Tämä on melkein kuin zombiepidemia

Poliisien ammattijärjestön puheenjohtaja kertoo, että luuli nähneensä kaiken 9/11:n jälkeen, mutta nyt tämä, melkein kuin zombiepidemia tai tieteiselokuva.
Lähes 20 % poliiseista on sairaana ja yli 2 500 on saanut todetun tartunnan.

 

Joukkohauta.

 

Vaarallinen työmatka. Korona tarttuu pääasiassa pisaratartuntana. Seuraava on kosketustartunta. Metrovaunuissa on runsaasti tankoja, joihin on vaikea olla tarttumatta kiihdytyksissä ja jarrutuksissa. Kolmas ja epätodennäköisin tapa on aerosolitartunta. Pisarattomassa uloshengitysilmassa on enemmän kosteutta kuin ympäröivässä ilmassa, koska lämpimämpi ilma sitoo enemmän kosteutta kuin viileämpi. Jos siis hengität sisään tartuntaa levittävän uloshengitysilmaa, voit saada tartunnan. Tavallinen influenssakin voi tarttua aerosolina, mutta vain ahtaassa tilassa tai kun ilmastointi on pitkään pois päältä. Ensimmäinen tunnettu tapaus sattui 1977 ja sen jälkeen se on toivottavasti aina osattu ottaa huomioon suunnittelussa. Täytyy kuitenkin kysyä, miksi koronan sanotaan tarttuvan noin kaksi kertaa tehokkaammin kuin tavallinen influenssa? New York on ainoa Yhdysvaltojen suurkaupunki, jossa autottomia kotitalouksia on enemmistö, 52 %. Manhattanilla asuvista auton omistaa vain 22 %.

 

Sairaalan käytävät täynnä potilaita ja kenttäsairaalateltta pihalla.

 

Lukuja

Osavaltio/kaupunki Kuolleita         Kuolleita/miljoona    Asukasluku
New York                19 551             997                            19 453 561
New York City         15 074            1785                            8 398 748

Normaali kuolleisuus N.Y.C:ssä kuukaudessa on noin 5 000. Alla kuvaajassa on ilmeisesti vain sairaalassa kuolleet. Koteihinsa kuolleet on äskettäin lisätty tilastoihin, mutta niiden ajankohtaa ei. Viimeisten päivien luvut täydentyvät myöhemmin. Lisää tilastoja löytyy NYC Healthin COVID-19: Data -sivulta.

Hurja kuukausi

Maaliskuun viimeisellä viikolla kirjattiin 144 000 työttömyyskorvaushakemusta, kun samana aikana vuosi sitten luku oli vain 5 300. Lisää odotetaan, koska osavaltion järjestelmä on ylikuormittunut. Kaupunki on ollut suljettu jo kuukauden ja sulku jatkuu ainakin toukokuun 15. päivään asti.

  • 3 000 kodittomaksi jäänyttä koiraa on saanut uuden kodin.

Karanteenissa on hyvä olla kaveri, ja alibi ulkona liikkumiseen.

21 % New Yorkin kaupungin asukkaista on sairastanut koronan. Koko osavaltiossa testattiin 3 000 supermarketien asiakasta ja 14 prosentilla löytyi koronan vasta-aineita ja kaupungin alueen asukkailta 21 prosentilla. Cuomo Says 21% of Those Tested in N.Y.C. Had Virus Antibodies: Live Updates

Laumasuojan (60 – 80 % immuuneja) saamiseksi tarvittaisiin siis vielä noin 30 000 – 45 000 kuollutta tai kuolleisuuden nostamista 0,54 – 0,71 prosenttiin. Koska N.Y.C:n asukkaat ovat nuorempia ja normaali kuolleisuus on vain 2/3 siitä, mitä Suomessa, pitää luvut kertoa 1,5:llä, jotta luvut suhteutuisivat Suomeen. Suomessa laumasuoja saavutettaisiin siis kuolleisuudella 0,8 – 1,0 % ja riskiryhmien suojautumisen ollessa samalla tasolla kuin N.Y.C:ssa kuolleita tulisi 44 000 – 55 000.

Laumasuojan hankkimisesta ilman lääkettä tai rokotetta puhuvat suunnittelevat kansanmurhaa.

Kaiken kurjuuden keskellä on sankaruuttakin. Pennsylvaniassa joukko työntekijöitä asui neljä viikkoa tehtaalla tehden 12-tuntisia työvuoroja hengityssuojainten ja suojatakkien materiaalia. They lived in a factory for 28 days to make millions of pounds of raw PPE materials to help fight coronavirus (PPE, Personal Protective Equipment, suojavaruste)

  • Aamuisin sähkön kulutus on laskenut 18 %
    Maaliskuun loppuun mennessä sähkön kulutus oli laskenut yli 10 %
  • Metron käyttö on vähentynyt 90 %

Ainakin 41 liikennelaitoksen (MTA) työntekijää on kuollut, yli 6 000 on sairastunut tai ollut karanteenissa. Henkilökunnan vähyys aiheutti 800 metrojunan myöhästymistä ja 40 % vuorojen perumista yhden päivän aikana. Odotusaika asemalla, yleensä muutama minuutti, kasvoi jopa 40 minuuttiin. 41 Transit Workers Dead: Crisis Takes Staggering Toll on Subways

  • 19,9 % vähemmän rikoksia suljetussa kaupungissa

Joka kuudes poliisi on sairaana tai karanteenissa.

  • 60 % vähemmän liikennettä vilkkaimmissa tunneleissa ja silloilla

Vähäinen liikenne antoi vapauden tunnetta. Pelkästään yhden päivän aikana maaliskuun lopulla automaattinen nopeudenvalvonta antoi 25 000 ylinopeussakkoa, joka oli kaksinkertainen määrä edelliseen kuukauteen nähden.  Silti liikenne oli turvallisempaa ja onnettomuudet laskivat lähes 60 %, vain vähän yli 1 000 kolaria maaliskuun viimeisellä viikolla.

  • 37 % ilmaisen ruuan jakopisteistä (food bank) on suljettu

Niissä vapaaehtoisina työskennelleet yli 65-vuotiaat eivät uskalla tulla töihin.

  • 25 % vähemmän ilman saasteita

 

 

Ehkä se lohduttaa New York Cityn asukkaita, kun ”paikallislehti” kertoo Espanjan sairaanhoito-kamikazeista.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu