William Shakespeare rokotettiin

81-vuotias William Shakespeare Warwickshirestä, ei Stratford-on-Avonista, oli tiistaina toisena vuorossa, kun Britanniassa aloitettiin koronarokotukset.

Reutersin juttu: In England, William Shakespeare receives a COVID-19 vaccine

Varsin lyhyt. Kolmas ja viimeinen kappale on hyvä:

”Shakespeare’s shot inspired Twitter users, who joked “The Taming of the Flu”, “The Two Gentlemen of Corona”. Some asked if Margaret Keenan was patient 1A, then was Shakespeare “Patient 2B or not 2B?”.”

 

Aluksi rokotuksia annetaan 50 sairaalassa, joissa on tarvittavat kylmäsäilytystilat, -70 °C, mutta myöhemmin rokotuspisteitä lisätään. Pfizerin rokotetta voidaan säilyttää myös normaalissa pakastimessa 5 vuorokautta ennen käyttöä. Toisena hyväksymisputkessa oleva Modernan rokote säilyy normaalissa pakastimessa jopa 6 kuukautta ja Oxford – AstraZenecan rokote vaati vain jääkaappilämpötilan. Modernan rokote hyväksyttäneen EU:n lääkevirastossa 12.1.2021 ja Pfizerin 29.12., joten myös Englannissa lienee parin viikon viive. Modernan rokotetta ei kuitenkaan välttämättä viedä aluksi Yhdysvaltojen ulkopuolelle ainakaan suuria määriä. T**** uhkasi tiistaina allekirjoittavansa Amerikka ensin -tyylisen presidentin asetuksen rokotteista, mutta sillä ei olisi merkitystä, pitäisi ottaa Defence Production Act, puolustustarvikkeiden valmistuslaki käyttöön ja siitä T**** on aikaisemminkin kieltäytynyt. Pfizerin rokotteeseen silläkään ei olisi vaikutusta, koska sitä valmistetaan kahdessa paikassa. Englantiin sitä kuljetettiin Belgian Puursista.

Myöhemmin tiistaina..

 

NHS, National Health Service, on aloittanut historiansa suurimman rokotekampanjan. BBC:n artikkelissa When will you be eligible for the Covid vaccine? ja New York Timesin artikkelissa After Botched Covid Response, U.K. Tackles Giant Vaccine Rollout kerrotaan joitakin yksityiskohtia hankkeesta. Alla joitakin nostoja.

  • Armeijalta on pyydetty apua väliaikaisten rokotuskeskusten pystyttämiseen.
  • Rokotuksia saa aluksi sairaaloissa, noin 70 koko maassa on jo siihen valmiina. Hoitokodeissa, kun kuljetusketjut on varmistettu, terveyskeskuksissa, kun rokotetta on riittävästi. Urheiluhalleissa ja messukeskuksissa, jotka toimivat suurina rokotuskeskuksina. Lisäksi kirjastot ja muut julkiset rakennukset ja jopa parkkipaikat voivat toimia rokotuspaikkoina.
  • Tavoitteena on rokottaa yli 50 miljoonaa ihmistä eli mahdollisimman moni yli 16-vuotias. Aikarajaa tavoitteelle ei ole asetettu, mutta on selvää, että vuodesta 2021 kuluu melkoinen osa sen saavuttamiseen. T****in hallinnon terveysministeri Alex Azar sanoi tiistaina, että toisella vuosineljänneksellä kaikki halukkaat olisivat saaneet rokotteen ja Biden lupasi 100 miljoonaa rokotettua sadan ensimmäisen hänen hallintonsa päivän aikana.
  • Hallitus on tilannut seitsemää erilaista rokotetta yhteensä 355 miljoonaa annosta.
  • Pelkästään yhden hyväntekeväisyysjärjestön, St. John Ambulancen, tavoitteena on rekrytoida ja kouluttaa 30 000 vapaaehtoista antamaan rokotuksia.

Rokottamista vaikeuttaa uusien rokotteiden säilytysvaatimusten lisäksi se, että Pfizerin rokote antaa jonkintasoisen (50 %) suojan vasta 10 päivän sisällä ensimmäisen annoksen saamisen jälkeen ja täyden suojan (95 %) vasta viikko toisen annoksen jälkeen. Antokertojen välillä pitää olla kolme viikkoa, joten täysi suoja saadaan vasta kuukauden päästä. Varsinkin alkuvaiheessa, kun rokotetaan kaikkein vakavimpiin riskiryhmiin kuuluvia, pitää noudattaa tarkasti kaikkia turvatoimenpiteitä.

Tämä on kuvakaappaus yllä mainitusta BBC:n artikkelista.

 

Ennen kuin korona on kokonaan voitettu, pitää muistaa, että rokote on vain yksi keino valikoimassa.

The Swiss Cheese Model of Pandemic Defense

Mitä pidemmälle rokotteen antaminen etenee, sitä vaikeampi viruksen on levitä, joten varsinkin Suomessa voidaan palata normaaliin ehkä jo alkukeväällä.

 

Lisäys NBC Newsin klippi mm. Pfizerin rokotteen tehosta FDA:n mukaan.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu