Thunder Run – Ukrainan taktiikka murtaa venäläisten puolustuslinjat

Thunder Run on melko heikosti tunnettu armeijatermi, jota tuskin löytyy tavallisista sanakirjoista, mutta käyttäjien ylläpitämässä Urban Dictionaryssä on suosituimpana melko laaja määritelmä:

”A high speed military convoy utilising heavy weapons, armoured vehicles and offensive tactics to reach a destination, most likely along a route of extreme danger. The strength, speed and intensity of the attack, coupled with the use of formidable weapons and equipment quickly overruns the surprised defending force.
The 3rd United States Infantry Division made use of the Thunder Run tactic to seize Baghdad from Iraqi forces, on the 5th of April 2003”

Wiktionaryssä on kaksi määritelmää ja tässä haettu on: ”A quick surprise penetration attack deep into enemy territory, designed to confuse and potentially break enemy lines.” ”Nopea tunkeutumishyökkäys syvälle vihollisen linjojen taakse, jonka tarkoitus on hämmentää ja mahdollisesti murtaa vihollisen puolustus.”

Termiä alettiin käyttää jo Vietnamin sodan aikana, mutta sillä tarkoitettiin silloin miinojen raivaamista. Jos historia kiinnostaa, military.comin artikkeli on suositeltava: The Original ’Thunder Run’ Was a Way to Clear Minefields. Nykyinen merkitys vakiintui vuonna 2003 Bagdadin valloituksen yhteydessä. Lisää Wikipedian artikkelissa ja YouTubessa Thunder Run into Baghdad | April 2003.

En tiedä tarkemmin, mistä Simon Whistler oli poiminut venäläisen sotilaan sitaatin ilmeisesti Harkovan ympäristön takaisinvalloituksen aikana, mutta se on varsin kuvaava, miten tehokkaana venäläiset kokivat Thunder Runit.

Ukrainians ahead of me,
Ukrainians behind me,
and here I am about to die in the middle.

 

 

Lisäys:

Vaikka Thunder Run -taktiikkaan ei ihan suoraan liity ”puhdistus”- tai jälkitoimet, niin seuraava video kuvaa hyvin huimia etuja, kuten lähes kaikki venäläisten aseet ja ajoneuvot vahingoittumattomina. Jotkut venäläissotilaat jättivät asepukunsakin ja pötkivät pakoon siviilivaatteissa.

Tässä ei tarvita juuri lainkaan kielitaitoa.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu