Vihdoinkin terveysviranomaiset myöntävät, että korona leviää ilmateitse eli aerosolina

Minulle oli selvää, että uusi koronavirus leviää ilmateitse jo viime vuoden keväällä luettuani Los Angeles Timesin maaliskuun 29. päivänä julkaistun artikkelin A choir decided to go ahead with rehearsal. Now dozens of members have COVID-19 and two are dead. Sen jälkeen on käynyt yhä selvemmäksi, että aerosolitartunta on pääasiallinen, jopa lähes ainoa koronan tartuntatapa. Tästä voi kiittää hyvää käsihygieniaa, turvavälien pitämistä ja minkä tahansa tyyppisen maskin käyttöä, joten niistä ei missään nimessä ole syytä luopua, puolustuksen pitää olla mahdollisimman hyvä jokaisella rintamalla.

LA Timesin artikkelissa mainitaan mielenkiintoinen tapaus 70-luvulta. Lentokone joutui palaamaan lentokentälle teknisen vian takia ja seisoi siellä yli neljä tuntia ilmastointi suljettuna. Koneessa oli yksi oireeton influenssatartunnan saanut ja:

”Of the 49 passengers on board, 35 developed flu symptoms and five were hospitalized. Researchers ultimately traced the outbreak to a woman who felt fine when she boarded but later became ill.”

Lähes 70 % sai tartunnan ja peräti 10 % joutui sairaalaan vaikka kyseessä oli vain ”tavallinen” influenssa.

 

Toinen lehtiartikkeli, joka edelleen vakuutti aerosolitartunnoista ilmestyi El Paisissa: An analysis of three Covid-19 outbreaks: how they happened and how they can be avoided. Ensimmäinen eli toimistotyöpaikka on liian monimutkainen, muita tartuntatapoja on vaikea sulkea pois täydellä varmuudella. Viimeinen eli bussi on selkeä ja helppo analysoitava. 28 sairastui 2 x 50 minuutin matkoilla, joista toisella kertaa oli 60 ja 68 matkustajaa. Tartuttaja oli oireeton 64-vuotias nainen, joka sai oireita seuraavana päivänä. Nainen istui bussin keskiosassa, mutta silti takapenkeillä kaksi sai tartunnan.

Ravintola on mielenkiintoinen, sillä muiden pöytien asiakkaat viipyivät ravintolassa eri pituisia aikoja samaan aikaa tartuttajan kanssa. 18 minuuttia samaan aikaan olleet eivät saaneet tartuntaa, mutta 53 ja 75 minuuttia samaan aikaan olleista sairastui usea. Tietysti ilmavirtauksen suunta, ilmatilan määrä ja etäisyys tartuttajasta vaikuttavat myös, joten on hyvin vaikea sanoa, mikä on turvallinen aika koronavirusaltistukselle.

 

Perjantaina julkistetuista CDC:n linjauksen muutoksista en löytänyt uutiskanavien juttuja, mutta edellisestä muutoksesta noin 7 kuukautta sitten löytyi useita. Alla NBC Newsin klippi.

 

Wikipedian sivulla Airborne transmission oleva video löytyy myös Youtubesta.

Wikipedia-sivu on varsin hyvä, mutta tuo video on hyvä tiivistelmä. En kuitenkaan luottaisi sen raja-arvoihin, koska uudet variantit tarttuvat entistä herkemmin ja sen takia pitää olla entistä varovaisempi.

 

Perjantaina New York Timesissa oli useampikin artikkeli CDC:n ja WHO:n muuttuneista linjauksista aerosolitartunnan suhteen. Pääjuttu on The virus is an airborne threat, the C.D.C. acknowledges. Artikkeli Why Did It Take So Long to Accept the Facts About Covid? on historiakatsaus uskosta pisaratartuntoihin vaikka tieteelliset tosiasiat eivät ole niiden suurta merkitystä tukeneet. Siinä myös viitataaan LA Timesin jutun perustana olleeseen tapaukseen, josta CDC julkaisi artikkelin toukukuun puolessa välissä 2020: High SARS-CoV-2 Attack Rate Following Exposure at a Choir Practice — Skagit County, Washington, March 2020. Sen jälkeen vain auktoriteettiuskoiset ja tietämättömät ovat voineet uskoa pisaratartuntoihin pääasiasellisena koronan tartuntamuotona.

 

Lisäys 10.5.

Lauantain Meet the Press -ohjelmassa Chuck Todd haastatteli Dr. Anthony Faucia.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu