Voiko maksakirroosista parantua? – Onko kuiduilla väliä?
Minun on kovin vaikea uskoa ihmeisiin, varsinkin omalla kohdalla, vaikka ihan lääkäri niin väitti. Löysin kuitenkin äskettäin Hesarin artikkelin, Ihmejyvä, joka oli mennyt ohi ilmestyessään kesällä 7.7. ja jossa oli osaltaan varsin uskottava ja melko tieteellinen selitys sille, että vajaassa parissa vuodessa minulta oli hävinnyt kaikki maksakirroosin oireet. On siis syytä täydentää 17.7. julkaisemaani kirjoitusta, joka on alla. Jos olet sen jo aiemmin lukenut, voit hypätä uudeen osuuteen: Onko kuiduilla väliä.
=================== 17.7. julkaistu osuus alkaa ======================
Virallisen tiedon mukaan ei.
Maksakirroosin toteaminen jää kuitenkin lähes aina epäilyn tasolle, koska koepalan ottaminen maksasta on radikaali toimenpide, josta ei ole muuta hyötyä. Ultraäänikuvan tulkinta taas on oma tieteen- tai sanoisinko taiteenlajinsa. Joten jotain toivoa on. Siitä minulle vihjaisi ylilääkäri, jonka kanssa juttelin ollessani TYKSin Salon sairaalassa toukokuussa 2021. Lääkitykseeni kuului laksatiivivalmiste Levolac, joka on jotain erikoista sokeriliuosta, joka päästyään suolistoon on ruokana bakteereille hiivoille ja syntyy kaasua. Se taas nopeuttaa kiertoa, joka ylilääkärin mukaan estää kuona-aineiden takaisinimeytymistä. Minä ihmettelin kyllä sitä, että ensin kuona-aineita erittyy suoliston sisältöön ja sitten taas imeytyy takaisin, mutta niin se jotenkin kuulemma menee. Sitä en muista, mainitsiko ylilääkäri mitään kuiduista, mutta jos mainitsi, en olisi silloin ymmärtänyt.
Minulla on laktoosi-intoleranssi ja sillä on tässä yhteydessä merkitystä siten, että myös laktoosi on sokeri ja jos ruuansulatus ei jotain sokeria osaa pilkkoa, se tulee aika nopeasti ulos. Levolacin sokeri on sellaista, jota kenenkään ruuansulatus ei sulata. Ei minulla useita kokemuksia laktoosiripulista ole, koska intoleranssini kehittyi hyvin myöhään ja hitaasti, joten totuin varomaan sitä ja se on ohi, kun aiheuttaja on poistunut. No, Levolac ei minulle tuntunut sopivan ja vaikutti enemmänkin taudinaiheuttajalta kuin lääkkeeltä. Se on makeaa ja ehkä sen takia useat sitä sietävät, mutta minä pidän sokeria myrkkynä ja makeus on minulle merkki vaarasta, joten jätin sen pois lääkityksestäni kotiuduttuani sairaalasta.
Runsaskuituinen ruokavalio astui mukaan kuvaan vahingossa. Tavoitteena oli lisätä proteiinin määrää ruuassa, kun valmistauduin laihduttamiseen, joka taas on tehokkaimpia, jos ei tehokkain tapa parantaa maksakirroosin esiaste rasvamaksa. Soijassa on paljon proteiinia, pyöreästi 50 % kuiva-aineesta, mutta myös paljon kuitua, jonka määrä kyllä vaihtelee paljon (17 – 20,8 % tällä hetkellä myynnissä olevissa rouheissa, mutta niissäkin on ollut rajua vaihtelua johtuen kai käytetyn soijalajikkeen vaihdosta. Minä käytin lisäksi alussa hieman kalliimpaa, enemmän kuitua sisältävää Soyapetitia). Olen lisännyt soijarouhetta lihan, kalan ja maksan jatkeena yhtä paljon tai runsaastikin enemmän, mutta lisäsin sen käyttöä suunnilleen samaan aikaan, kun aloitin leivontakokeilut viime vuoden huhtikuussa (Leipäkoneella parempaa, terveellisempää ja halvempaa leipää vähemmällä vaivalla 17.4.2022 ja Ruis-vehnä-soijaleipä ja miten sen resepti syntyi 27.4.2022 ja viimeisimpänä Mahdoton terveysleipä, 14.5.2023). Viime vuoden kesäkuussa kokeilin jo leipää, jossa oli enemmän proteiinia kuin hiilihydraattia, mutta proteiinilisän mukana tuli myös samalla enemmän kuitua.
Ravintosuositusten mukainen ravintokuidun määrä vuorokaudessa on 25 grammaa. Minulla se on ollut ehkä kaksin- tai jopa kolminkertainen, mutta en ole sitä juurikaan seurannut, todennut vain resepteissäni olleiden laskelmien perusteella. Esimerkiksi uusin reseptini, jossa on käytetty vähäkuituisempaa soijarouhetta, Proteiinipuuro, sisältää 20 g kuitua noin 800 kcal annoksessa eli jos pelkästään söisi sitä 2 000 kcal verran päivässä, tulisi kuitua 50 g. Se ei kuulosta paljolta, mutta kun se tulee ulos, se on paljon. Se on jopa ongelmallisen paljon. Ongelman ratkaisuksi olen keksinyt täyttää 20 litran vesikanistereja etukäteen sillä vedellä, jota päästäisin suoraan viemäriin saadakseni kylmää vettä. Minun kylpyhuoneeni yhdistelmähanan kääntyvä pyörivä suutin puomi on sillä korkeudella, että vesikanistereita voi olla sen alla kaksi päällekkäin, joten täyttö on helppoa ja ylempi on mukavalla korkeudella nostaa, kun tyhjennän vessanpöntön noin 1½ metrin korkeudelta 540 millin kanisterin suusta lähtevällä vesisuihkulla. Noin 10 litraa riittää hyvin. Jos yrittäisin tyhjentää pöntön normaalisti, se vain täyttyisi vedellä ja ehkä onnella joskus ehkä tuntien päästä tyhjenisi. Sitä tuli monta kertaa koitettua. Kerran kun painetta oli paljon ja taisin vielä ensin virtsata erikseen, kertoi henkilövaaka, että paino oli laskenut 1½ kg vessakäynnillä. Ja kai sitä on tullut suurinpiirtein päivittäin ja arviolta yli kilo.
Ehkä läpimenoaika ei olekaan niin määräävä, jos sen korvaa erittäin runsas määrä.
Maksakirroosista voi siis ehkä parantua, jos paskantaa paljon, todella paljon.
Alla oleva on kopio 5.5.2023 julkaistusta kirjoituksesta Jäähyväiset alkoholille + epilogi
Epilogi
Eilen minulle soitti terveyskeskuslääkäri, jolta olin saanut lähetteen ultraäänitutkimukseen. Ulkomuistista: ”Ultraäänitutkimuksen tulos on tullut. Tiedättekö, on tapahtunut ihme. Olitte kuvannollisesti jo kuoleman porteilla ja nyt maksastanne ei löydy enää merkkiäkään maksakirroosista. Te olette täysin terve.” Vastasin: ”Minä kyllä luotan Duodecimin artikkeliin aiheesta ja sen mukaan maksakirroosista ei voi parantua. Minulla kyllä oli maksatulehdus, mutta ei sitten ilmeisesti koskaan maksakirroosia.”
Olin jo maanantaina, luullakseni jo kolmannen kerran tutkimuksen jälkeen, käynyt lukemassa Omakantaa, josta tallensin tiedoston ’Omakanta – Kuvantamistutkimuksen yksityiskohtaiset tiedot-3.4.2023.html’. Siitä keskeisin osuus eli Lausunto: ”Ylävatsan UÄ: Normaalikokoinen perna, ei pesäkkeitä. Normaalikokoiset munuaiset, ei pesäkkeitä, ei hydronefroosia. Maksan parenkyymi kuvautuu tavanomaista, fokaalisia muutoksia ei todeta. Ei sappistaasia, porta laskimo virtaus on normaalisuuntainen. Ei askitesta. Aortta kaliberiltaan normaali. Para-aortaalitilassa lymfadenopatiaa ei todeta. Lausuja: EL XXXX XXXX”
Olin jo muista syistä korottanut omaa, lähinnä tavoitteellista elinajanodotettani sataan vuoteen, siitä lisää varmaankin parin viikon päästä, mutta nyt voisi olla perusteltua syytä korottaa vieläkin enemmän.
Omistettu TYKS:in Salon sairaalan sisätautiosaston henkilökunnalle ja erityisesti tuntemattomalle ylilääkärille
Ystävällinen fakiirinne Raimo Koski
=================== 17.7. julkaistu osuus loppui ======================
Onko kuiduilla väliä?
Hesarin artikkelin, Ihmejyvä, sisältö saattaa olla tuttua tarinaa kauran sisältämän liukoisen kuidun, betaglukaanin terveyttä edistävistä vaikutuksista, mutta itse olin sen vähän, jonka joskus aikoinaan olin aiheesta lukenut, onnellisesti unohtanut, joten suosittelen sitä silti. Alla kuitenkin joitain poimintoja:
Kauran kuidulla, beetaglukaanilla, on poikkeuksellinen vaikutus suoliston ja verisuonten hyvinvointiin.
”Maallikon termein sanottuna, kun saat tarpeeksi beetaglukaania, huuhtelet osan kolesterolistasi viemäriin”, Mikola sanoo.
Koska kuidut eivät imeydy, ne lisäävät ulostemassan määrää ja nopeuttavat sen läpikulkua suolistossa.
Lisäksi molemmat kuitutyypit [kauran ja rukiin] vähensivät maksan tulehdustilaa sekä hidastivat painonnousua.
Betaglukaania on viljoista vain kaurassa ja ohrassa, mutta ruis on viljoista kuitupitoisin. Vehnässä taas on eniten proteiinia, mutta useimmat vehnäjauhot sisältävät terveyden kannalta vain jyvän huonointa osaa, sen ydintä.
Sairaalasta päästyäni söin melko säännöllisesti kaurapuuroa, mutta silloin se oli vain osa terveellistä ruokavavaliota enkä arvannut, miten suuri sen vaikutus saattaisi olla. Aivan äskettäin huomasin lähi-Salessa uuden tuotteen Kotimaista Kaurahiutale ja kuitu, jossa on ravintokuitua peräti 17 % ja proteiinia 14 %. Minä lasken ne yhteen ”hyötykuormaksi” ja yli 30:n olevaa määrää pidän varsin hyvänä. Tavallisissa kaurahiutaleissa vastaavat arvot ovat 10 ja 13, yhteensä ”vain” 23, kun ruishiutaleissa on 17 ja 10. Vertailun vuoksi Myllyn Paras Tumma makaroni, 7 ja 14 sekä Raision EU-avustusmakaroni, jota ei tehdä myyntiin, 10 ja 17 (tehty ilmeisesti ”ranskanpullajauhojen” ylijääneestä paremmasta jyvän pintaosasta, joka kai normaalisti menee vielä toistaiseksi suurimmaksi osaksi rehuksi, koska eivät älyä markkinoida sitä terveystuotteena.).
Mikä maksakirroosi on ja voiko siitä parantua?
Wikipedian mukaan: ”Kirroosi tai maksakirroosi on parantumaton maksavaurio, pitkälle edennyt maksan fibroosi,[1] joka johtuu yleensä liiallisesta alkoholin käytöstä tai hepatiitista.” eli se on määritelty parantumattomaksi, mutta missä vaiheessa vauriot ovat niin pahat, että ne eivät parannu, onkin visaisempi ongelma. Alla olevalla klipillä rasvamaksan ja kirroosin väliin on laitettu maksahepatiitti, mutta myös maksafibroosi-nimitystä käytetään.
YouTubessa on myös videoita, joissa esitetään erilaisia parannuskeinoja vielä parannettavissa olevalle maksalle. Siinä tarkoituksessa alla oleva ei kovin paljon tarjoa, mutta on muuten varsin hyvä esitys. Siinä välivaihetta nimitetään fibroosiksi.
Klipin kuvauksesta sen jälkeen, kun on ensin huomautettu, että juurisyyn poistaminen on se tärkein:
Here are the best ways to support a healthy liver:
• Tocotrienols
• Bile salts
• Fasting
• Vitamin D
• Probiotics
Kunnollisia tutkimuksia ei ole yhdestäkään ja hyvin yleisesti mainittu kurkumiini, turmeric, on jätetty pois. Curryssa kurkuma on tärkein seosmauste ja sitä myydään myös erikseen mausteeksi aika halvalla hinnalla.
Videon kommentit ovat varsin mielenkiintoisia.
”I had end-stage liver disease cause by years of alcohol abuse. 6 years later they are taking me off of the transplant list because my liver rebuilt itself through the use of organic food, supplements, and quitting alcohol. God bless Dr Berg.”
”Update: I have completely reversed my liver cirrhosis after 15 years. I was Stage 4 near death when admitted and diagnosed in 2007.”
Vaikuttaa siis siltä, että vaikeakin kirroosi voi parantua, mutta hyvin hitaasti. Lisäravinteiden ja vitamiinien vaikutusta paranemisvauhtiin tuskin saadaan luotettavasti selvitettyä lähiaikoina, mutta minä uskon, että tutkimukset kuitujen ja erityisesti betaglukaanien terveysvaikutuksista verenkiertoelimiin ovat hyvin pitkälti päteviä myös maksan osalta.
Lopuksi
Sairaalassa sain tulosteen Duodecimin artikkelista Maksakirroosi. ”Maksakirroosi on vakava sairaus. Siinä vaiheessa, kun vatsaonteloon on kehittynyt nestettä, kirroosipotilaista melkein puolet kuolee vuoden kuluessa.” Tarkempi luku kuolleisuudesta on 41 %. YouTubesta löytyi kuitenkin paljon parempi tilastotieto: 90 % niistä, jotka lopettavat juomisen kokonaan on vielä elossa kolmen vuoden kuluttua. Juomisen lopettaminen kannattaa aina, kuten lääkäri totesi alkuperäisjulkaisun kommenteissa.
Ja jos tulee mieleen, että jatkanpa vielä juomista, mutta syön kaurapuuroa, niin kerronpa eräästä ystävästäni, joka niin tekee. Hän on minua pari vuotta vanhempi ja on käyttänyt rollaattoria jo muutaman vuoden. Kädet hänellä on vielä huonommassa kunnossa, mutta ongelma ei ole lihaskunto vaan alkoholin aiheuttamat vauriot keskushermostoon.
Oikeastaan syy julkaista tämä juttu nyt on se, että meni viikko viihteellä ja melkein toinen toipumiseen. Oli jäänyt sen verran juotavaa parin vuoden takaa huhtikuulta. Onneksi ei ollut enempää. Vanhat tavat, heti putki päälle, mutta minulle lopettaminen ei ole ollut ongelma ja ensimmäisen päivän jälkeen se on oikeastaan ihan kivaa. Vähän niin kuin depressiivisen kauden jälkeinen maaninen vaihe ja tulee tehtyä juttuja, joita muuten ei viitsisi laiskuuttaan. Rasittavaa sellainen jojoilu tietysti on ja kokonaisuutena ajanhukkaa.
No, tuli kerran koitettua eikä menneet ne vihoviimeiset juomat hukkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Ensin tulee rasvamaksa ja sitten kirroosi. Jossakin vaiheessa tulee the point of no return. Eli ryyppäämisen lopettaminen KANNATTAA AINA.
Ilmoita asiaton viesti
Saattaa muuten olla monimutkaisempi juttu. Kun olen tarkemmin tutustunut pitkäikäisyyden edellytyksiin, niin olen huomannut useiden jo aikanaan aikuistuessani tekemieni ratkaisujen olleen ihan oikeita.
Ihan ykkösmyrkkyjä on glukoosi, joka on kuitenkin elimistön itse tuottamana ja säätelemänä välttämätön. Jos sitä on liikaa eli syöty tavallista sokeria, se tuhoaa kudoksia ja sitten tulee kolesteroleja korjaamaan vaurioita. Ehkä minulla ei ollut rasvamaksaa, kun vuosi ennen sairaalareissua maksa-arvot oli kunnossa. Minä vältän sokeria melkein nollatoleranssilla. Ja siitä johtunee myös alhainen verenpaineeni. Stressaantuneena se nousee ja kai muistakin syistä, mutta palaa sinne viitearvojen alimmalle rajalle.
Ilmoita asiaton viesti
Sokeri on yksi vaarallisimmista huumeista. Kiellettävä ehdottomasti alle 18-vuotiailta.
Ilmoita asiaton viesti
Porttilaskimojärjestelmä ohjaa laskimoveren ruoansulatuskanavasta suoraan maksaan – jos söit myrkkyä, maksa tuhoaa sitä jo ennen kuin se ehti muualle elimistöön. Heikko kohta on ruokatorvessa; maksa menee tukkoon, paine alkaa nousta ja laskimot pettävät ruokatorvessa. Juoppo tukehtuu oman verensä suihkukaivoon. Kerran kuvailin yhdelle potilaalle, miltä se näyttää. Hän raitistui.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla oli myös ruokatorven laskimolaajentumia, ns. variksia, joita piti hoitaa samanlaisella kumilenkkien ampumisella (ammutaan variksia) kuten peräpukamia hoidetaan, mutta kun se viivästyi, niin nekin olivat parantuneet niin hyvin, että ei tehty mitään.
Lisäksi tarkistin vanhempia maksan UÄ-lausuntoja ja kyllä nekin niin vahvasti tukevat sitä, että minulla tosiaan oli kirroosi, joka sitten parani. Kuinka pahanlaatuinen se oli ja oliko kenties rasvaa epätavallisen vähän jne. jää arvoitukseksi. Varmaankin kävin hyvin lähellä rajaa, mutta olen kyllä aikaisemminkin huomannut, että olen todella onnekas.
Lisäys 19.7: ”Variksiin” minulla oli lääkitys, jonka lopetin joskus keväällä tarpeettomana, mutta nyt kun asia tuli mieleen, niin syön ainakin avoimen pakkauksen 50 tablettia pois ja kuidut hoitavat maksan, jos viikon putkesta jotain vahinkoa oli.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä ateisteilla käy usein jumalaton tuuri 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Maksakirroosi kehittyy rasvamaksan jälkeen ja se pysyvänä seuraa mukana hautaan asti.
Ilmoita asiaton viesti
Jos rasvamaksa on kehittynyt alkoholista, niin sen saa pois lopettamalla juomisen. Mutta jos kehittyy muista syistä, niin saako sen pois lopettamalla syömisen.
Ilmoita asiaton viesti
Rasvamaksa voi liittyä ihan lihomiseenkin, ja paranee laihtuessa.
Ilmoita asiaton viesti
Glukoosi on siinäkin kuviossa melkoinen pahis.
Jo pienikin laihtuminen pitäisi auttaa paljon. Normaalipainoiselle taas glukoosi ei ole vaarallista, joten jos tykkää makeasta, niin se voisi olla hyvä kannustin pyrkiä normipainoon.
Ilmoita asiaton viesti
Runsaskuituinen ruokavalio varmaankin auttaa myös siihen. Sen takia pikaruokadieetti voi olla tappava. Helppo lihoa ja terveellisiä ainesosia hyvin vähän.
Tässä yhteydessä pitää taas omia valintoja kehua. Jo pikkulapsesta lähtien olen pitänyt ruisleivän mausta enkä juuri muuta leipää ole syönytkään. Kyllä muistakin viljoista saa terveellistä leipää, mutta ei niin hyvän makuisia minun mielestäni. Kai se johtuu pitkälti tottumuksesta, mutta kun ruis on parhaimpia, jos ei paras, niin en näe syytä muihin totuttelemiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen aikaisemminkin lopettanut juomisen ja olin juomatta yli 10 vuotta. Se alkoi -83 tai -84 ja vasta joskus 90-luvun loppupuolella aloitin taas alkoholin käytön tavallaan taas täysin alusta, vähitellen ja viisaampana.
Ensimmäisessä kommentissa mainittu kokeilu kertoi minulle, että en vielä pitkään aikaan voi aloittaa taas alusta. Toleranssi on niin korkea edelleen, että pitää juoda todella paljon, että sillä olisi vaikutusta. Ehkä se voisi onnistua taas joskus 10 vuoden päästä, mutta en keksi syytä miksi niin tekisin.
Alkoholi on siis minulle ihan turha aine, en tule siitä humalaan kuin vasta todella suurista määristä ja silloin haitat ja vaarat ovat aivan liian suuria. Ihmiset tulevat riippuvaisiksi eri tavoin eri aineisiin ja minä en tietääkseni oikein mistään. Minulle kyse on enemmänkin linjan tai suunnan valinnasta. Nyt se on täysin selvä.
Runsaskuituisella ruokavaliolla kyllä jatkan, mutta voisi sitä ulosteen määrää hieman rajoittaa. Muualla kuin kotona voi tulla mielenkiintoisia ongelmia 🙂
Kävin eilen viemässä TYKS:in sisätautiosastolle pari tulostetta tästä kirjoituksesta ja toivotaan, että muille on tästä jotain hyötyä. Minun puolestani tämä oli nyt tässä.
Ilmoita asiaton viesti
Kaivoin vielä Omakannasta esiin sen muistikuvani mukaan marraskuussa 2021 tehdyn ultraäänikuvauksen tiedot ja päivämäärä olikin 8.12.2021, siis noin 7 kuukautta sen jälkeen, kun menin sairaalaan. Silloin kuvausta tehnyt lääkäri sanoi: ”Tämähän näyttää oikeastaan aika hyvältä”. Omakannassa on kirjaus:
”Ylävatsan UÄ
Lausunto 8.12.2021 / Xxxxxx, Xxxxxx EL
Tutkimus: JN1AE:Ylävatsan UÄ:
Maksa jkv normaalia runsaamman kaikuinen. Tuumorimaisia muutoksia ei havaita. Sappirakossa hiukan tiivistä lietettä. Ei kolekystiittiä eikä sappitielaajentumaa. Portilaskimossa norm. suuntainen, pulsoiva virtaus. Umblikalis on korostunut kuten ennenkin mainittu. Perna reilu 12 cm, hiukan kookkaanpuoleinen. Ei askitesnestettä. Muut ylävatsan elimet tavalliset. Ao ja paraaortaali tila ei merkittävää.”
Rasvamaksastahan väittävät päästävän eroon jopa viikoissa ihan vaan laihduttamalla, joten seitsemässä kuukaudessa merkittävä parantuminen ei sitä taustaa vasten ole niin ihmeellinen, mutta kun minulla oli askitesnestettäkin lähes 30 kg, niin se lienee kuitenkin hyvin ripeä, jos ei ihan ennätystahtinen?
Seuraava UÄ oli vasta 3.4.2023, lähes 16 kk edellisen jälkeen, joten parantumisnopeuttani voi vain arvuutella. Jotain välillä 7 ja 23 kuukautta sen on oltava.
.
Alkuperäisellä kirjoituksella oli lukukertoja 690 ja nekin siirtyivät tälle ”uudelle” tai uudestaan päivätylle kirjoitukselle. Nyt niitä on 2990 (kymmenet säilyvät nyt muuttumattomina ja muutokset ovat satoja kertoja kerralla uuden käytännön mukaisesti.). Toivotaan että riittävän moni innostuu kokeilemaan samaa ja käy kuten betaglukaanille sydän- ja verisuonisairauksien ennaltaehkäisyssä, lue lisää Hesarin jutusta. Jos ei toimi, niin ei kaurapuurosta haittaakaan ole eikä maksa paljon eikä lääketeollisuus saa senttiäkään. Minä uskon lisäksi kuitujen hyödyllisyyteen yleensä ja soija sekä ruis ovat siinä parhaimmistoa. Leivontakokeilujen vuoksi tuli myös ostettua vehnäleseitä, kuitupitoisuus 39 %. Pitää kokeilla niitäkin proteiinipuuroni viljakomponettina. Kauraleseet ainakin sopivat maun puolesta varsin hyvin siihen.
.
Yksi lisäsyy kuitujen ja betaglukaanin lisäämiseen ruokavaliossa on tietysti verenkiertoelimistön kunto, jota kuvaa parhaiten verenpaine. Olen sitä mittaillut silloin tällöin, kun se ei vaadi kuin joitakin kännykän näpäytyksiä älykellon ohjausohjelmassa. Viimeisin parhaista arvoista on 14.8.2023 mitattu 94/61. Normaalin alueen alarajoiksi on yleensä mainittu 100/60.
Ilmoita asiaton viesti
Kaivoin lisää vanhoja tietoja ja tällä kertaa ensimmäisen soija-ruisleipäreseptin julkaisupäivämäärän, joka oli 17.4.2022, siis silloin, kun maksani oli jo vähintään aika hyvässä kunnossa, joten parantumiseen ei vaadittukaan mitään hurjia kuitumääriä. Ruisleipä on kuitenkin ollut se lähes ainoa leipätyyppi, jota olen aina syönyt, tosin kauraleipiäkin on tullut viimeaikoina kokeiltua ja proteiinipuuroni esiaste oli tavallinen kaurapuuro, mutta munilla ja niiden maustamiseen soijakastike. En muista, milloin se syntyi, mutta olen lähes koko aikuisen ikäni suosinut kuitupitoisia ruokia.
Kuitujen kanssa on siis tainnut mennä jo vähän överiksi, mutta ei siitä haittaakaan ole tainnut olla. Hesarin artikkelissa ”sopivaksi” määräksi on valittu 2 dl kaurahiutaleita, iso annos kaurapuuroa, joka on aika tarkkaan 120 grammaa, se määrä, joka on proteiinipuuroreseptissäni viljaa ja soijarouhetta yhteensä.
Ilmoita asiaton viesti