Voiko valo pysäyttää koronaviruksen?

Tieto ultravioletin valon kyvystä tappaa taudinaiheuttajia on peräisin vuodelta 1877. Bakteerit ja virukset kuolevat sen avulla nopeasti, tyypillisesti minuuteissa, jopa sekunneissa, riippuen olosuhteista. Se on kuitenkin haitallinen myös muille eliöille, joskin paljon hitaammin. Ihmisillä se voi aiheuttaa ihosyöpää ja silmäsairauksia, kuten sähköhitsausliekin liian pitkään katsomisesta aiheutuvan lumisokeuden tai hitsarin silmän.

Ultravioletti valo jaetaan kolmeen alueeseen. Aurinko tuottaa niitä kaikkia. UVA ja UVB pääsevät ilmakehän läpi, joten niihin eliöt, mukaanlukien bakteerit ja virukset, ovat tottuneet. Vaarallisin UVC kuitenkin suodattuu pois otsonikerroksessa. UVC-valosta erotellaan vielä pitkä(aaltoinen) UVC, far-UVC ja New Yorkin Columbian yliopiston radiologian tutkimuslaitoksen johtaja David Brenner on tiimeineen tutkinut 207 nm ja 222 nm aaltopituuden valon vaikutuksia sekä taudinaiheuttajien kuolleisuuteen että sen haitallisuutta eläimille.

Vuonna 2017 pitämässään TED-puheessa Brennerin pääajatus oli vielä ns. sairaalabakteerien torjuminen.

 

Viimeisin tutkimustulos on vuodelta 2017: Germicidal Efficacy and Mammalian Skin Safety of 222-nm UV Light. Siihen osallistuneiden laitosten kirjo on vaikuttava:

  • Center for Radiological Research, Columbia University Medical Center, New York, New York
  • Department of Dermatology, Columbia University Medical Center
  • Department of Medicine and Infectious Diseases, Columbia University Medical Center
  • Department of Pathology and Cell Biology, Columbia University Medical Center

Brennerin kotisivu Columbian yliopistossa.

Tutkimusten tulos oli siis, että far-UVC on sekä turvallinen että tappaa tehokkaasti taudiaiheuttajia.

 

Aivan äskettäin julkaistua TED-puhetta Can light stop the coronavirus? ei ole vielä Youtubessa, joten se pitää katsoa linkin kautta. Varsinkin yleisökysymys, tappaako far-UVC myös hyödylliset bakteerit, oli mielestäni kiinnostava. Vastaus oli, että suolistoon UV-valo ei pääse ja saippualla pesu tappaa bakteereja tehokkaammin.

 

CNBC:n How Ultraviolet Light Could Help Stop The Spread Of Coronavirus on hyvä yleisesitys laajemmin UV-valon käytöstä.

 

Trumpilla tietysti on aika erikoinen käsitys UV-valon käytöstä.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu