Yhdysvallat matkalla kohti kolmatta tautihuippua koulujen avautuessa?

Reilu pari viikkoa sitten opetusministeri Betsy DeVos uhkasi jopa leikata koulujen rahoitusta, jos ne eivät syksyllä anna lähiopetusta. Tämä on todennäköisimmin osa Trumpin tavoitetta avata talous, vaikka tautitilannetta ei ole saatu hallintaan kuin maan koillisosassa demokraattien johtamissa osavaltioissa. Logiikka on selvä, jos lapset eivät ole koulussa, eivät vanhemmatkaan voi usein käydä töissä. Aiemmin DeVos on kannattanut paikallista päättämistä kouluasioissa, joten johtopäätös on ilmeinen.

 

Hyödyttömät koronatestit

Yhdysvaltojen tautitilanteesta on nyt vaikeahkoa saada tarkkaa kuvaa, koska testien tulosten saaminen voi kestää jopa pari viikkoa. Nyt toinen tautihuippu näyttäisi olevan ohi, mutta johtuuko se siitä, että ihmiset eivät vain enää viitsi mennä lähes hyödyttömiin testeihin? Jos testiin pääsyyn joutuu odottamaan jopa 13 tuntia helteessä autossa istuen, ei sekään kovin houkuttelevaa ole. Eräältäkin testiin pyrkivältä oli loppunut polttoaine jonossa ilmeisesti ilmastoinnin kuluttamana.

Uudet todetut koronatapaukset heinäkuun 31. päivään saakka.

Uudet kuolemantapaukset ovat kuitenkin lähteneet maltillisempaan nousuun johtuen pääasiassa ilmeisesti siitä, että uudempien tapausten keski-ikä on merkittävästi alempi. Nuoret ihmiset ovat ilmeisesti kesän ja purettujen rajoitusten takia olleet hyvin huolettomia. Kyse voi myös olla siitä, että ensimmäisen tautihuipun alkua ei vain havaittu ja nyt käyrä nousisi jyrkemmäksi vasta myöhemmin. Kolmas mahdollisuus on, että Yhdysvalloissa jo jonkin aikaa yleisempi uuden koronaviruksen helpommin tarttuva mutaatio on myös vaarattomampi, kuten on väitetty. Itse en tässä vaiheessa vielä usko vähäisempään vaarallisuuteen. Esimerkiksi jälkiseurauksista ei sen osalta voi olla tarkkaa tietoa. Ja tietysti nyt osataan hoitaa paremmin kuin alkuvaiheessa.

Vanity Fairissa julkaistiin torstaina juttu How Jared Kushner’s Secret Testing Plan “Went Poof Into Thin Air”. Se kertoo karua kieltä Trumpin hallinnon kaaoksesta ja siitä, miten kansallista testausta on sabotoitu. Kuten Trump Tulsassa ilmoitti, hän on sanonut alaisilleen, että testausta pitää hidastaa. Alla jutun kirjoittaneen toimittajan haastattelu.

Siinä vaiheessa, kun Trumpin vävypojan suunnitelma hylättiin, tautikeskittymät olivat demokraattien hallitsemissa osavaltioissa ja kaupungeissa ja suunnitelmaa pidettiin poliittisesti epätarkoituksenmukaisena! Nyt tautikeskittymät ovat republikaanien hallitsemilla alueilla eikä mitään kansallista suunnitelmaa ole, mutta nyt sellaista Trumpin mukaan taas valmistellaan.

 

Lapset ovatkin superlevittäjiä?

Torstaina julkaistiin myös New York Timesin juttu Children May Carry Coronavirus at High Levels, Study Finds. Se referoi saman päivänä verkossa julkaistua tutkimusta Age-Related Differences in Nasopharyngeal Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) Levels in Patients With Mild to Moderate Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). Lisäksi jutussa mainitaan myös samantapaiset tutkimustulokset Saksasta ja Ranskasta.

Vaikka tutkimuksen menetelmiä voi kritisoida, on tulos, että alle viisivuotiailla lapsilla voi olla jopa 100-kertaisesti virusta ylähengitysteissään verrattuna aikuisiin, hälyttävä. NYT:n artikkeliin haastateltiin myös tutkimukseen osallistumattomia tutkijoita.

 

Kolmella neljäsosalla kesäleirillä testatuista koronatartunta

CDC on julkaissut tutkimuksen Georgiassa juhannuksen tienoilla pidetyn 597 ihmisen kesäleirin tartunnoista. Testejä tehtiin 344, joista 260 oli positiivisia. Leiri suljettiin alle viikon kuluttua sen alkamisesta. CDC moitti sitä, että vain henkilökunnalta ja harjoittelijoilta vaadittiin maskien käyttöä ja nukkumistiloja ei tuuletettu. Positiivisiksi testattujen lasten mediaani-ikä oli 12 vuotta. Asiasta kirjoittaa mm. Washington Post: Report: Coronavirus infected scores of children and staff at Georgia sleep-away camp.

Lisäys 2.8. NBC:n uutisklipissä on kuvaa kesäleiriltä. Alla oleva video alkaa hieman ennen kohtaa, jossa näkyy yöpymistila. Lähekkäin olevia kerrossänkyjä! Jos tuollaisessa tilassa ei yön aikana kaikki saa tartuntaa, niin sitten ei missään.

Alla vielä YMCA Camp High Harbourin mainosvideo, jossa näkyy paremmin majoitustilat. En löytänyt leirien majoituskapasiteettia, mutta jos väkeä on ollut lähes 600, on lähes jokainen peti ollut todennäköisesti käytössä.

Aerosolitartunta vaatii melko pitkän altistusajan. Kuuluisin tapaus lienee 70-luvulta, jolloin Alaskassa lentokone joutui palaamaan kentälle moottoriongelman takia. Matkustajat istuivat kentällä koneessa yli neljä tuntia ja ilmastointi oli sinä aikana pois päältä. Yhdellä matkustajalla oli vielä silloin oireeton influenssa. Suurin osa muistaakseni 74:stä matkustajasta sai tartunnan. Ilmeisesti tämän takia lentokoneet ovat käsittääkseni nyt kaikkein turvallisimpia joukkoliikennevälineitä.

Uuden koronaviruksen väitetään olevan noin kaksi kertaa tarttuvampi kuin tavallinen influenssa. Lisäksi alkuperäisen ainakin Yhdysvalloissa lähes kokonaan syrjäyttänyt mutaatio pitäisi olla vielä tarttuvampi. Minun mielestäni uskottavin selitys suuremmalle tarttuvuudelle on aerosolitartuntojen suurempi osuus.

Riippuen ilmastoinnista ja tilan koosta sanoisin, että vaarallinen altistusaika alkaa kymmenistä minuuteista, mutta muutama kokonainen yö 16 pedin huoneessa on varma tapa saada koronatartunta. Aerosolitartuntaa ei siis kovin paljon tarvitse pelätä, mutta tuon kesäleirin touhu oli ihan idioottimaista.

 

Miten korkeakoulut  voitaisiin turvallisesti avata?

Washington Post kertoo jutussaan Students can safely return to college if tested for coronavirus every two days, study says tutkimuksesta Assessment of SARS-CoV-2 Screening Strategies to Permit the Safe Reopening of College Campuses in the United States. Tutkimuksen lähtökohtana oli halvat ja nopeat pikatestit, joilla riesana on tyypillisesti huono tarkkuus, mutta sen korvaisi tiheä testaus. Tutkimuksessa oletustarkkuus oli 70 %. Kustannukset olisivat $470 opiskelijaa kohden lukukaudessa. Lisäksi lisäkustannuksia tulisi karanteeniasuntoloista ja muista järjestelyistä.

Ainakin Abbott valmistaa pikatestauslaitteistoja, joilla tulos saadaan vartissa ja uudemmalla mallilla peräti viidessä minuutissa. Miten hyvin niitä sitten on saatavilla on asia, johon tutkimus ei ota kantaa.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu