Kummallinen REM-uni

Unijaksot nykyisen tutkimuksen mukaan jakaantuvat kolmeen pääjaksoon, jotka koostuvat kevyen unen jaksosta, pituudeltaan noin 30 minuuttia. Sitä seuraa syvän unen jakso, myöskin pituudeltaan sama 30 minuuttia, kunnes saavutetaan unen tärkein vaihe, REM-uni ( Rapid Eye Movements), joka päättää omalla puolituntisellaan nämä pääjaksot. Tämä kolmen unityypin jaksotus kertautuu yhden yön aikana keskimäärin viisi kertaa, muuttuen jakson pituuden suhteen niin, että kevyen unen jakso lyhenee, mutta syvä- ja REM-unet pitenevät vastaavasti.

Nukahtaessaan ihminen vaipuu ykkös-kakkosvaiheen kevyen unen kautta syvään kolmos-nelosvaiheen uneen, josta palataan hetkeksi takaisin kevyeeseen uneen ennen tärkeään REM-uneen siirtymistä. Syvän unen tehtävänä on elvyttää aivoja kohtaamaan seuraava päivä taas virkeänä, REM-unen aikana taas nähdään unia menneestä ja tulevasta päivästä sekä järjestellään tapahtuneet oikeaan järjestykseen. Kuitenkin jostain syystä joillekin henkilöille samat unet palaavat kerta toisensa jälkeen unessa käsiteltäviksi. Ehkä niiden kohdalla ei tyydyttävää ratkaisua ole saatu aikaan. 

Kun ihminen herää ollessaan kevyen – tai syvän unen jaksossa, hän ei tavallisesti muista aikaisemmissa REM-unen jaksoissa näkemiään unia. Toisin on herääminen REM-unen jäädessä kesken. Silloin unennäkijän mieleen jää viimeksi nähty uni, joka tosin häipyy pian mielestä, ellei heti heräämisen jälkeen kirjaa sitä muistiin.

Normaalisti ihminen REM-unen aikana on eräällätavoin halvaantunut, ”sillä unta näkevän aivolohkon ja toteuttavan aivolohkon välinen silta” (kyseessä on epätieteellinen ilmaisu) on katkaistu. Tämä on todettavissa, kun REM-unta nukkuvan henkilön kättä nostetaan ilmaan. Nukkuja ei mitenkään pane nostamista vastaan, vaan käsi nousee täysin rentona. Samoin tapahtuu irrotettaessa ote kädestä. Käsi putoaa takaisin suoraan alas aivan kuin kyseessä olisi halvaantunut ihminen.

Sitten on pienempi määrä ihmisiä, jotka nukkuessaan toteuttavat REM-unessa näkemiään ja kokemiaan asioita. Kun he unessa esimerkiksi tervehtivät jotain ihmistä, he oikeasti ojentavat oikean kätensä tervehtimistä varten. Samoin elehditään  unessa pelattavan jalkapallopelin ollessa kyseessä. Palloa potkitaan kuten oikeassakin pelissäkin  tehdään. Samoin sivurajaheitot suoritetaan sääntöjen mukaisesti. Aamulla peiton saa sitten etsiä lattialta. Nyrkkitappelun ollessa unen kohteena vieressämakaavan puolison on turvallisempaa siirtää tyynynsä ja peittonsa toiseen vuoteeseen.

”Halvaantuminen” REM-unen ajaksi tälläisellä ihmisellä ei ole tapahtunut. Tämä on havaittavissa suorittamalla edellämainittu käden nosto REM-unta nukkuvalta henkilöltä. Nukkuja panee voimakkaasti vastaan eikä kättä voida nostaa. Toisin sanoen, aivolohkojen välinen silta ei ole katkaistu REM-unessa kuten yleensä. En ole tietoinen, päteekö tämä myös unissakävelijöihin, jotka nukkuessaan saattavat tehdä pitkiäkin kävelymatkoja, palaten ennen heräämistään omaan sänkyynsä.

 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu