonomisteilla kautta linjan.
Ilmoita asiaton viesti
CNN oli ilmeisesti ehtinyt ensimmäisenä tarttumaan talousnobelistien kirjeeseen, mutta MSNBC ei sitä ”jostain syystä” maininnut, se tieto löytyi Axiosin artikkelista, johon en laittanut linkkiä, koska sekään ei tarjonnut laajempaa meta-analyysiä kuten upottamani MSNBC:n klippi.
Ilmoita asiaton viesti
Talous-Nobeleita myönnetään vain kommunisteille.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä kyllä ihmettelen, että Yhdysvalloissa olisi 23 kommunistista talousnobelistia ja sen lisäksi Paul Krugman, joka sai taloustieteen Nobelin 2008, mutta ei kyseistä kirjettä allekirjoittanut, kai sen takia, että hänen mielipiteensä on jo niin laajasti tiedossa NYT:n kolumnien ansiosta. Hän on tukensa demokraateille ilmaissut hyvin selvästi.
Ilmoita asiaton viesti
Ihanko kommmunisteille kaikki?
Ilmoita asiaton viesti
Tiedätkö, mitä Yhdysvaltain varapresidentti ylipäätään tekee, mikä hänen toimi- ja päätösvaltansa on?
Kannattaa katsoa ennen kuin kirjoittaa tuollaisen kommentin.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä kansa tietää! Kansa tietää että Bidenin aikana talous on mennyt metsään eikä Harrisilta kannata odottaa korjaavia toimia.
Kummallakaan kandidaatilla ei taida olla aitoa talousohjelmaa.
Veikkaisin että eniten äänestäjät pelkää sitä että Harris yrittäisi tehdä sellaisen. Harris on karrieristi ja vähät välittää taloudesta, vielä vähemmän ymmärtää sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Ilman muuta ”kuuden konkurssin” Trump on terävä talousnero noudattaessaan Nobel-palkitun James McGill Buchananin ohjelmaa, josta joku on käynyt kertomassa, että tätä noudatetaan.
Trump ei Buchanania erota Aatamista.
Ilmoita asiaton viesti
Harris puolestaan ei ole sen parempi.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä sinä sen tiedät?
Sama kysymys kuin blogin ensimmäiseen kommenttiin: tiedätkö, mitä VP:n toimialaan ja -valtaan kuuluu?
Ilmoita asiaton viesti
Pysytään nyt vaan Harrisin henkilössä. Väittäisin ettei tarvitse pitkään havainnoida niin huomataan ettei henkilö vastaa tehtävän vaatimuksia, vielä vähemmän presidentin tehtävän. Mutta tämähän on vain mielipide, äänestäjät ratkaisee.
Ilmoita asiaton viesti
Eli et tiedä. Arvasin, että näin se on tälläkin kertaa.
Ilmoita asiaton viesti
Minun mielestäni on aika paljastavaa kun rajasta vastaava ei ole käynyt rajalla.
Kun haastattelija tätä kysyy, niin Kamala sanoo etteihän hän ole käynyt Euroopassakaan. Joten hän ei ymmärrä miksi rajallakaan pitäisi käydä. Wau, siinäpä välkky ehdokas.
Ilmoita asiaton viesti
”Kuuden konkurssin” Tosi-TV-ja kiinteistömoguli, joka kipeästi tarvitsisi presidentillistä suojausta ja koskemattomuutta, sillä jopa häkki saattaa muuten heilahtaa…?!
– Diilimies, joka ilmeisesti ensimmäisenä presidentillisenä diilinään tekisi diilin kaverinsa Putinin kanssa ja sen jälkeen painostaisivat ja pakottaisivat yhdessä yhteiseen diiliinsä Zelenskyin, lähinnä Yhdysvaltain tukien avulla…?
Ilmoita asiaton viesti
”Kansa tietää että Bidenin aikana talous on mennyt metsään…”
Taloudella menee hyvin, mutta inflaatio tuntuu silti kansalaisilla jotka eivät kasvusta ole päässeet nauttimaan ja siksi illuusio että menisi huonosti. Kaikilla mittareilla paitsi inflaation osalta menee mainiosti, paljon paremmin kuin täällä vanhalla mantereella.
Ilmoita asiaton viesti
No juuri eilen illalla televisio-ohjelmassa toimittaja Jaakko Keso haastatteli ihmisiä Detroitissa ja tuli selväksi että monet näkee nälkää ja keskiluokkaa ei enää juuri ole, ihmisillä menee joko hyvin tai huonosti.
Vaalien tuloksessahan se sitten tulee selväksi miten ihmiset asiat näkee.
Ilmoita asiaton viesti
Trumpia ei kiinnosta pätkääkään ihmiset joilla menee huonosti, että aika turha häneen toivo laittaa, Harris on ehdottanut kampanjassaan monia asioita millä nimenomaan näihin huoliin tultaisiin vastaamaan, Trump ei.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Mikkosen tarvitse minua vakuuttaa. Kannattaisi laittaa ne panokset äänestäjien vakuuttamiseen. Minä en äänestä USA:n presidentinvaaleissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä persuista pikkuhiljaa tulee ajattelevia ihmisiä. Mutta kovin hitaasti.
Neljä vuotta sitten Risto Jääskeläinen totesi puolustaneensa väärää puuta. Hänelle propsit siitä.
Tänä vuonna en ole havainnut vastaavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Detroit?
Degeneraatio kaupungissa alkoi jo 1960-luvulla, kiihtyi autoteollisuuden automaation myötä 1970-luvulla, 1980-luvun lama ja ulkomaisen autoteollisuuden ylivoima oli lopullinen isku.
Ei Detroitin jatkuva surkeus ole Bidenin hallinnon tulosta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tietenkään. Mutta muutos huonompaan Bidenin kautena voi jo olla. Ja niin haastatellut ihmiset tuntuivat asian näkevän.
Ilmoita asiaton viesti
Minustakin tuntuu monenlaiselta aika usein.
Voi Jeesus.
Ilmoita asiaton viesti
Janet Jacksonista tuntui yhdessä haastattelussa, että Kamala Harrisin isä taitaa olla valkoinen, koska niin hänelle oli kerrottu…
No, pysyäksemme lähempänä avauksen aihetta, Kamalan isähän on legendaarinen jamaikalainen taloustieteilijä Donald Harris.
Ilmoita asiaton viesti
Jamaikan talouskehitys johon Donald Harris on paljon vaikuttanut, onkin tunnetusti legendaarista (sarkasmia).
Ilmoita asiaton viesti
Allekirjoittajat Nobel-vuosineen:
Robert C. Merton ’97
Daniel McFadden ’00
Joseph Stiglitz ’01
George Akerlof ’01
Robert Engle ’03
Edmund Phelps ’06
Eric Maskin ’07
Roger Myerson ’07
Peter Diamond ’10
Alvin Roth ’12
Robert Shiller ’13
Angus Deaton ’15
Oliver Hart ’16
Richard Thaler ’17
William Nordhaus ’18
Paul Romer ’18
Abhijit Banerjee ’19
Esther Duflo ’19
Guido Imbens ’21
Douglas Diamond ’22
Claudia Goldin ’23
Daron Acemoglu ’24
Simon Johnson ’24
Acemoglu ja Johnson julkaisivat viime vuonna teoksen ”Power and Progress”, minkä jälkeen Acemoglu voitti talvella Prospect Magazinen Vuoden ajattelija -äänestyksen. Minäkin äänestin häntä. Nobel ei yllättänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Minua yllättää ettei maailmankaikkeuden suurin ajattelija, suomalainen talousnobelisti Bengt Holmström ole allekirjoittajien joukossa.
Jos näiltä talousneroilta kysyy, niin todennäköisesti ilmastonmuutostaisteluun menevä raha on well spent, hyvin käytetty.
Ilmoita asiaton viesti
Tässäpä yksi kansan mielipide:
The Inflation Reduction Act (IRA) that President Biden signed into law in 2022 was popularized as the “biggest climate bill in history,” but ever since the bill was signed, climate alarmists insist climate change has only gotten worse.
Why are we not seeing the bill work its magic?
Bidenin ilmastopäätökset eivät kovasta hinnasta huolimatta ole parantaneet ilmastoa. Mitähän kansa siitä ajattelee?
Ainakin voivat vetää sellaisen johtopäätöksen että Harris olisi vielä innokkaampi pistämään rahaa ilmaston parantamiseen kuin Biden konsanaan.
Jos verrata halutaan, voi olla että Harrisilla on hiukan sama suhde rahaan kuin meidän Sanna Marinillakin.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos verrata halutaan, voi olla että Harrisilla on hiukan sama suhde rahaan kuin meidän Sanna Marinillakin.”
Siis että tienestit ovat olleet ihan kohtuulliset?
Ilmoita asiaton viesti
No sanotaan näin kohteliaasti etten haluaisi kumpaakaan henkilökohtaiseksi varainhoitajakseni.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä tiedät miten nuo hoitavat varojaan? Valtio ei ole mikään kotitalous.
Ilmoita asiaton viesti
No kuule ei yhtään haluttaisi kokeilla. Osaaminen tuntuisi olevan vähän heikonlaista, varsinkin jos on kyse valtion varoista.
Ilmoita asiaton viesti
En viitsinyt mainita alustuksen lisäyksessä ensimmäisen poistetun kommentin kirjoittajan nimeä. Minun linjani on ollut, että minun kirjoituksiini kommentoidessa voi täysin vapaasti nolata itsensä. Jos sen kuitenkin haluaa yrittää perua, ei sekään minua haittaa.
Ilmoita asiaton viesti