Yhdysvaltojen koronamoka

Nyt Yhdysvaltojen kolmas tartuntahuippu on jo tasolla 200 tapausta päivässä miljoonaa kohden ja nousu jatkuu edelleen jyrkkänä.

 

Valmistautuminen

Yhdysvallat oli melkoisella varmuudella parhaiten pandemian torjuntaan valmistautunut länsivalta.Vuosi sitten julkaistussa Johns Hopkins -yliopiston The Global Health Security Indexissä Yhdysvallat oli ensimmäisellä sijalla 195:stä maasta, Suomi sijalla 10, Etelä-Korea 9 ja Ruotsi 7.

Valmistautumisen tarina on paras aloittaa vuodesta 2005. Silloin presidentti George W. Bush luki lomallaan espanjantaudista kertovan kirjan The Great Influenza: The Story of the Deadliest Pandemic in History.

Loppuvuonna 2005 396-sivuinen varautumissuunnitelma HHS Pandemic Influenza Plan oli valmis ja asia oli valmis julkistettavaksi.

Pres. George W. Bush in 2005: ”If we wait for a pandemic to appear, it will be too late to prepare.” ”A pandemic is a lot like a forest fire,” Bush said at the time. ”If caught early it might be extinguished with limited damage. If allowed to smolder, undetected, it can grow to an inferno that can spread quickly beyond our ability to control it.

”Pandemia on kuin metsäpalo. Jos se sammutetaan nopeasti, sen vahingot ovat pienet, mutta jos sen annetaan levitä, sitä ei voi enää hallita.”

Toki muitakin pandemian vaaroista varoittelevia oli. Tunnetuin lienee Bill Gatesin TED-puhe The next outbreak? We’re not ready vuodelta 2015.

In 2014, the world avoided a horrific global outbreak of Ebola, thanks to thousands of selfless health workers — plus, frankly, thanks to some very good luck. In hindsight, we know what we should have done better. So, now’s the time, Bill Gates suggests, to put all our good ideas into practice, from scenario planning to vaccine research to health worker training. As he says, ”There’s no need to panic … but we need to get going.”

Obaman hallintokaudella Yhdysvalloissa ei tapahtunut juuri muuta mainitsemisen arvoista kuin kongressin republikaanienemmistön kieltäytyminen myöntämästä budjettivaroja suoja- ja muiden varusteiden varmuusvarastojen täydentämiseen. Lähinnä Lähi-Idässä on vuosina 2012 – 2020 löytynyt MERS-koronavirusta 2519 ihmiseltä ja Afrikassa on ollut vuosina 1976 – 2012 24 ebolan massaesiintymää. Yhdysvallat on ollut osallisena niiden torjunnassa eri järjestöjen, kuten WHO, kautta. Tämä on omalta osaltaan pitänyt yllä valmiutta myös pandemian torjumiseen Yhdysvalloissa, mutta niitä voidaan pitää myös menestystarinoina Yhdysvaltojen kannalta siksi, että ne eivät ole päässeet leviämään sinne.

 

Valmistautumisen alasajo

Melkein tasan vuosi sitten.

Alasajo alkoi tavallaan jo ennen vallan siirtymista Donald Trumpille. Obaman hallinto yritti välittää tiedot pandemiaan varautumisesta Trumpin hallinnolle, mutta Trumpia tai hänen pian aloittavaa hallintoaan asia ei kiinnostanut. Sen jälkeen alkoivat budjettileikkaukset ja irtisanomiset. Tästä on enemmän tietoa NowThis Newsin videolla The Full Story of Trump and COVID-19, joka on noin 10 minuuttia pidempi kuin New York Timesin video samasta aiheesta.

 

Videoon liittyvä juttu: America and the Virus: ‘A Colossal Failure of Leadership’

 

Antautuminen

Tämä on jo eeppistä. Mark Meadows sanoi eilen, että pandemiaa ei voi enää hallita.

 

Se on pian taas massiiviset kenttäsairaalat, jäähdytetyt perävaunut väliaikaisina ruumishuoneina ja joukkohaudat.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu