Vuosisadan oikeusjutun tuomio Yhdysvalloissa + Jatkoseuranta
Joskus historian käännekohtaa ei havaitse, kun on liian lähellä, sen tajuaa vasta myöhemmin.
Kerron tämän tarinan siten kuin se on uutisoitu ja samalla näemme sokeutta ja sitten ikäänkuin silmat aukeavat tai paremminkin tajunta aukeaa.
Valitaan primääriksi uutislähteeksi The New York Times.
Linkki koko artikkeliin Give this article-painikkeesta.
Hesarissa aiheesta ainoa artikkeli oli:
NYT:ssä on toinenkin juttu, tyypiltään News Analysis, ”Outcome in Oath Keepers Trial Could Hold Lessons for Coming Jan. 6 Cases The conviction of Stewart Rhodes for sedition was a signal victory for the Justice Department, but prosecutors still face challenges as they prepare for the trials of other far-right figures.”, mutta se käsittelee lähinnä lakitekniikan nippeleitä ja edellyttää amerikkalaisen oikeussalikäytännön ymmärrystä. Siitä kuitenkin sen verran, jos et lukenut kahta ensimmäistä juttua, että rangaistukset ilmoitetaan myöhemmin, mutta maksimituomio kapinallisesta salaliitosta on 20 vuotta vankeutta, mutta päätekijän muut rikokset yhteenlaskettuna jopa 60 vuotta.
MSNBC on kuitenkin ladannut YouTubeen kaksikin klippiä, joissa haastatellut lakiasiantuntijat ymmärtävät, mistä tuossa tuomiossa oli kyse.
Michael Moore on Suomessakin tunnettu dokumenttielokuvaohjaaja, joka osaa sanoittaa tapahtumia ja ilmiöitä tavallisen kansan ymmärtämään muotoon ja lakimiestaustainen toimittaja Ari Melber on seurannut hyvin tarkkaan tammikuun 6. päivän tapahtumien tutkintaaa kongressissa pian ilmestyvää aiheesta kirjoitettua kirjaansa varten.
Erikoissyyttäjä Jack Smithin tehtävästä on sanottu, että salaisten asiakirjojen juttu on aivan selvä, tuomio tulee olemaan syyllinen, mutta toinen, kapinaan yllyttäminen, voi olla vaikeampi todistaa. Mutta Moe Arnoldin (puuttuva Three Stooges -hahmo) oikea nimi on jo kaikkien tiedossa
Jatkoseuranta 2.12.2022
Jos joku uutinen päätyy Stephen Colbertin ohjelmaan, se on tärkeä tai jollain tapaa hauska. Tästä Colbert sanoo: ”This was the big one!” ja ”Delicious.” ja paljon muutakin ja heti aluksi ja se on myös ohjelman avausosuuden pääuutinen. Mutta, kuten kirjoitin aluksi, niin lähellä, että merkitystä voi toistaiseksi vain arvailla..
Oli eilen toinenkin mielenkiintoinen juttu, joka osittain päättää jo sen yhden haaran, jonka alkua seurasin aika tarkkaan noin pari vuotta sitten ja samalla täydentää kuvaa siitä, mitä mahdollisuuksia on saada poliittisessa toimessa tai asemassa olevia oikeuteen vastaamaan teoistaan. Nyt tämä veronkantaja saa aika pitkän vankeustuomion. Suomessa pitäisi suurinpiirtein murhata ennen kuin saisi yhtä pitkän vankeuden. Sex trafficking oli raskaimman nimike, mutta ei se käytännössä ollut mitään seksiorja-ihmiskauppaa, kuten voisi luulla.
oli se veronkerääjä ja kaverina oli mielenkiintoinen Matt Gaetz, republikaani kongressiedustaja Floridasta, joka näyttää ihan Beavisilta tai Butthheadilta, siltä tummalta. Vaikuttaakin yhtä älykkäältä kuin animaatiohahmo.
Suomessa tuomioita lasketaan yhteen vähän kuin tukkualennuksin, mutta sitä tapaa ei Yhdysvalloissa ole. Toinen on sitten plea bargaining, jota kyllä Suomessakin harrastetaan vuodesta 2015 lähtien, mutta sillä ei täällä ole lainkaan vastaavaa merkitystä. Yhdysvalloissa tuomittu voi käydä kauppaa tuomionsa pituudesta esimerkiksi lupaamalla todistaa muita vastaan ja laajat jutut yleensä lähtevätkin purkautumaan, kun ensimmäisestä tuomitusta saadaan avaintodistaja tai tiedonantaja tutkimuksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvalloissa vapausrangaistukset voidaan tuomita suoritettaviksi joko ”concurrently” tai ”consecutively”. Jos kaksi erillistä kahdeksan vuoden vankeustuomiota suoritetaan concurrently, vapaaksi pääsee kahdeksan vuoden kuluttua. Armahdusta ei tietenkään helposti heltiä kesken kakun.
Ilmoita asiaton viesti
Jossain kohtaa MSNBC:n klippejä katsellessa tuli mieleen republikaanien ensimmäisen presidentin, Abraham Lincolnin Cooper Unionin puheesta sanonta Right makes might. Kuinka kauas siitä republikaanit ovat edenneet.
Ilmoita asiaton viesti
Vahva todiste siitä, että jotkut salaliitot ovat sitten totta. Vaikka tästä salaliitosta ei tietääkseni ollutkaan yhtään ennakoivaa salaliittoteoriaa. Melkein tekisi mieli yleistää, että salaliittoteoriat eivät ole totta.
Ilmoita asiaton viesti
Minä kyllä pitäisin jotenkin enteilevänä John Kennedy Toolen kirjaa A Conferacy of dunces, jonka minä luin ruotsiksi nimellä Dumskallarnas sammansvärjning, Typerysten salaliitto suunnilleen suomennettuna paitsi, että sitä ei ole ilmeisesti suomennettu. Ehkä sen suomennoksessa on ollut vastaavia hankaluuksia kuin sen filmaamisessakin, kuka tietää?
Minä muistan kirjasta oikeastaan vain tärkeimmän ja se oli ihan älyttömän hauska.
Ilmoita asiaton viesti
Järkyttävän hauska kirja, joka ennakoi monin tavoin nykymaailmaa jo 60-luvulla (nimessä pitää tietenkin olla sana ”Confederacy”, mutta linkki toimii oikein).
Niin, kokonaan toinen asia on, että tietenkin rikollisia salaliittoja on olemassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti sinä muistat siitä enemmän. Koska muistan lukeneeni sen ruotsiksi, on lukuajankohdaksi helppo sanoa 87/88 +/- 2 vuotta eli noin 35 vuotta sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Satuin lukemaan sen uudelleen muutama kuukausi sitten. Kirjassahan on olennaista äärimmäisen hienojakoinen taju New Orleansin eri alakulttuurien kielellisistä eroista. Melkein tekisi mieli sanoa, että kyseessä on yksi kolmesta käännettäväksi mahdottomasta englanninkielisestä romaanista. Muut ovat James Joycen Finnegans Wake ja Janice Hallettin The Twyford Code.
Pahoittelen sivuraiteen pituutta. Hiukan tosiaan hämmästyttää, että Yhdysvaltain ulkopuolella on ymmärretty vähän kapeasti, kuinka suuresta asiasta tässä oikeudenkäynnissä on kyse.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos molemmista.
Ja siitäkin, että kun lähdin selvittämään, mistä alkukielinen teos löytyisi kätevimmin, niin Vaskikirjastoista se löytyy myös suomeksi ja kun varastossa on painos, joka on ilmeisesti julkaistu vuonna 1982, niin sen on pakko olla ensipainos. Esillä oleva toinen painos on julkaistu 2010, linkki: https://vaski.finna.fi/Record/vaski.674890#versions
Amazonista sen saisi e-kirjana, jonka kanssa ”sanakirjan” käyttö olisi kätevää ja äänikirjana se kuulosti myös hyvältä näytteen perusteella: https://www.amazon.com/Confederacy-Dunces-John-Kennedy-Toole-ebook/dp/B008UX2UIO/
Ei se sitten ollutkaan niin mahdoton kääntää. Myös ruotsiksi se julkaistiin vuonna 1982, vuosi Pulizer-palkinnon saamisen jälkeen ja kaksi alkukielisen julkaisun jälkeen. Niistä kirjoista, mitä minä olen lukenut, paljon sitkeämpi oli Anthony Burgessin A Clockwork orange. Moog Konttinen sen käänsi useita vuosia sen jälkeen, kun minä olin sen lukenut.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on kyse käännösvirheestä.
Nyt puhutaan käsitteestä criminal conspiracy, jolla USA:n oikeudenkäytössä tarkoitetaan kahden tai useamman henkilön yhteistuumin suunnittelemasta ja toteuttamasta rikoksesta.
Asialla ei siis ole mitään tekemistä salaliittoteorian kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Noinhan se tietysti on, vaikka minullekaan tuon eron selventäminen ja tarkistaminen ei tullut mieleen, kopioin vain Hesarin toimittajan huonon? käännöksen.
Wikipediasta pihvi: ”Conspiracy has been defined in the United States as an agreement of two or more people to commit a crime, or to accomplish a legal end through illegal actions.[20] A conspiracy does not need to have been planned in secret to meet the definition of the crime.” ja linkki. Suomeksi tuota sivua ei ole.
Jossain upottamassani klipissä oli huomautus, että seditious conspiracy on hyvin harvoin tuomioistuimissa käsitelty syyte ja lainsäädäntö periytyy pääosin sisällissodan ajoilta. Sellaisen kanssa ovat paikallisetkin lakimiehet olemattoman kokemuksen kanssa helposti epävarmoja.
T****in jälkimmäisen virkarikossyytteen aikoihin tutustuin hieman tarkemmin, mitä high crimes and misdemeanors tarkoittaa ja mistä se periytyy ja lähde oli muistaakseni 1600-luvulta eikä sitä esiinny muussa yhdysvaltalaisessa lainsäädännössä. Merkityksellä ei lainsäätäjälle ollut ilmeisesti niin väliä, kunhan nimike vain kuulosti hienolta ja epämääräiseltä. Sitä en todellakaan lähtisi yrittämään suomentaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Suomessakin pitäisi olla tuollainen summaava tuomio. Sitten niihin voisi liittyä vapaaehtoinen pakkotyö, jolla sitä tuomiota saisi alennettua, jos osaisi muuten käyttäytyä. Uusintarikollsuus lähestyisi nollaa.
Ilmoita asiaton viesti
’Vapaaehtoinen pakkotyö’?
Ilmoita asiaton viesti
Vähän niin kuin ”ainoa vaihtoehto”, joka on yllättävän suosittu sanonta, kun ottaa huomioon että vaihtoehtoja täytyy olla vähintään kaksi. Mutta eiväthän ihmiset aina ajattele mitä puhuvat.
Ilmoita asiaton viesti
MSNBC on toki kaikkein ohjelmallisimpia trumpilaisuuden vastaisia medioita.
En nyt itse ehdi, mutta olisi asiallista saada tähän lyhyt referaatti Oath Keepersien puolustuksen pääargumenteista. Senhän voi tehdä rutiinilla kuka vaan ihan riippumatta poliittisesta kannasta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kiitos. Valamiehistö mietti päätöstään kolme päivää ja oli yksimielinen. Sen pitäisi riittää varsinkin, kun sikäläinen oikeuskäytäntö on kovin erilaista kuin Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Niille, joita silti kiinnostaa tutkia vähän tarkemmin, jopa The NYTimes tarjoaa hieman toistakin puolta asiaan. Alkuun voi päästä lukemalla heidän yhtä artikkeliaan rikosjuristin juontamana.
https://youtu.be/oKz1ZnV1Oa8
Ilmoita asiaton viesti
Vaikuttaa viivytystarkoituksessa luodulta harhapolulta, mutta tietysti jokainen päättää viitsiikö sellaisiin tuhlata aikaansa. Varsinkin kun valamiehistö on jo antanut päätöksensä ja plea bargain -prosessissa tuomitut voivat vielä myöntää syyllisyytensä, ei sivullisilla ole kovin paljon järkeä lähteä tutkimaan sitä, miten prosessi eteni tai miten joku tuntematon Robert Gouveia Esq. tulkitsee NYT:n artikkelia.
Ilmoita asiaton viesti