Valheiden kutojamestari °
Hesarikin oli referoinut aika mainiota The New York Timesin artikkelia Meandering? Off-Script? Trump Insists His ‘Weave’ Is Oratorical Genius. (tämän kuun ensimmäinen tilaajana lahjoittamani artikkelilinkki), jonka sattumalta kuuntelin kännykällä, kun edellispäivänä halusin vertailla tilaamieni lehtien Android-sovellusten kuunteluominaisuuksia. Kirjoitin lyhyen arvostelun niistä (Hesari, NYT, WaPo, El Pais) Vapaavuoron kirjoitukseni Je ne me peignerai plus. loppuun. Eilisessä Morning Joe -lähetyksessäkin Trumpin uutta ”loistavaa strategiaa nimeltä kudelma” kommentoidaan ja heti alussa on itse valehtelijamestarin selitys typerille jaarituksilleen.
NYT:n artikkeli oli julkaistu jo sunnuntaina ja Trumpin puhe, josta se sai alkunsa, pidettiin jo perjantaina. Artikkelia varten oli haastateltu erästä englannin kielen professoria, joka lainasi OED:n erästä määritelmää verbille weave: ”to pursue a devious course.”, jonka Bing kääntää suomeksi: ”seurata kieroutunutta polkua.”. OED taitaa edelleen olla maksullinen ja kallis, mutta oletan, että jos kyseisessä kohdassa on kirjallinen esimerkkilainaus, se on vuodelta 1808, ei siis Shakespearelta, vaikka siltä paljon kuulostaa, vaan Sir Walter Scottilta:
Oh what a tangled web we weave
When first we practice to deceive,
Bing:
Voi kuinka sotkuista verkkoa me kudomme
Kun ensin harjoittelemme pettää,
Sivustolla No Sweat Shakespeare on artikkeli ‘Oh What A Tangled Web We Weave’ Saying Origin & Meaning, jossa kerrotaan tarkemmin tuosta lainauksesta, joka heti minullekin tuli ensimmäisenä mieleen sanasta weave. Taitaa olla kaikki muut Sir Walter Scottin kirjoittamat unohtuneet, mutta nuo pari runoriviä ovat kuolemattomia.
NYT:n artikkelissa varsinkin kuunneltuna paras lainaus oli seuraavan, toiseksi viimeisen kappaleen lopussa:
He is not the first president to have his rhetorical style criticized. President Warren G. Harding’s way of speaking was lampooned in 1921 by the newspaper columnist H.L. Mencken, who called it “Gamalielese,” after the 29th president’s middle name, Gamaliel. “It is so bad that a sort of grandeur creeps into it,” Mr. Mencken wrote. “It drags itself out of the dark abysm of pish, and crawls insanely up the topmost pinnacle of posh. It is rumble and bumble. It is flap and doodle. It is balder and dash.”
Balderdashiin tutustuin jo vuonna 1981 King Crimson -yhtyeen levyn Discipline Elephant Talk -kappaleen sanoituksen kautta (King Crimson – Elephant Talk (Live At The Warfield Theatre, San Francisco 1995)). Elefantti on ollut republikaanipuolueen tunnuseläin jo 1800-luvun lopulta lähtien eli lähes alusta asti, mutta tuon kappaleen sanoitus tuskin viittasi siihen.
Hesarin maanantaina julkaistu artikkeli Trump kertoo hämmentävässä tarinassaan valitsevansa sähköiskun ”joka ikinen kerta” on hieman laajempi analyysi Trumpin omituisista puheista ja otsikko tietysti viittaa siihen ”Vanha mies sähköveneessä ja hai” -tarinaan tai olisiko se hänen toistuva painajainen, jossa logiikkaa on yhtä paljon kuin unissa yleensäkin.
Lainataan Hesarilta yksi kappale hyvän suomennoksen ansiosta:
”Tiedättekö, teen kudelmaa. Tiedättekö, mikä kudelma on? Puhun tyyliin yhdeksästä eri asiasta ja ne kaikki tulevat loistavasti yhteen ja se on, ystäväni jotka ovat englannin kielen professoreita, sanovat: Se on kaikkein mahtavin asia, jota olen koskaan nähnyt”, Trump selitti perjantaina Pennsylvaniassa pitämässään kampanjatilaisuudessa The New York Timesin mukaan.
Tappajahai, Jaws tuli elokuvateattereihin vuonna 1975 ja taitaa alla oleva kohtaus olla Trumpin painajaisen lähtökohta:
”The late great Hannibal Lecter”, joka myöskin syö ihmisiä, on taas uudemmasta, vuonna 1991 julkaistusta elokuvasta Uhrilampaat, The Silence of The Lambs. ”ja ne kaikki tulevat loistavasti yhteen.”
Lisäys: George Conwayn melko äskettäin perustama Super PAC Psycho PAC on erikoistunut Trumpin ”analysointiin” ja viimeisin mainosvideo, julkaistu 14 tuntia sitten perustuu Trumpin ”ystävien” tai hänen lähellä olleiden julkaistuihin lausuntoihin:
George Conway oli naimisissa Trumpin tiedottajana toimineen Kellyanne Cowayn kanssa ja oli perustamassa The Lincoln Projectia, joka on edelleen tunnetuin entisten republikaanien Super PAC. The Seneca Project on toinen uusi tulokas ja senkin johtohahmo, Tara Setmeyer, on ollut aiemmin The Lincoln Projectissa mukana. Republican Voters Against Trump on toinen vanhoista, jo edellisten presidentivaalien edellä perustettu Super PAC.
Yleensä yritetään valehdella niin, että sitä ei juuri huomata, mutta Trump höpisee aina levottomia vailla totuuspohjaa.
Hämmästyttävintä on se, että ikivalehtelijaa uskotaankin.
Ilmoita asiaton viesti
Linkatulla Shakespeare-sivustolla on Scottin runopätkän nykykäännös: ”The first requirement of an average liar, is an above average memory.” ensimmäisenä kommenttina.
Ilmoita asiaton viesti
Trump ei ole sillä tavalla älykäs että hän kykenisi tiedostamaan itseään ja motiivejaan kovin syvältä. Siksi hän ei itse tiedosta miten hänen tarinansa sähköveneestä ja haista on syntynyt. Hän vain tiedostaa sen että se resonoi hänen sisimpänsä kanssa. Se sopii hänen alitajuntansa symboleihin.
Ehkä vene on hänen suojansa hain kuvaamia ulkoisia uhkia (jollaiseksi hän kokee myös tosiasiat jotka pitäisi kohdata) vastaan ja hän kokee että hän on sen (rakentamansa) veneen kapteeni. Ja hän on päättänyt ettei luovu suojauksestaan ja paljasta vatsanahkaansa haille, vaikka riskinä on että se vene tappaa hänet. Hän kokee että on päättänyt ottaa riskin että tuhoaa kaiken minkä on saavuttanut, mutta ei tule koskaan myöntämään olleensa väärässä jos menettää sen.
Trumpin Titanic.
Ilmoita asiaton viesti
Uiminen avovedessä ja vatsan paljastaminen syvyydessä vaanivalle uhkalle symbolisoituu alitajunnassa omien heikkouksien paljastamiseksi. Asettumiseksi avoimeksi kohteeksi mm. kritiikille. Sellainen on narsistiselle luonteelle pelottava ajatuksenakin. Hän kokee sen heikkoudeksi, jonka paljastamista on vältettävä kuolemaan saakka. Avoveteen joutuminen on pahempaa kuin veneessä kuoleminen.
Mitä tarinan hai symboloi narsistiselle luonteelle? Syvyyksistä hyökkäävä hai symboloi hänen heikkouksiinsa iskevää uhkaa. Uidessaan avovedessä ilman suojakuorta hän on puolustuskyvytön. Ei ole paikkaa minne paeta ja hailla on täydellinen valta häneen. Suojatakseen heikkoa itsetuntoaan narsisti rakentaa itselleen suojakuoren, yliminän, jota hänen rakentamansa vene kuvaa. Tämän suojakuoren sisään hai ei pääse iskemään.
Tuhotakseen vihollisensa ihminen käyttää niitä aseita, jotka ennestään kokee vaikutukseltaan tehokkaiksi. Nämä keinot löydetään oman kokemusmaailman kautta. Siksi narsisti toistaa tekemisellään omaa traumaansa. Pelätessään heikkouksiensa paljastumista, hän etsii alituiseen muiden heikkoa kohtaa. Ja kun ńarsisti hyökkää muiden heikkouksiin, hän kokee muiden olevan samanlaisia kuin itsekin. Hän kokee yhä vahvemmin ympäröivän maailman olevan nuo hait, jotka tahtovat repiä hänet ja paljastaa hänen heikkoutensa.
Näin syntyy itseään toistava kehä.
Ilmoita asiaton viesti
Trumpia ei oikein jaksaisi kommentoida, mutta Walter Scottista pitäisi puhua enemmänkin.
Edinburghissa on varmaan maailman ainoa suuren kaupungin rautatieasema, joka on saanut nimensä fiktiohenkilöstä: Waverley. 🙂
Varsin lähellä on kyllä tämäkin:
https://en.wikipedia.org/wiki/Scott_Monument
Ilmoita asiaton viesti