Vihdoinkin terveysviranomaiset myöntävät, että korona leviää ilmateitse eli aerosolina
Minulle oli selvää, että uusi koronavirus leviää ilmateitse jo viime vuoden keväällä luettuani Los Angeles Timesin maaliskuun 29. päivänä julkaistun artikkelin A choir decided to go ahead with rehearsal. Now dozens of members have COVID-19 and two are dead. Sen jälkeen on käynyt yhä selvemmäksi, että aerosolitartunta on pääasiallinen, jopa lähes ainoa koronan tartuntatapa. Tästä voi kiittää hyvää käsihygieniaa, turvavälien pitämistä ja minkä tahansa tyyppisen maskin käyttöä, joten niistä ei missään nimessä ole syytä luopua, puolustuksen pitää olla mahdollisimman hyvä jokaisella rintamalla.
LA Timesin artikkelissa mainitaan mielenkiintoinen tapaus 70-luvulta. Lentokone joutui palaamaan lentokentälle teknisen vian takia ja seisoi siellä yli neljä tuntia ilmastointi suljettuna. Koneessa oli yksi oireeton influenssatartunnan saanut ja:
”Of the 49 passengers on board, 35 developed flu symptoms and five were hospitalized. Researchers ultimately traced the outbreak to a woman who felt fine when she boarded but later became ill.”
Lähes 70 % sai tartunnan ja peräti 10 % joutui sairaalaan vaikka kyseessä oli vain ”tavallinen” influenssa.
Toinen lehtiartikkeli, joka edelleen vakuutti aerosolitartunnoista ilmestyi El Paisissa: An analysis of three Covid-19 outbreaks: how they happened and how they can be avoided. Ensimmäinen eli toimistotyöpaikka on liian monimutkainen, muita tartuntatapoja on vaikea sulkea pois täydellä varmuudella. Viimeinen eli bussi on selkeä ja helppo analysoitava. 28 sairastui 2 x 50 minuutin matkoilla, joista toisella kertaa oli 60 ja 68 matkustajaa. Tartuttaja oli oireeton 64-vuotias nainen, joka sai oireita seuraavana päivänä. Nainen istui bussin keskiosassa, mutta silti takapenkeillä kaksi sai tartunnan.
Ravintola on mielenkiintoinen, sillä muiden pöytien asiakkaat viipyivät ravintolassa eri pituisia aikoja samaan aikaa tartuttajan kanssa. 18 minuuttia samaan aikaan olleet eivät saaneet tartuntaa, mutta 53 ja 75 minuuttia samaan aikaan olleista sairastui usea. Tietysti ilmavirtauksen suunta, ilmatilan määrä ja etäisyys tartuttajasta vaikuttavat myös, joten on hyvin vaikea sanoa, mikä on turvallinen aika koronavirusaltistukselle.
Perjantaina julkistetuista CDC:n linjauksen muutoksista en löytänyt uutiskanavien juttuja, mutta edellisestä muutoksesta noin 7 kuukautta sitten löytyi useita. Alla NBC Newsin klippi.
Wikipedian sivulla Airborne transmission oleva video löytyy myös Youtubesta.
Wikipedia-sivu on varsin hyvä, mutta tuo video on hyvä tiivistelmä. En kuitenkaan luottaisi sen raja-arvoihin, koska uudet variantit tarttuvat entistä herkemmin ja sen takia pitää olla entistä varovaisempi.
Perjantaina New York Timesissa oli useampikin artikkeli CDC:n ja WHO:n muuttuneista linjauksista aerosolitartunnan suhteen. Pääjuttu on The virus is an airborne threat, the C.D.C. acknowledges. Artikkeli Why Did It Take So Long to Accept the Facts About Covid? on historiakatsaus uskosta pisaratartuntoihin vaikka tieteelliset tosiasiat eivät ole niiden suurta merkitystä tukeneet. Siinä myös viitataaan LA Timesin jutun perustana olleeseen tapaukseen, josta CDC julkaisi artikkelin toukukuun puolessa välissä 2020: High SARS-CoV-2 Attack Rate Following Exposure at a Choir Practice — Skagit County, Washington, March 2020. Sen jälkeen vain auktoriteettiuskoiset ja tietämättömät ovat voineet uskoa pisaratartuntoihin pääasiasellisena koronan tartuntamuotona.
Lisäys 10.5.
Lauantain Meet the Press -ohjelmassa Chuck Todd haastatteli Dr. Anthony Faucia.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/timoaunio/korona-ja-kerrostalon-ilmanvaihto/
Ilmoita asiaton viesti
Jonkun vastaavan kulkutaudin klassinen tartuntamekanismi oli kerrostalojen vessat, joiden ilmanvaihtokanava oli yhteinen ja samalla kohtaa. Kun toisessa avattiin ovi, siirtyi ilma vessasta toiseen ilmanpaineen eron takia.
Vähän sama kuin entisellä työpaikalla, jonne rakennettiin lisävessa. Viemäri oli T-mallinen ja kun veti pökäleet alas, ne ilmestyivät toiseen pönttöön. Siellä tapahtui samoin eli pökäleet vain seilasivat loputtomasti pöntöstä toiseen.
Ilmoita asiaton viesti
”Minulle oli selvää, että uusi koronavirus leviää ilmateitse jo viime vuoden keväällä luettuani Los Angeles Timesin maaliskuun 29”
26.3.2010 kirjoitin tuon blogini . Jonka Los Angeles Times kopioi omakseen myöhemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni koronan leviäminen ilmateitse on ollut tapetilla aivan pandemian alusta asti.
Siitä alkoi hengityssuojaimien käyttö.
Ilmoita asiaton viesti
Juu mutta WHO:n ja sitä kautta mm. CDC:n ja THL:n linjaus on ollut, että korona tarttuu pääasiassa pisaroina, jolloin turvaväleillä on suuri merkitys. Aerosolit voivat liikkua pitkänkin matkan ja niitä vastaan turvaväleillä ei oikeastaan ole mitään merkitystä. Ääritapaus on huonetila, jossa tartuttaja on riittävän kauan, poistuu ja tartunnan saaja tulee tuulettamattomaan tilaan näkemättä edes tartuttajaa.
Käytännön ohjeistus koronatartuntojen välttämiseksi on siis ollut täysin retuperällä. Jonkin verran on ollut mainintoja ilmastoinnin tai tuuletuksen merkityksestä, mutta aina on korostettu silti turvavälejä. Minä tosin en ole viitsinyt seurata varsinkaan THL:n viestintää. Se kotiin tullut kirje oli niin täyttä soopaa ja THL:n budjetti propagandalleen niin suuri, että luovutin heti alussa suosiolla.
Ilmoita asiaton viesti
Aerosolitartunnasta tulee pääasiallinen tapa, kun aktiivisin toimin vähennetään pisaratartuntojen määrää. Miten virus voisi välittyä aerosolien muodossa, mutta ei pisaroiden?
Ilmoita asiaton viesti
YLE kirjoitti 27.4. aiheesta otsikolla Avaa ikkuna!
Ilmanvaihdolla on luultua isompi merkitys tartuntojen leviämisen estämisessä. Katso, miten koronavirus leviää bussissa, kotona tai kaverin luona.
Jutussa on aika epäuskottavia aerosolitartuntaa vähätteleviä arvioita. Muuten juttu tai sen rakenne on hyvä.
Ilmoita asiaton viesti
Myös Washington Post uutisoi aiheesta, mutta vasta seuraavana päivänä ja koronan live updates -sivulla otsikolla CDC acknowledges airborne transmission.
Tämä meni jostain syystä väärään kohtaan ja nyt alkuperäisellä paikalla lukee Kommentti poistettu.
Ilmoita asiaton viesti