Venäläinen desantti ampui Jorma Gallen-Kallelan

Alasammutun  venäläisen  pommikoneen romu maata rötkötti Uudellakirkolla järven jäällä.Siihen se ilmestyi aamuiselta  Helsingin pommitusmatkalta palatessaan.  Suomalainen hävittäjä oli kuularuiskullaan ampunut sen polttoainesäiliöt vuotaviksi. Lähelle majoitetun rykmentin esikunnan väki kiiruhtaa paikalle.  Ratsumestari Aadolf Ehrnrooth ja hänen adjutanttinsa, luutnantti Jorma Gallen-Kallela toteavat  koneen olevan tyhjän, mutta verijäljistä päätellen joku miehistöstä on kuitenkin loukkaantunut.

Miehet huomaavat rannalla olevan autiotalon, joka päätetään tarkastaa välittömästi. Esikunnasta vapautetut viisi miestä lähtevät suksilla varustettuna venäläisten jälkiä seuraten hieman toiseen suuntaan. Upseerit tarkastavat yöllä sataneesta lumesta mahdollisia jälkiä sisälle piiloutuneista desanteista, joita myöskin  tiedetään alueella liikkuneen. Kun mitään jälkiä ei näy, eikä sisältä tunnu kuuluvan ääniä,  ratsumestari Aadolf Ehrnrooth avaa kohteliaasti oven pitkäaikaiselle ystävälleen luutnantti Jorma Gallen-Kallelalle.

Sisältä kuuluu kaksi laukausta. Ltn. Gallen-Kallela sysää takanaan olevan esimiehensä nurin maahan ja samalla heittää oven kiinni. Enempää hän ei jaksa vaan vaipuu kuolleena esimiehensä päälle näin edelleen suojaten tätä kuolleella ruumiillaan.  Luutnantti oli toiminut tietämättään esimiehensä ihmiskilpenä pelastaen tämän hengen. Jäljittävät sotilaat hiihtävät jälkiä seuraten paikalle ja lyhyen mutta kiivaan  taistelun jälkeen  vangitsevat vielä elossa olevat  lentäjät ja desantit.

Talvisodan ensimmäisen   upseeriuhrin kohtalon sai kokea kansallismaalarimme Akseli Gallen-Kallelan lahjakas poika Jorma. Traagiseksi tapahtuman tekee se, että kuolemallaan hän pelasti tulevan kansallissankarin, kenraali Aadolf Ehrnroothin, varmalta kuolemalta.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu