Työnteon kannustimet kuntoon – Seuraavan hallituksen ydintehtävä

Tukiviidakko raastaa monen arkea. Kuvituskuva. / Attribution Creative Commons licence – ciphr.com

Suomessa työnteko on usein kannattamatonta, ja yli 100 tuhatta työtöntä onkin työttömyysloukussa; tilanteessa, jossa työn vastaanottaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa. Tuloloukussa eli tilanteessa, jossa lisätyön tekeminen ei ole taloudellisesti kannattavaa on yli puoli miljoonaa suomalaista, käy ilmi Etlan selvityksestä.

Tämä on sietämätön tilanne, hyvinvointiyhteiskuntaa ei rahoiteta joutenololla. En minäkään menisi töihin, jos siitä ei olisi mitään hyötyä talouteeni, miksi kukaan muukaan menisi?

Tämän tilanteen ratkaisemiseksi on useita keinoja, joista esittelen alla kolme:

  1. Opintotukien tulorajat pois
  2. Perustulo
  3. Työn verotuksen keventäminen

Opintotuen tulorajojen poisto on helppo ja vähintäänkin kustannusneutraali toimi, jolla kannustettaisiin opiskelijoita työntekoon. Tällä vähennettäisiin myös opiskelijoiden tarvetta muihin tukimuotoihin, kuten asumistukeen sekä perustoimeentulotukeen. Vaikka opiskelija nostaisikin opintotukea korkean palkan kanssa, on muistettava että korkeasta palkasta menee myös veroa, joka tasaa tulorajan poistosta aiheutuneita kustannuksia.

Perustulo on monen eri tahon esittämä uusi malli sosiaaliturvalle. Käytännössä suurin osa meidän sosiaaliturvaviidakostamme korvattaisiin perustulolla. Helpotusta tämä toisi merkittävästi hallintoon sekä etenkin tukien varassa elävien ihmisten arkeen, kun ei tarvitsisi enää käydä alyttömiä tukiviidakkoja läpi. Tämä taas puolestaan vapauttaa tukihakemuksiin käytettyä aikaa esimerkiksi työhakemuksille. Perustulo takaisi myös sen, että kukaan ei olisi tilanteessa, jossa täytyy miettiä tukien menettämisen pelossa: ”otanko tämän työkeikan vastaan”. Perustulo ei myöskään olisi mikään ilmainen tuki kaikille, vaan se verotettaisiin pois tulojen mukana. Käytännössä perustulo olisi työllisyystoimena kaikkein paras yksittäinen toimi, mitä voimme tehdä.

Työnteon verotuksen keventäminen työnteon kannustimena on itsestäänselvyys, mitä enemmän työstä jää käteen rahaa sitä todennäköisemmin työtä myös tehdään ja lisätyötä otetaan vastaan.

Kuvituskuvan osoite

Robert Skinner
Kokoomus Kirkkonummi

20-Vuotias Kokoomusnuori. Poliittisesti aktiivinen. Ammatilta vartija. Liberaali.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu