Armeijan joukko-osastojen vahvuudet

Eri maiden armeijoille on rauhan aikana määrätty erilaisia vahvuuksia, joita sodan aikana ei pystytä menetysten takia millään ylläpitämään. Talvisodan ja sitä seuranneen Jatkosodan aikana joidenkin komppanioiden vahvuus oli vain 10 %:a niiden nimellisvahvuudesta.

Armeija ( A ) on sotaa käyvän maan suurin sotayhtymä. Se voi koostua yhdestä tai useammasta Armeijakunnasta. Armeijan komentajana on vähintään kenraaliluutnantin  arvoinen upseeri. Armeijan miesvahvuutta on vaikea määritellä, koska se vaihtelee tilanteen mukaan.

Armeijakunta ( AK ) koostuu kolmesta divisioonista. Samoin kuin Armeijan kohdalla  Armeijakunnankin miesvahvuus vaihtelee suuresti. Sekä Armeijakunnan että divisioonan alaisuudessa voi taistella erikokoisia, itsenäiseen taisteluun pystyviä prikaateja.

Divisioona on ensimmäinen sotatoimiyksikkö, jonka miesvahvuus voidaan suurinpiirtein määritellä 10.000-15.000 henkilön välille. Yleensä Divisioonan komentajana on  everstin tai kenraalimajurin arvoinen upseeri. Divisioona taas koostuu kolmesta rykmentistä sekä/tai prikaatista.

Prikaatiin voidaan liittää raskas tykkipatteristo sekä lisäksi 1-2 pataljoona jalkaväkeä, jolloin ne tällätavoin eroavat selvästi rykmentistä.

Rykmentissä on kolme pataljonaa, prikaatissa yleensä neljä. Siksi prikaatin miesvahvuus onkin suurempi kuin rykmentin. Prikaatin komentajan sotilasarvo yleensä on eversti ja rykmentin  everstiluutnantti.

Pataljoona koostuu kolmesta-neljästä  komppaniasta. Pataljoonan komentajana on yleensä majuri tai kokeneempi kapteeni.

Komppania koostuu neljästä joukkueesta, jolloin miesvahvuus on 110-260 henkilön välillä.  Komppanian päällikkönä on yleensä majuri tai kapteeni. Olipa viime sodan aikana komppanian päällikkönä vanhempi aliupseerikin, joka kuitenkin melko pian ylennettiin upseeriksi.

Joukkue koostuu neljästä ryhmästä, joiden vahvuus on 9 henkilöä. Joukkueen johtaja on yleensä nuorempi upseeri, vänrikki tai luutnantti tai aliupseeri.

Ryhmän päällikkönä on aliupseeri, alikersantti tai kersantti.

 

Edellä olevat joukko-osastot ja niiden vahvuudet ovat vain suuntaa antavia. Ne voivat vaihdella suurestikin eri tilanteiden yhteydessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu