Ukrainalle 150 km kantaman Boeingin ja Saabin GLSDB-täsmäase kevääksi?
YLE uutisoi eilen lyhyesti:
Yhdysvallat harkitsee täsmäammuksien toimittamista Ukrainalle
Yhdysvaltojen ulkoministeriö harkitsee ohjuksiin kiinnitettävien pienten ja edullisten täsmäammusten toimittamista Ukrainalle, kertoo uutistoimisto Reuters.
Kyseessä on Boeing yhtiön esittelemä GLSDB-täsmäammus. Reutersin mukaan uutta ammustyyppiä voitaisiin toimittaa ensi keväänä.
Yhdysvallat suunnittelee uusien ammusten tuotantoa, koska Ukraina tarvitsee entistä kehittyneempiä aseita sodan edetessä.
Lähteenä oli Reutersin melko pitkä juttu Exclusive: U.S. weighs sending 100-mile strike weapon to Ukraine. Suomeksi aiheesta ovat laajemmin kirjoittaneet Tekniikka ja Talous maksumuurin taakse ja Talouselämä saman jutun hieman yllättäen ilman maksumuuria otsikolla USA harkitsee Boeingin ja Saabin kehittämän täsmäpommin lähettämistä Ukrainaan – GLSDB-pommi mahdollistaisi iskut yli 100 km Venäjän selustaan.
Saabin sivuilla ohjusta esitellään melko laajasti ja sieltä löytyy myös YouTubeen kolme vuotta sitten ladattu esittelyvideo:
Jonka kuvauksessa on selvennyksenä: The video shows the test firing Saab and Boeing arranged at Andøya Test Center, Norway in September 2019.
GLSDB on itse asiassa kahden vanhemman komponentin yhdistelmä: GLSDB yhdistää yhdysvaltalaisen GBU-39-pommin niinikään amerikkalaiseen M26-rakettimoottoriin. Tuloksena on verraten edullinen (yksi GBU-39 maksaa noin 40 000 dollaria) ase, jonka 150 kilometrin kantama mahdollistaisi Ukrainan tekemät iskut pitkälle Venäjän selustaan.
Ranskalta Ukrainaan jo neljäs LRU M270 -mallin järjestelmä, joka on ranskalainen telaketjullinen versio yhdysvaltalaisesta Himars-järjestelmästä.
Hesarin päivittyvässä seurannassa on 14:52 päivätty pikku-uutinen. Rakettien kantomatka on 70 km ja tarkkuus vain 5 metrin säde vaikka nekin käyttävät GPS:ää.
www.armyrecognition.com-sivustolla on hieman laajempi artikkeli sekä Ukrainan sodan omalla sivulla aika paljon linkkejä juttuihin, joissa kerrotaan Ukrainaan lahjoitetuista asejärjestelmistä. Video LRU M270:stä on jo 7 vuotta vanha.
Noita voitaneen toimittaa – jos noita saadaan valmistettua – sillä kantamaltaanhan nuo eivät ole Totškaa merkittävästi kummempia.
https://fi.wikipedia.org/wiki/OTR-21_Tot%C5%A1ka
Ilmeisesti osin aseavun ”pelisäännöt” (jotka voivat aina muuttua) ovat ettei Ukrainalle haluta antaa asejärjestelmiä jotka olisivat esim. kantaman puolesta game changeria. Aivan samoin esim. HARM-ohjus ei ole kantamaltaan juuri Kh-58:aa suurempi tai Harpoon Neptunia kummempi. Länsiaseet ovat toki paljon parempia.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkkuus on toista: Osumatarkkuus 70 kilometrin kantamalla on 160 metriä. GLSDB:n tarkkuus on metri tai kuten muistaakseni Saabin sivulla sanotaan, osuu auton renkaaseen. Kantamalla ei liene vaikutusta, koska GLSDB käyttää GPS:ää. Siviilikäyttöön huononnetun GPS:n tarkkuudeksi mainitaan muistaakseni 5 – 15 metriä.
Ilmoita asiaton viesti
Valmistus lienee aika mutkatonta, koska GLSDB koostuu vakiokomponenteista ja vaikka se on uusi, niin koeammuntaa tehtiin jo vuonna 2019. Lisäksi kun Saab on toisena yrityksenä, kokoaminen ja mahdollinen huoltokin olisivat melko lähellä.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti, koeammunta harvoin tarkoittaa kuitenkaan käyttöönottoa eikä asetta ole onnistuttu myymään mihinkään, Suomikin osti ER-GMLRS:ä. Ettei tulisi kyyninen kuva, toivoisin kovasti toimivan GLSDB:n päätyvän Ukrainan inventaarioon. Uskon kuitenkin kun näen.
Ilmoita asiaton viesti
Korvaan särähtää tuo ensi keväänä….
Ensi keväänä ei huonoimmissa skenaarioissa ole enää sellaista Ukrainaa, joka uusista ohjuksista hyötyisi. Talvi ratkaisee paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Jospa ne pelaa kun on kylmää ja kosteaa?.
Ainahan selityksiä riittää mutta eiköhän se ole energiariippuvuus joka estää antamasta Ukrainalle tarvittavat välineet.
Ilmoita asiaton viesti