Käärijä ja hyvesignalointi

Kirjoitin aikaisemmin Windows95manin surkuhupaisasta moraaliposeerauksesta liittyen tämän vuoden Euroviisuihin. Harmiksemme viime vuonna kyseisessä kilpailussa hopealle sijoittunut Käärijä on nyt sortunut samantyyppiseen hyvesignalointiin.

Sosiaaliseen mediaan on ilmeisesti eilen julkaistu kuva ja/tai video Käärijästä ja Israelin tämän vuoden Euroviisuedustajasta, Eden Golanista. Käärijä, oikealta nimeltään Jere Pöyhönen, julkaisi eilen 9.5.2024 Instagram-tilillään Tarinat-osiossa tekstin, jossa hän totesi tiedostavansa mainitun somepostauksen olemassaolon, pyytäneensä sen poistamista tuloksetta ja ettei kyseinen postaus ole mm. poliittinen kannanotto.

On tietysti päivänselvää, että kyseinen teksti on julkaistu Käärijän managerin tai pr-vastaavan käskystä. Silti, edellä mainitun tekstin julkaiseminen näyttää hyvin kiusalliselta, aivan kuten Windows95manin ulostulot mediassa UMK:n voiton jälkeen.

Pöyhönen tulee mitä ilmeisemmin hyvin toimeen Golanin kanssa, eikä näe henkilökohtaisesti mitään ongelmaa hassuttelussa hänen kanssaan, mutta heti kun internetiin taltioidaan heidän kanssakäymisestään materiaalia, sitä pitääkin selitellä ja alleviivata, ettei Pöyhönen missään tapauksessa osoita tällä tukea millekään tai kellekään. Pöyhösen selittely Instagramissa antaa periaatteessa samat kaksi vaihtoehtoa lopputulemille, joihin Pöyhösen Instagram-seuraaja voi päätyä, jotka olen maininnut kirjoituksessani Windows95man ja moraalinen kompassi.

On totta kai ymmärrettävää, että Käärijän tasoinen artisti haluaa profiloitua mahdollisimman ei-poliittisesti kantaaottavana hahmona ja artistina. Tätä edesautetaan signaloimalla yleisesti hyväksyttyihin mielipiteisiin yhtymistä (Israel=paha). Paradoksaalisesti tällaiset julkaisut nimenomaan tekevät Käärijästä(kin) kantaaottavan muusikon. Jos Pöyhönen ja hänen taustajoukkonsa eivät olisi sanallakaan kommentoineet oma-aloitteisesti yhteisvideota Golanin kanssa, satunnaiset antifasistit (esim. Paleface, Emmi Nuorgam) olisivat saattaneet repiä pelihousunsa ja vaatia selitystä eri sosiaalisen median kanavissa. Ehkä Yleltä joku yksittäinen toimittaja olisi voinut kysyä asiasta haastattelussa, jolloin Pöyhönen olisi voinut vain todeta, että ihmisen kanssa somessa esiintyminen ei tarkoita mitään muuta kuin sitä, että ihmisen kanssa tulee todennäköisesti toimeen. Nyt kädet pesemällä juutalaisesta muusikkokollegasta ja kertomalla, että on pyytänyt yhteisvideon poistamista somesta Pöyhönen antaa ymmärtää, että hän on ainakin lähempänä Israel-vastaista kuin Israel-myönteistä.

Nopeassa temmossa etenevässä uutis- ja somepostausvirrassa julkisuuden henkilöiden ”housuun paskominen” tuntuu olevan vuosi vuodelta enemmän muodissa. Joku (vasemmistoagitaattori) pahoittaa mielensä esim. jonkin toisen ihmisryhmän puolesta, alkaa rummuttamaan asiasta somessa keräten oman heimonsa jäseniä myös rummuttamaan samasta aiheesta ja pian kritisoitu taho pyytää anteeksi. Toivoisin esimerkiksi artisteilta enemmän suoraselkäisyyttä ja vähemmän matelemista. Rap-artisti Snoop Dogg antoi tällaisesta toimintatavasta miltei 10 vuotta sitten fantastisen esimerkin. Ei turhia anteeksipyyntöjä, irtisanoutumisia ja ennen kaikkea ei teennäistä katumusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu