Mustan leijonan lakialoite maanpetturuudesta

”Kun olin Kaartin Jääkärirykmentin komentaja 2000-luvun alussa, siellä palveli Suldaanin kaltaisia poikia useita, nyt varmaan moninkertainen määrä. He olivat kaikki hyviä sotilaita ja suomalaisia, siinä missä minäkin. Hyvin sopii hänen kaulaansa tuo leijona-koru, jollainen on minunkin kaulassani.” Kaartin komentaja, kenraalimajuri (evp) JP Liikola. Kuva: Suldaan Said Ahmed

Monet uskovat, että Suomen rikosoikeudellinen laillisuusperiaate on riittävä, ja aika hoitaa desantit. Arvostan positiivisesti ajattelivia ihmisiä, mutta on ongelma, että käytännössä lainsäädäntö mahdollistaa dosenttityyppisen toiminnan vieraan valtion agenttina.

Kansanedustaja Suldaan Said Ahmed (vas.) esitti 10.5.2022 eduskunnalle kahta lakimuutosta rikoslain maanpetoksia koskevaan lukuun. Said Ahmedin mukaan Venäjän hyökkäyssodan myötä laajat hybridi- ja informaatio-operaatiot muodostavat yhä suuremman uhan kansalliselle turvallisuudelle myös Suomessa. Siksi hän esitti rikoslain maanpetoksia koskevaan lukuun kahta muutosta, joiden avulla pystyttäisiin paremmin puuttumaan informaatiovaikuttamiseen tai ulkomaisen tiedustelupalvelun avustamiseen. Said Ahmed on todennut, että tahallisesti harhaanjohtavien ja keskinäistä luottamusta rapauttavien tietojen levittäminen pitää pystyä torjumaan myös rikosoikeuden keinoin.

“Muuttunut turvallisuuspoliittinen ympäristö koskettaa meitä kaikkia – nyt jos koskaan meidän tulee olla yhdessä”, Suldaan Said Ahmed totesi 10.5.2022.

Maanpetoksessa on yleensä kyse siitä, että Suomen kansalainen auttaa Suomen vihollista sodan, aseellisen selkkauksen tai miehityksen aikana/uhatessa. Myös muina aikoina vieraan valtion agenttina toimiminen pitäisi kriminalisoida. Sitä ei pidä sekottaa sananvapauteen, joka mahdollistaa vapaan ajattelun ja poliittisen toiminnan. Mutta poliittisen toiminnan hiljentämisyritykset esimerkiksi maalittamisella olisi hyvä olla rangaistavaa. Mielestäni Supon ehdotus vieraan valtion puolesta tehdyn informaatiovaikuttamisen kriminalisoimiseksi on perusteltu. Rajoitus voisi kohdistua esimerkiksi vain poliittiseen propagandaan tai hiljentämisyrityksiin. Kovin monessa muussa valtiossa ei sallittaisi bäckmanien, putkosten ja turtiaisten harjoittamaa organisoitunutta myyräntyötä valtiota vastaan aggressiivisen naapurimaan hyväksi. Suomalaisten infohämmentämisen lisäksi nämä edesauttavat Suomen mustamaalaamista Venäjän medioissa.

Supo on tehnyt ehdotuksen vieraan valtion puolesta tehdyn informaatiovaikuttamisen kriminalisoimiseksi.

On erikoista, että vihollismaan infosotaa Suomea vastaan käyvä henkilö voi operoida vapaasti, saada dosentin palkkaa ja olla ehdolla eduskuntavaaleissa. Jotkut vetoavat siihen, että dosentti on arvo, jota ei voi poistaa. Kyllä arvon voi poistaa kuten sotilasarvonkin; niitäkin on oikeudessa poistettu. Antti Kurvinen (kesk.) kertoi ministeriön valmistelevan lakimuutosta, joka mahdollistaisi dosentuurin perumisen. Hanke törmäsi nopeasti yliopistojen ja tutkijaliittojen vastustukseen.” Demokraatti (2.10.2022). Suomen dosenttiliitto vastustaa tittelin heikennyksiä, mutta mielestäni ongelmaa ei ole, kun laki tarjoaisi mahdollisuuden maanpetturin arvon poistamiseksi.

Nyt Venäjän hyväksi Suomea vastaan työskentelevä dosentti on pyrkimässä Suomen eduskuntaan perussuomalaisten valtaan nostaman Ano Turtiaisen VKK:n listoilta. Esimerkiksi jytkyn siivittäneen MV-lehden masinoimaan häirintään puuttumiseen olisi rikos-, pakkokeino- ja esitutkintalaeissa ollut kaikki tarvittava, mutta poliisit ja syyttäjät eivät tarttuneet asiaan. MV:llä oli todennäköisesti olemassa linkkejä Venäjän hallinnon alemmille oligarkkitasoille. Valitettavasti tähän ei puututtu, ja seuraukset ovat nyt kaikkien nähtävillä: kahtiajakautunut yhteiskunta, jossa keskitytään toisten solvaamiseen, jotta ei tarvitsisi myöntää olleensa väärässä. ”Oikeamielisyydestä” on tullut kirosana, media on ”eliitin” hallussa ja tieteentekijät ovat ”parempia ihmisiä”. Ennen vanhaan kun osattiin vielä käytöstavat, tämä ei ollut pahe.

 

Entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri Harri Ohra-aho puhui Jessikka Aron kirjan julkaisutilaisuudessa. Aron palkittu tietokirja Putinin trolleista on käännetty ainakin englanniksi, saksaksi, liettuaksi, romaniaksi, norjaksi, ruotsiksi, tšekiksi, unkariksi, venäjäksi ja viroksi. (R. Guevaran henkilökohtainen kuva-arkisto)

Säveltäjä Pauli Uusitalo näkee, että maan etu menee joidenkin yksilönvapauksien edelle: ”Liberaalin ajattelun mukaan sananvapautta ei saa rajoittaa, mutta ainakin itse olen enemmän pragmaatikko kuin ideologinen liberaali; kannatan laajaa yksilönvapautta niin kauan kunnes ne yksilöt eivät itseään toteuttaessaan tuota yhteiskunnalle kohtuutonta vahinkoa ja vaaranna sen vakautta.” Suomen lainsäädännöstä puuttuu dosentin tapaisen propaganda levittämisen kriminalisointi. Asiaa on pohdittu valiokunnissa ja alustavasti on esitetty mm. maalittamisen (erityisesti viranomaisten) kriminalisointi, sekä valtiolle vihamielisen maan propagandan levittämisen kriminalisointia. Tarkoitus ei tietenkään olisi sakottaa ”väärästä olemisesta”, vaan tahallisesta väärän tiedon levittämisestä mikä vahingoittaa yhteiskuntajärjestystä. Ei ole mikään yllätys, että FSB hyödyntää länsimaissa kullakin alueella herkästi polarisoituvia kysymyksiä.

Keski-Euroopassa asuva ystäväni kirjoitti näin: ”Suomessa herkkää maastoa ovat erityisesti sukupuoli-identiteetti- ja sukupuolikysymykset, mikä on erittäin helposti havaittavissa suomalaisista some-keskusteluista. Tunteisiin menevät aiheet ovat erittäin helppoa riistaa Kremlille. Asuinmaassani Tšekissä polarisaation kautta vaikuttaminen keskittyy paikallisiin kipukohtiin eli tuloeroihin ja sukupolvien väliseen kuiluun. Kommunismin ajan ’turvallisuutta’ ja ’huolenpitoa’ muistelevaan vanhempaan ja vähävaraiseen väestonosaan Kremlin vaikuttaminen uppoaa pelottavan tehokkaasti. Muista maista löytyy varmasti vastaavia esimerkkejä. Venäjä näyttää kiihdyttävän tätä sodankäynnin keinoaan aina siinä vaiheessa, kun tilanne varsinaisella rintamalla näyttää huonolta. Paras keino taistella vaikuttamiskeinoja vastaan, on pohtia itsekriittisesti omia kannanottojaan. Vuosikymmeniä kestänyt mielipidevaikuttaminen on joillakin osa-alueilla juurtunut niin syvälle, että mahorkan hajun tunnistaminen ei ole kovinkaan helppoa.”

Kriittinen rooli valeuutisten suhteen on jäänyt lehdistön hartioille alkaen keskustelupalstojen moderoinnista vihapuheesta ja valeuutisista. Myös taiteella ja tieteellä, eli riippumattomilla yliopistoilla, on osansa tehtävässä. Ei liene sattumaa, että vihapuhepiireissä harjoitetaan myös tutkitun tiedon halventamista. Suomen kaltaisissa maissa tarvitaan vielä jokin toimiva ratkaisu vieraan valtion hyväksi toimivan pahantahtoisen toiminnan kriminalisointiin. Nyt osa maanpetospykälistä on rajattu niin, ettei niitä voi käytännössä soveltaa, jos valmiuslaki tai sotatila ei ole voimassa. Toisaalta valtiopetos toimisi myös normaalioloissa. Epäilen, että vasta EU saa asetuksillaan hoidettua tämän asian kuntoon.

Unelmahötössäni haaveilen silti, että Venäjälle vääristeltyjä väitteitä Suomesta välittävä henkilö pidätettäisiin maanpetoksesta seuraavan kerran kun hän on Suomessa. Siihen tarvitaan laki. Se ei ole helppoa, mutta kyllä Suomen pitäisi siihen pystyä. Venäjälle voisi erikseen suunnata uutisen, että tällaiset henkilöt saavat olla ehdokkaana Suomessa, mutta vapaissa vaaleissa heidän äänisaaliinsa jää 36 ääneen. Tosin karkeista maahanmuuttolinjauksistaan tunnettu Turtiainen, joka oli jo tuomittu yllytyksestä SPR:n vastaanottokeskusten tuhoamiseksi, sai 3 265 perussuomalaista ääntä. Jostain syystä Suomessa tuntuu olevan vallalla kulttuuri, että kaikenmaailman konnien oikeudet tuntuvat olevan tärkeämpiä kuin heidän uhriensa.

Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja Suldaan Said Ahmed oli yksi kolmesta ensimmäisestä vasemmistoliiton kansanedustajasta, jotka kannattivat Natoon liittymistä.

Edit: lisäsin artikkelikuvan takaisin, koska se oli ilmiannettu laittomana. Olin laittanut siihen alun perin, että kuva on Said Ahmedin. Linkkiä ei voinut lisätä kuvatekstiin, mutta täällä se edelleen on julkisena Suldaanin omassa arkistossa, eikä poistu vaikka kuinka jotkut jostain syystä haluaisivat:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid028fi8Q5r8hBn89rE6WQc3BFXCXgsCeWb7XByy2aYgDJEB4hEYGHg3L7JV9zR5PTfFl&id=471094846245540

 

rosa guevara

ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntija yli 15 vuoden kokemuksella
"Errore humanum est"

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu