Pakkoruotsi on hyvä asia

Pakkoruotsia arvostellaan toistuvasti, ja argumentti on aina sama – ”Sitä ei tarvitse mihinkään”. Totuus on kuitenkin, että kyse ei ole tarpeettomasta pakkoruotsista, vaan toisesta kotimaisesta. Samalla tavalla Suomen kieli on Suomenruotsalaisille toinen kotimainen, ja ihan yhtä lailla he opiskelevat ”pakkosuomea”.

Mikään osaaminen ei ole tarpeetonta. Ei kukaan päivittäin tarvitse taitoa vaihtaa auton renkaita, mutta kaksi kertaa vuodessa taito säästää paljon rahaa osata. Samalla tavalla ruotsin kielen osaaminen voi auttaa sinua saamaan mieluisan työpaikan ja helpottaa arkea aika-ajoin, vaikka et sitä käyttäisikään joka päivä.

Kulttuurillisesti ruotsin kielellä on myös merkitystä, sillä merkittävä vähemmistö suomalaisista puhuu ruotsia äidinkielenään. Ruotsin kielen osaaminen tuo meitä suomenkielisiä lähemmäs ruotsinkielisiä, ja päinvastoin. Tämän lisäksi se avaa paljon mahdollisuuksia nauttia laadukkaasta ruotsinkielisestä kulttuurituotannosta, jota meillä on täällä suomessa tarjolla paljon. Ruotsinkielinen kulttuurituotanto, kuten TV-ohjelmat mahdollistavat myös moninaisia tapoja oppia ruotsin kieltä; kielen opiskelu ei rajoitu pelkkään epämieluisaan kirjan pänttäämiseen vaan voikin olla osa jännittävän Netflix-sarjan seuraamista.

Ruotsi on lähin verrokkimaamme. Ruotsin lisäksi meidän lähistöllä ovat norja sekä tanska, joissa molemmissa puhutaan hyvin läheistä kieltä ruotsin kanssa; ruotsin opiskelu on kuin osta kolme, maksa yksi-tarjous. Toisin sanoen ruotsin kieli on sidoksemme pohjoismaihin.

Ruotsin kielen yleisyys suomessa on merkittävä, keskimäärin joka kahdeskymmenes vastaantulija puhuu ruotsia äidinkielenään. Monessa kunnassa ruotsi on enemmistökieli, ja monessa kunnassa ruotsi on vahva vähemmistökieli. Jo pelkästään kielen yleisyyden pitäisi riittää perusteeksi toisen kotimaisen pakolliseen opiskeluun. Ruotsin kielen osalta tarvitsemme asennemuutoksen, emme vapaaehtoisuutta.

 

Robert Skinner
Kokoomus Kirkkonummi

20-Vuotias Kokoomusnuori. Poliittisesti aktiivinen. Ammatilta vartija. Liberaali.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu