Väestöpyramidi ei tue synnytystalkoo toiveajattelua

Suomen väestöpyramidia katsoessa tuntuu järjettömältä kuvitella, että kukaan voisi edes ehdottaa synnytystalkoita. Realistisesti katsottuna, suomessa pitäisi kaksinkertaistaa syntyvien lasten määrä tänään, ja pitää luvun vähintään samana vuosikymmeniä eteenpäin.

Tämä tarkoittaisi, että kaikki lapsettomat pariskunnat pitäisi nyt alkaa tehtailemaan vähintään kolme lasta. Kahden lapsen perheet kaksi lisää ja niin edespäin. Onko tällaiseen yksilötasolla suomalaisilla varaa taikka aikaa?

Yhteiskunnan tasolla lapsi on, vaikka erittäin kannattava investointi, myös kallis. Jo nyt kasvatusalalla on huutava pula työntekijöistä. Jos lapsia olisi yhtäkkiä tuplasti enemmän, loppuisi käsiparit kesken. Puhumattakaan siitä, että rahallisesti 40 000 uutta lasta vuodessa maksaisi miljardeja, kunnes heistä tulee veronmaksajia joskus 25 vuoden kuluttua. Siinä vaiheessa tänään kaikki yli 50 vuotta täyttäneet ovat eläkkeellä olleet jo muutaman vuoden. Eli yhteisistä varoista pitäisi maksaa yhden suuren ikäluokan kasvatus kuin toisen ikäluokan eläköityminen. Tulee meinaa aika iso lasku millenniaaleille, X ja Z sukupolvelle.

Näiden lukujen valossa, on täysin käsittämätöntä miten joku voi edelleenkin olla maahanmuuttoa vastaan? Ellei joko itse osaa matematiikkaa, tai jättää kertomatta että tässä on sitten vaihtoehdot:

  1. leikataan eläkkeistä. Suomessa on sen verran paljon eläkeläisiä, että tällä ehdotuksella et voita vaaleja
  2. nostaa eläkemaksuja. Noh, luonnollisesti kukaan toissa käyvä ei tule arvostamaan tätä ehdotusta, ellet satu olemaan juuri eläköitymässä.

On todettu, vastoin yleisesti somessa vallitsevaa käsitystä, että maahanmuuttajamiesten työllisyys vastaa kantaväestön miesten työllisyyttä. Lukuja painaa alas lähinnä naisten matala työllisyysaste, joka on myös ollut tasaisessa nousussa vuosia jo. Joten tätäkään argumenttia ei oikein voi enää käyttää maahanmuuttoa vastaan.

Joten palatakseni pari kappaletta taaksepäin: miksi kukaan vastustaisi maahanmuuttoa? Maahanmuutto on hyväksi taloudelle sen lisäksi, että se on ainoa realistinen tapa pelastaa hyvinvointivaltiomme.

Jos haluamme esimerkkejä maista missä on orastava demografinen kriisi, ei tarvitse katsoa kauemmas kuin Unkaria ja Puolaa. Siellä ei riittäisi edes suomeen vaadittavat synnytystalkoot. Ja jos haluaa dystopiaan tutustua, on meillä Euroopassa myös Italia ja Espanja. Mitäs jos tekisimme nyt jo asialle jotain, emmekä myöhemmin?

 

Robert Ellmén
Vihreät Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Sähkövoimatekniikan insinööri, vihreä aktiivi

Kuntavaaliehdokas 2025, Helsinki, Vihreät

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu