Käpyrauhanen – kolmas silmämme !

”Pilvihin on piian nännit” sanottiin Ilmajoella nuoren naisen seksuaalisesta aktiviteetista, joka alkaa maaliskuun alkupuolella ja jatkuu muutaman viikon Juhannuksen jälkeiselle ajalle. Kiikalassa taas todetaan poikien juoksuajan alkavan toukokuussa kun kataja puhkea kukkaan. 

Ilmojen lämpiäminen saa hormoonit jylläämään. Tähän tulokseen tuli jo kreikkalainen historisoitsija Herodotos, joka oli huomannut, että lämpimässä ilmanalassa asuvat ihmiset ovat seksuaalisesti aktiivisempia kuin kylmässä ja pimeässä elämäänsä viettävät. Herodotoksen väitettä on sittemmin tutkittu ja todettu sen olevan paikkansa pitävän.

Kaiken tämän takana on käpyrauhanen, kolmas silmämme, joka sijaitsee väliaivojen yläosassa. Se ei ole suuruudella pilattu, sillä painoa sille löytyy vaivaiset 150 mg, mutta sitä tärkeämpi se on elämällemme.

Aminohaposta, nimeltä tryptofaani, tuotetaan serotoniini nimistä ainetta, josta käpyrauhanen puolestaan valmistaa melatoniini nimistä hormonia. Tämä hormooni, melatoniini, säätelee muun muassa yö- ja päivärytmiämme. Illalla, nukkuma-ajan koittaessa, melatoniinin määrä veressämme nousee 4-6 kertaiseksi, mikä saa haukotukset ja muut uneliaisuutta ilmentävät oireet liikkeelle. Lapsilla esiintyy selvästi enemmän melatoniinia kuin vanhemmalla iällä, mistä johtuu vanhuksien vaikeudet nukahtaa.

Mutta palataan niihin piian nänneihin. Talvisaikaan käpyrauhasemme tuottaa runsaasti melatoonia, josta johtuen nukumme paljon ja seksuaalisuus jää vähemmälle. Mutta odottakaas, kun koittaa maaliskuu ja aurinko valoineen ja lämpöineen alkaa vähentää käpyrauhasen toimintaa ja samalla metoniinin tuotantoa, silloin alkavat sukuhormoonimme jylläämään. Piian nännit kohoavat kohti pilviä ja pojat lähtevät liikkeelle toteamaan tämän tärkeän tapahtuman.

Nukahtamisvaikeuksista kärsivät ihmiset käyttävät myös melatoniinia. Monet hyvällä menestyksellä, mutta kaikille se ei sovi. Tämän kirjoittaja saa siitä voimakkaita lihaskipuja raajoihin, jotka esiintyvät erikoisesti iltaisin ja öisin, jolloin muutoinkin melatoonin tuotanto käpyrauhasessa on suurimmillaan.

Monilla paljon matkoja tekevillä ihmisillä on usein nukahtamisvaikeuksia toiselle aikavyöhykkeelle siirtyessään. Silloin he usein turvautuvat melatoniiniin, jonka vaikutus alkaa noin tunnin kuluttua pillerin nauttimisesta. Tällä hormonilla on se hyvä puoli, ettei se aiheuta käyttäjälleen riippuvuutta.

Eikä tässä luetellut toiminnot käpyrauhasen osalta pääty tähän. Sen sanotaan olevan osallisena lähes kaikissa henkisissä toiminnoissamme, siis kolmas silmä, jonka avulla reagoimme ympärillämme tapahtuviin ilmiöihin.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu