Trump pahassa pinteessä

Sunnuntain New York Timesin etusivun yläosaa.

 

Jatkuvat veropetokset ennen presidenttiyttä

Sunnuntain New York Timesissa oli jälleen tietoa Trumpin raha-asioista ja vaalikampanjan ongelmista. Se on ollut jo pitkään tiedossa, että New Yorkin syyttäjänvirasto tutkii Trumpin verotusta ajalta ennen presidenttikautta.

Yle kirjoitti NYT:n pari viikkoa vanhan jutun perusteella, joka oli kirjoitettu Trumpin paljastuneiden verotietojen pohjalta Tappiollisia yrityksiä, isot velat – The New York Timesin 5 kovinta väitettä Trumpin rahatilanteesta ja veronvälttelystä, mutta lisäsi ingressiksi: Lehden paljastuksesta ei käy ilmi mitään suoranaista rikosta. NYT:n juttu on todella pitkä, mutta ei sitä tarvinnut kovin pitkälle selailla, kun löysin aika selkeän veropetoksen kuvauksen. NYT ei tietysti suoraan syytä, kun syyttäjäkin jo tutkii. Alla Legal Eaglen myös hyvin pitkä (33:16) analyysi:

 

Maksimituomio verojen välttelystä (tax evasion) on viisi vuotta, mutta useimmissa tapauksissa selviää rahalla eli maksamalla verot, korot ja petossakon. Trumpin tapauksessa välttely on ollut suurimittaista eli törkeää ja jatkuvaa. Veikkaisin samaa kohtaloa kuin Al Caponella. Yhdysvalloissa ei käsittääkseni tuomioita lasketa yhteen samalla tavalla lieventäen kuin Suomessa.

Artikkeli Trump Engineered a Sudden Windfall in 2016 as Campaign Funds Dwindled   käsittelee presidenttikampanjan rahoitusta. Trumpin ja Phil Ruffinin yhdessä omistama yhtiö osti yli 20 miljoonalla Trumpilta erikoisen kattoasunnon. 5 makuuhuonetta ja 7 kylpyhuonetta. Se sitten merkittiin liiketoiminnan kuluihin ja rahat kierrätettiin Trumpin kampanjarahastoon. Syynä erikoiseen tapaukseen vaikuttaa olevan se, että käteisvarat olivat loppu eikä pankeista saanut enää luottoa.

“Why all of a sudden does this company have more than $20 million in fees that haven’t been there before?” said Daniel Shaviro, a professor of taxation at the New York University School of Law. “And all of this money is going to a man who just happens to be running for president and might not have a lot of cash on hand?”

Unless the payments were for actual business expenses, he said, claiming a tax deduction for them would be illegal. If they were not legitimate and were also used to fund Mr. Trump’s presidential run, they could be considered illegal campaign contributions.

Professoin mukaan siis kyseessä voi olla veropetos sekä vaalilain rikkominen.

Artikkelissa on myös mielenkiintoinen juttu Trumpin ja Phil Ruffinin myöhemmistä bisneksistä. Ruffinin projekti rakentaa nopea rautatie Las Vegasin ja Kalifornian rannikon välillä oli jäissä, koska Obama ei ollut suostunut 5,5 miljardin lainaan. Trump tietysti suostui antamaan luvan painaa rahaa eli miljardin velkakirjoja. Loput velkakirjatakaukset tulivat Nevadan ja Kalifornian osavaltioilta.

Lisäys: Entisen liittovaltion syyttäjän, Glenn Kirschnerin, arvio on, että pitäisi keskittyä vakavimpiin ja helposti todistettaviin rikoksiin, sillä elinikäisiä tuomioita voi saada vain yhden. Videolla keskustellaan myös tuosta edellisestä NYT:n artikkelista.

 

Lahjusten vastaanottoa presidenttinä

Artikkelin The Swamp That Trump Built kiteytys on

”But once Mr. Trump was in the White House, his family business discovered a lucrative new revenue stream: people who wanted something from the president. An investigation by The Times found over 200 companies, special-interest groups and foreign governments that patronized Mr. Trump’s properties while reaping benefits from him and his administration. Nearly a quarter of those patrons have not been previously reported.”

Eli lahjusten maksajia voisi olla jopa 200. Asiaa voivat toistaiseksi tutkia vain journalistit. Eräs Trumpin vaaliteema oli Drain the swamp eli kuivata suo tarkoittaen korruption kitkemistä.

 

Laiva uppoaa

Artikkelin Manic Panic on the Potomac — Will Mitch ditch the Donald? korvaa aika hyvin samanhenkinen YLE:n juttu Kirjeenvaihtajalta: Trump on merihädässä – Rotat jättävät uppoavan laivan Washingtonissa. Potomac tietysti viittaa jokeen, jonka suulla Washington DC sijaitsee ja taisi siellä olla laivastoakin.

Professori Timothy Snyder kuvaa Trumpin vaihtoehtoja samoiksi kuin minkä tahansa tyrannin. On pysyttävä vallassa tai vaihtoehtoina on vankila tai köyhäintalo. Snyderin kirja Tyranniasta on peräti suomennettu.

 

Ja loppukevennyksenä lokakuuyllätykset.

https://www.youtube.com/watch?v=2d6no3LMQXA

 

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu