USA:n ja Kiinan mikropiirisota on alkanut

Johnny Harris on julkaissut videonsa jo kuukausi sitten, mutta katsoin sen uudelleen Antti Kasvion kirjoituksen Kiina tienhaarassa luettuani. Pituus 33:38.

Alaa seuranneille tekniikkaan liittyvät kuviot eivät ole mitenkään yllätyksellisiä ja poliittiset kuviot ovat olleet hyvin julkisuudessa, mutta pidemmän aikavälin kehityskulut ovat voineet jäädä huomaamatta.

Videossa on tekstitys englanniksi mukana, joten automaattikäännös voi käyttää sitä ja suomennos näytti pikaisesti tarkistettuna aika hyvältä.  Se kertoo aika paljonkin yksinkertaistaen mikropiirien huipputason valmistuksen ympärillä käytävästä ”sodasta”. Kyllä siinä dramatisoidaankin aika paljon, mutta vain korostamalla tai jättämällä kertomatta, että sirutuotanto on myös omien historiallisten syidensä takia kriisiytynyt tai ennemminkin tullut niille alttiimmiksi ja koronakin heilutteli ja häiritsi markkinoita aika paljon. Lisäksi TSMC ei ole ihan niin hallitseva ja etelä-korealainen Samsung sekä Intel ovat myös hyvin merkittäviä siruvalmistajia. Lisäksi ASML, hollantilais(-amerikkalainenkin nykyään?) litografiakonevalmistaja on ainoa EUV-tekniikkaa käyttämään pystyvä valmistaja ja on sen takia  kriittisempi tuotantokoneiston linkki.

Täytyy vielä kehua Harrisin lähdeaineistolistaa. Sieltä löytyi mm. linkki jo melkein pari vuotta sitten julkaistuun WaPon juttuun China builds advanced weapons systems using American chip technology, jossa kerrotaan, miten Kiina käyttää amerikkalaista tietotekniikkaa kehittäessään mm. hypersonisia ohjuksiaan. Minä en ole enää WaPon tilaaja, joten en voi ”lahjoittaa” artikkelia, mutta kun oli vanhat tiedot, kolmen päivän ilmaistilaus oli nopea tehdä. Artikkelin päiväys on 9.4.2021 ja ensimmäisen kuvan teksti on: ”A hypersonic glide vehicle DF-17 is seen on Oct. 1, 2019, during a military parade in Beijing to celebrate the 70th Anniversary of the founding of the People’s Republic of China.” Kiinalaisten oli sitten pakko esitellä hypersonisia vehkeitään sotilasparaatissa ja tietysti muiden maiden tiedustelupalvelut heti selvittämässä, miten ne on pystytty tekemään.

Toinen tärkeä dokumentti on Valkoisen talon CHIPS and Science Act -tiedote, jossa kerrotaan 57 miljardin USD lakiohjelmasta päiväyksellä 9.9.2022.

Sivumennen sanoen Joe Biden on paras USA:n presidentti miesmuistiin. Joe Scarborough vertasi Morning Joessa Trumaniin pari päivää sitten ja taisi kehua Bidenia myös Reagania paremmaksi. Joe on republikaani, joten Reagan on aikamoisen korkealla hänen listoillaan.

 

Johnny Harrisiin tutustuin ensimmäiseksi hänen The New York Timesille tekemien videoiden kautta ehkä joskus vuosi sitten. Ne jäivät hyvin ja persoonallisesti tehtyinä mieleen ja tilasin hänen oman kanavansa, kun tuli vastaan ja aika monta on tullut katsottua. NYT ei mitään huonoa julkaise nimissään ja jos siinä joukossa vielä loistaa, niin..

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu