Kehopositiivisuuden ja realismin ristiriita

”Kehopositiivisuus on yhteiskunnallinen liike, jonka tavoitteena on saada kaikenlaisille kehoille tasa-arvoisesti kunnioitusta ja oikeuksia.”, toteaa Wikipedia-artikkeli aiheesta kehopositiivisuus. Tämä kuvaus kehopositiivisuudesta on sinällään tietysti kannatettava: henkilön kehon ulkomuodon ei tule määrittää hänen oikeuksiaan tai sitä kunnioituksen määrä, jonka hän saa osakseen. Valitettavasti kehopositiivisuuteen pätee samat lainalaisuudet kuin intersektionaaliseen feminismiin: se on teoriassa kaunis ja kannatettava ajatusmalli, mutta käytännön tasolla rationaalinen ja länsimaalaiseen, todisteisiin perustuvaan lääketieteeseen uskova henkilö, ei voi sitä tukea.

Veera Bianca on sosiaalisen median vaikuttaja, joka tuottaa sisältöä etenkin TikTokkiin. Hänen sisältönsä, ainakin TikTokissa, keskittyy suurimmaksi osaksi levittämään mis- ja disinformaatiota  laihduttamisesta ja terveellisen rasvaprosentin tavoittelusta. Oikeustoimikelpoinen ja rationaalinen ihminen tietää, että ihmisen vartalo kerää rasvamassaa, jos se saa enemmän energiaa kuin mitä se kuluttaa. Pitkällä aikavälillä tämä aiheuttaa rasvaprosentin kohoamisen epäterveellisen korkeaksi. Vartalon suuren rasvamassan määrän tiedetään nostavan riskiä sairastua erilaisiin elintasosairauksiin. Yksinkertaistetusti: liian korkea rasvaprosentti tarkoittaa epäterveellistä, tai ainakin matalempaan rasvaprosenttiin verrattuna epäterveellisempää, tilaa elimistössä.

Kerrytettyään liiallisen määrän rasvamassaa ihmiselle saatetaan todeta lääkärissä, että energian saantia tulisi laskea ja vastaavasti energian kulutusta nostaa. Kehopositiivisuuteen uskovien doktriiniin kuuluu se, että tällaisille ohjeille viitataan kintaalla. Tässä vaiheessa aloitetaan itsensä sääliminen ja itselleen valehtelu siitä, että painonhallinta on miltei mahdotonta; ”Miten minä kaiken kiireen keskellä ehdin tarkkailemaan ruokien ravintosisältöjä ja mahdollisesti vieläpä lisäämään liikunnan määrää?”, jonka jälkeen siirrytään sosiaaliseen mediaan samaistumaan muihin  kohtalotovereihin.

Aiemmin mainittu Bianca, ja muut itseään pluskokoisiksi (pluskokoinen=lihava) tituleeraavat some-vaikuttajat, ovat onnistuneet monetisoimaan itsekurin puuttumisen ja yleisen passiivisuuden. He toitottavat, ettei painonhallinta missään nimessä ole niin yksinkertaista, mitä ihmisen fysiologian perusperiaatteet antavat ymmärtää. Ottaen huomioon Biancan usein julkaisemat somepostaukset ulkomailta voidaan olettaa, että kehopositiivisuus-teemalla voi tienata hyvin rahaa sosiaalisen median kautta. On loistavaa, että esimerkiksi Bianca on näemmä onnistunut hankkimaan aidosti omaisuutta itse itsensä työllistäen. Toivoisinkin, että hän esimerkiksi puhuisi sosiaalisessa mediassa enemmän vaikkapa yrittäjyydestä ja yrittäisi kannustaa nuoria TikTokin käyttäjiä yrittäjähenkisiksi. Nyt hän silittää virtuaalisesti muiden itsekurittomien pluskokoisten selkää ja antaa ymmärtää, että on täysin normaalia, jos kenkiä sitoessa hengästyttää ja yhden kerroksen nouseminen portaita ylös saa hien pintaan.

Kyllä, on olemassa lääketieteen tunnustamia sairauksia, jotka vaikeuttavat painonhallintaa ja edesauttavat rasvamassan kertymistä, jolloin omaan rasvaprosenttiin vaikuttaminen saattaa osoittautua hyvinkin haastavaksi, mutta suurimmaksi osaksi esimerkiksi me suomalaiset lihomme, koska energiaa on saatavilla helposti ja halvalla, mutta sen kuluttamiseksi on itse nähtävä vaivaa. Jotta en aiheuta väärinkäsityksiä on myös todettava se itsestään selvä asia, että kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia riippumatta siitä, mikä heidän painoindeksinsä on. Nostan hattua kaikille niille, jotka puhuvat omilla naamoillaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa itsekurin tärkeydestä, henkilön omasta vastuusta itsestään ja ylläpitävät maalaisjärkeä myös ruokailutottumuksista keskusteltaessa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu