Leikkaamme itsellemme lisäkustannuksia, jälleen
Jälleen uusi saksikäsi-Riikan ja Petterin budjetti uutisissa. Taas paukkuu velkaa sellaisia määriä, että on melkein ikävä Saarikko-Marin budjetteja. Melkein.
Briteissä oli oikeistopopulistinen hallitus 14 vuotta vallassa, vuodesta 2010 aina 2024 asti. Tuohon väliin mahtui lukuisia värikkäitä pää- ja muita ministerihahmoja. Toki politiikassa kannattaa aina katsoa sirkusta pidemmälle, eli niihin lopputuloksiin mitä saatiin aikaiseksi. Ei muuten kerro kauhean imartelevaa tarinaa konservatiivipuolueen hallinnosta tälläkään kertaa.
Cameron nousi valtaan hyvin samankaltaisilla lupauksilla kuin Orpokin: valtiota pitää pienentää, nyt leikataan ja tehdään ”rohkeita” päätöksiä. En itse tiedä mitä rohkeata on toteuttaa perinteistä oikeistokonservatiivista politiikkaa oikeistokonservatiivina poliitikkona, mutta tällaista tämä jargoni nyt on.
Briteissä tehtiin suuria uudistuksia (lue yrityksiä säästää) maan sotepalveluntarjoajaan NHS, sillä lopputuloksella, että nykyään hoitojonot ovat pidempiä kuin koskaan ennen ja sote maksaa enemmän kuin koskaan ennen. Seurasi sitä samaa vanhaa kaavaa missä säästöjä tehtiin suorittavasta työstä, vaikka väitettiin kiven kovaa että leikataan hallinnosta. Eihän kaveri ikinä kaverilta leikkaa, kuten kokoomuksen HUS desantti Lasse Lehtonenkin ylpeästi sanoi mediassa haluavansa entistä lisää tulospalkkioita sotepomoille, vaikka tuloksesta voi olla monta mieltä.
Toinen mihin onnistuivat Britanniassa upottamaan astronomisia rahasummia on konsulteille. Kuulostaako tutulta? Näiden koko bisnessuunnitelma pyörii sen ympärillä ettei työ tule valmiiksi, koska työn valmistuttua konsulttia ei enää tarvitse. Konsulttiyhtiön intresseissäkin on tarjota ratkaisuksi lisää konsultteja. Kannattaa pitää silmät auki mitä kokoomuksen pyörittämät sotealueet ovat saaneet aikaseksi neljässä vuodessa, ensivuonna pääsette ei helsinkiläiset taas valitsemaan sinne toivottavasti uusia naamoja.
Kaikista suurin virhe mitä Riikka-Petteri hallitus on tekemässä on sama mikä on suomessa tehty lukuisia kertoja 2000-luvulla: kaikesta matalan kynnyksen, ennaltaehkäisevästä hoidosta nipistäminen. Tämä on satavarma resepti millä saat lisäkustannuksia itsellesi, kun helposti hoidettavat sairaudet kasautuvat kalliiseen erikoissairaanhoitoon, mihin henkilökunnankin lisääminen on erittäin hankalaa.
Samalla mielenterveysongelmat pahenevat entisestään, ne ovat nyt yleisin sairaspäivärahan maksuperuste. Tämä tulee maksamaan aivan tolkuttomasti tulevaisuudessa, sillä kuten mikä tahansa muukin sairaus, mielenterveysongelmat ovat helposti hoidettavissa alkuvaiheessa. Sitten kun ihminen ei enää ole työkykyinen toipuminen vie pahimmassa tapauksessa loppuelämän, usein vuosia. Meillä ei ole varaa tähän. Meillä ei ole varaa menettää yhtäkään työntekijää mielenterveysongelmille, etenkin jo nuorena.
Toinen on luontokadon torjuminen. Olemme siinä pisteessä missä kohta alkaa siitäkin tulla maksuja, ja lisätään vielä sään ääri-ilmiöiden lisääntyminen niin on seuraava kuluerä taattu.
Jospa suomessa vihdoinkin ymmärrettäisi, että moni asia tulee halvemmaksi kun käyttää rahaa tänään, eikä ensivuonna. Nyt tuntuu, että taas leikataan mistä ikinä irti lähtee ja jätetään sitten isompi pommi tuleville hallituksille selvitettäväksi. Suomessa pitäisi osata arvioida päätöksiä vuosikymmeniä eteenpäin, eikä vain kaksi hallituskautta kuten Orpo lupaili vielä keväällä 2023.
Eikä tälläkään hallituksella tunnu oikeasti rahankäyttö olevan ongelma, kun edelleen jaetaan turhia sähköistämistukia teollisuudelle, polttoaineiden veroalennuksia työkoneille ja tuetaan turkistarhausta. Eikä tälle hallitukselle mikään oikea markkinatalouskaan ole prioriteettina, kun alv korotuksissa rajattiin ulos keksit ja sipsit kun ilmeisesti RKPtä rahoittaa tietty osa makeisteollisuutta, tai jotain. Taikka edes johdonmukainen normienpurkaus, kun valmistustaparajoite tuotiin TAKAISIN alkoholilakiin sen jälkeen, kun kokoomus ja perussuomalaiset sen sieltä purki 2017. Muuten, tuostakin tulee kohta lisäkustannuksia, koska EU ei katso tällaista typerää sääntösuomisekoilua hyvällä.
Joskus olen sanonut, että säästän tulevaisuuteeni, jotta saisin teetätettyä itselleni mausoleumin. Ilmeisesti tulevaisuuden toivo makaa haudoissa?
Raha on tehty kulutettavaksi, kuolema kyllä korjaa jokaisen meistä. Mikään ei ärsytä niin paljon kuin talousasiantuntijoiden höpinät ”investoinneista” leikkauksien keskellä, investointi kun tarkoittaa käytännössä velkarahaa, eri asia tietenkin kuka maksaa.
Vuodesta 2008 asiat on mennyt alas ja rytinällä maailmanlaajuisesti, ”sääntelyn purkutalkoot” olivat se märkä uni shorttaajille, jossa valtioiden ja kansalaisten päätäntävalta vaihtui pääoman ja superrikkaiden päätäntävallaksi.
Varallisuus ja valta kulkee käsi kädessä, kansanvalta on jo kuopattu monessa ”demokraattisessa valtiossa.” Nyt jää nähtäväksi, uppoaako Suomen kansanvalta myös lopullisesti, vai voittaako vielä järki?
Ilmoita asiaton viesti
Ihan totta moni asia tässä. Kuviteltiin että se sääntelyn purku mikä talouden lopulta romutti 2008 auttaisi myös nostamaan sen. Elämme uudelleen sitä kapitalismin ”kulta-aikaa” jolloin suurpääoma oli valtioita yläpuolella, ja valtiot kuuntelemassa pääasiassa sen tarpeita. Nykyään toki suuret kansalliset korporaatiot ovat suuria kansainvälisiä korporaatioita, joilla on vaikutusvaltaa yli rajojen. Siksi olisikin hyvä jos EUn kaltaiset rajoja ylittävät poliittiset unionit viitsisivät vähän säännellä tätä touhua.
Ilmoita asiaton viesti
Ennen vallasta taisteli papisto ja kuninkaat, nyt se on kansanvalta ja kapitalistit.
Ilmoita asiaton viesti
Ja minä kun luulin että ay-pamput ja kansanedustajat.
Ilmoita asiaton viesti
”Jospa suomessa vihdoinkin ymmärrettäisi, että moni asia tulee halvemmaksi kun käyttää rahaa tänään, eikä ensivuonna.”
Vuodesta 2008 on valtion budjetti noussut kaksinkertaiseksi, mutta tulopuoli on jokseenkin ennallaan. Ei ole tullut halvaksi rahan käyttö. Kansalaiset ovat opetettu sosiaalieläteiksi, itse ei enää oteta vastuuta mistään. Viime vaalikauden slogan: ”pankki jakaa, valtio takaa.”
Ilmoita asiaton viesti
”Kansalaiset ovat opetettu sosiaalielätiksi” Ehkä puhut itsestäsi, mutta yleisesti suomalaiset ovat varsin vastahakoisesti sos.turvaa hakevaa kansaa, se, että Orpon hallituksen politiikn tuloksena ihmisten on pakko tukeutua sos.turvaan selviäkseen päivittäisistä kuluistaan, kuten lääkkeistä ja ruasta ei ole näiden ihmisten vika.
Ilmoita asiaton viesti
En ole päiväkään ollut sossun luukulla, ehkä Arto on ollut kun niin paljon puolustelee sosiaalielättejä.
”Suomalaiset ovat varsin vastahakoisesti sos.turvaa hakevaa kansaa”
Vantaalla on 25% ulkomaalaistaustaisia, joista 50% kelaelättejä
Ilmoita asiaton viesti
Juuri siksi, etten itse, onneksi, ole koskaan joutunut turvautumaan sos.turvaan vaan olen aikanaan sos.lautakunnan päättäjänä nähnyt kuinka korkea kynnys suomalaisilla on turvautua sosialiapuun niin minun on helppo puolustaa heitä jotka ahdinkossaan sosialiturvaan tukeutuvat.
Ilmoita asiaton viesti
Minä taas olen nähnyt vuokranantajana, kuinka niitä tukia käytetään väärin, välittämättä tuon taivaallista seurauksista.
Nyt vasureiden rakastaman sossupiiriin on saatu useampi maahantunkeutuja. Julkinen raha ei riitä kustantamaan pöhöttynyttä ”hyvinvointi yhteiskuntaa”.
Ilmoita asiaton viesti
Mä en oikein ymmärrä nyt mitä olkiukkoja vastaan sodit, mutta suomessahan menojen kasvu liittyy väestön ikääntymiseen mikä kuormittaa palveluita ja maksaa eläkkeiden muodossa. Kaikista muista tukimuodoista on jouduttu supistamaan, mikä itsessään luo ongelmia kun ihmiset eivät enää voi samalla tavalla ponnistaa ylös
Ilmoita asiaton viesti
#”Toinen on luontokadon torjuminen. Olemme siinä pisteessä missä kohta alkaa siitäkin tulla maksuja, ja lisätään vielä sään ääri-ilmiöiden lisääntyminen niin on seuraava kuluerä taattu.”
Luontokato, sitä tapahtuu ja ei tapahdu.
Otetaan esimerkiksi perhonen (keisarinviitta), joka oli lapsuuteni aikaan erittäin harvinainen perhonen (havaintohistoria alkaa suomessa vuodesta 1856), mutta laji alkoi yleistyä kovaa vauhtia 2000 luvulla. Tänä päivänä se on pihallani hyvin usein nähty perhonen, jopa useammin kuin vaikkapa tuiki tavallinen neitoperhonen.
Samaten harvinaiseksi väitetään hömö-tiaista, no niitä näkee talvella jopa kymmenen yksilön parvena ruoka-automaatillani. Kesäisin niitä lähinnä kuulee, muttei näe.
Joten se harvinaisuus on hyvin suhteellista.
Luontoa näkee parhaiten menemällä sinne oleskelemaan, mutta stadissa se on hitusen vaikeampaa, kun minulle siihen riittää pelkkä kotona oleminen.
Kenelle me muuten maksamme ”luontokadosta”?
Mitä säiden ääri-ilmiöihin tulee, niin pazka puhetta, sillä ne eivät todellisuudessa ole lisääntyneet, vaikka niiden aiheuttamat kustannukset ovat nousseet. Johtuen pitkälti siitä, että viimeisinä vuosikymmeninä on rakennettu paikkoja täyteen asutusta tms. jotka tiedetään altteiksi vahingoille. Puhun tässä globaalista tilanteesta.
Suomessa kustannusten lisääntyminen on hyvin marginaalista, vaikka infra on monimutkaistunut ja kallistunut kokoajan.
Ilmoita asiaton viesti
Mä en oikein ymmärrä miten ihminen osaakin tosiasioita kiistää tällä omistautumisella itselleen
Ilmoita asiaton viesti
Kylläpäs oli mitään sanomaton kommentti, eli kommentti, joka ei ollut edes siihen kulutetun sähkön arvoinen.
Tosiasiat ovat selvästi tuntematon seikka oman kuplansa ulkopuolella.
Luontoa näkee parhaiten liikkumalla oikeassa luonnossa, jota ei helsingin, vantaan tai espoon rajojen sisäpuolelta löydä. Luontoa näet parhaiten, kun lähin kauppa on yli puolen tunnin etäisyydellä maantienopeuksilla suoraa tietä pitkin mitattuna.
Luontokato on totisinta totta helsingissä, vantaalla ja espoossa! Jollei lisääntyneeksi monimuotoisuudeksi lasketa luteita ja torakoita.
Olisin kiinnostunut edelleen väittämästäsi, että joudumme maksamaan luontokadosta, kenelle?
Jos puhut globaalista luontokadosta, niin se on meidän kaikkien suomalaisten vaikutus mahdollisuuksien ulkopuolella, ihan yhtä lailla, kuin se, mihin salama iskee seuraavan kerran!
Ilmoita asiaton viesti
”Vuodesta 2008 asiat on mennyt alas ja rytinällä maailmanlaajuisesti” . Eikö kuitenkin Kiina ole mennyt eteenpäin kovaa, leikannut itselleen meidänkin kasvua? Vaikka ylätasolla Kiina on diktatuuri, niin sen maailmaa valloittamassa oleva liike-elämä on vapaata kapitalismia.
Intiankin kasvu alkaa olla Kiinaan verrattavaa ja systeemi menee kovaa kapitalismin suuntaan.
Jospa Suomen pysähtyneisyyden juurisyitä on vihervasemmistolainen politiikka. Huipussaan se oli Marinin hallituksen aikoihin jolloin velkaantumisen mekanismit viritettiin äärimmilleen tyyliin ”rahaa on”. Nykyinen hallitus pyristelee velkarakenteista irti, se vie aikaa tämän hallituskauden yli, mutta toivottavasti ei ”vuosikymmeniä”.
Samaan aikaan blogistin edustama puolue kirkuu, että ”hallitus nurin heti”.
Ilmoita asiaton viesti
Intia ja Kiina tainneet lähteä vähän eri lähtökohdista viimevuosikymmenellä kuin suomi.
”Vihervasemmistolainen politiikka” on vähän hassua kun suomessa on käytännössä ollut keskusta-oikeistohallituksia keskusta-oikeistohallitusten perään vuodesta 1987, ihan muutamia lukuunottamatta.
Kiina muuten on nyt viimevuosina tehnyt sen mitä länsimaat vastustivat väkisin: purkivät nyt koko maaioman vihreän teknologian jätiksi. Euroopalla oli mahdollisuus tähän, mutta kuten edelleenkin tehdään, täällä pyritään väkisin pitää kiinni vanhasta.
Ilmoita asiaton viesti
Sipilän hallitus sai pysäytettyä valtion velkaantumisen, mutta sitä seurannut vuosina 2019-2023 vallassa ollut vihervasemmistolainen Rinne-Marinin hallitus räjäytti velkaantumisen ennen näkemättömään kasvuun.
Marinin luomat meno-automaatit olisivat jo vieneet Suomen luottokelvottomaksi, mutta Orpon hallituksen leikkaukset ja veronkiristykset ovat antaneet luottoluokittelijoille aiheen hieman odottaa.
Kiinan hiilidioksidipäästöt ovat suuremmat kuin USA:n ja EU:n yhteensä ja ylivoimaisesti suurin osa siitä tulee hiilen poltosta. Kun länsimaat ovat väkisin syytäneet rahaa vihreään siirtymään, on Kiina nähnyt siinä mahdollisuuden rahastaa ja on nykyään vihreänkin teknologian jättiläinen. Mutta on pitänyt oman päänsä kylmänä, eikä lähtenyt hysteriaan mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kun minä olin nuori ei ollut mitään mielenterveys ongelmia lapsilla eikä ollut nettiä. Ota lapsi syliin rauhoita ja sulje nettiyhteydet. Vika ei ole lapsessa vaan sinussa epäonnistuneena kasvattajana. Miksi edes ihmetellään levottomuutta kun kaksivuotiaalle lykätään tabletti naamaan eteen.
Ilmoita asiaton viesti
Kun sinä olit nuori aivan takuuvarmasti oli mielenterveysongelmia, niitä ei vain diagnosoitu tai hoidettu.
Ilmoita asiaton viesti
Yksikään lapsi ei kuulu mielisairaalaan.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyään ei laiteta ihmisiä saraalahoitoon ellei ole pakko, mielenterveysongelmat pyritään hoitamaan niin että potilas voi asua kotona
Ilmoita asiaton viesti
Päinvastoin, britannian talous on kärsinyt pahasti brexitin ansiosta. Suurimpina häviäjinä pien- ja keskisuuret yrittäjät. Tuonti ja vienti mennyt lähes mahdottomaksi, puhumattakaan sitten Liz trussin minibudjetit ja muu säätö.
Silmien ummistamisesta puheenollen, katsot yhtä hallitusta ja unohdat että kokoomus on ollut vallassa lähes taotta vuodesta 1987?
Ilmoita asiaton viesti