Rosa Meriläinen ja idealismi

Rosa Meriläinen on pyrkimässä EU-parlamenttiin nyt kesäkuussa toimitettavissa EU-vaaleissa. Meriläisen kampanjasivuilta löytyvä blogi on vähintääkin kiinnostavaa luettavaa. Käydäänpä pari kohtaa blogista läpi ja annettakoon samalla ilmaista mainosta (tai vastamainosta) Meriläiselle tuleviin vaaleihin.

Kirjoituksessaan Kukoistakoon kulttuurit Meriläinen toteaa monikulttuurisuuden olevan eurooppalainen perusarvo ja että mikäli kieliä ja kulttuureja olisi kumpaakin täällä (jää epäselväksi, puhutaanko nyt Suomesta vai Euroopasta) vain yksi, se olisi ”aika tylsää”.

Edellä mainitty tylsyys on tietysti subjektiivinen mielipide, jollaiseen jokaisella ihmisellä on oikeus. On myös selvää, että Eurooppa on monikulttuurinen. Eurooppaan kuuluu hieman laskentatavasta riippuen 50 valtiota, joilla tuppaa miltei jokaisella olemaan oma kieli ja kulttuuri. Uskallan olettaa, että Meriläisen pointti kirjoituksessaan ei ollut tuoda esille Euroopan valtioiden moninaisuutta ja sen hienoutta vaan sitä, kuinka Eurooppaan tarvitaan muistakin maanosista eri kieliä puhuvia ja eri kulttuuriperimän omaavia ihmisiä.

Paradoksaalisesti Meriläisen ajama politiikka vähentää monikulttuurisuutta. Kun sivistyneeseen maahan muuttaa ihmisiä kolmansista maista eri kulttuureista, Meriläisen maailmankatsomukseen kuuluu se, että paikallinen kulttuuri väistää ja vieraalle kulttuurille annetaan tilaa. Näin ollen siirrytään lähemmäs monokulttuurisuutta kuin monikulttuurisuutta.

Herää myös kysymys, eikö jonkin maan kulttuuria tai kieltä voisi olla olemassa esimerkiksi Suomessa ilman, että kyseisestä maasta muutetaan Suomeen? Nettiyhteyden avulla voi ottaa selvää tietyn valtion ruoka- ja juhlaperinteistä sekä sen kielestä ja näihin voi tutustua ilman, että kyseisestä maasta ehdoin tahdoin vaaditaan mannekiinejä performoimaan paikan päälle näitä asioita.

Meriläinen on myös kirjoittanut kehitysyhteistyöstä. Blogitekstissä Meriläinen antaa ymmärtää, että kehitysyhteistyöstä leikkaaminen tekee leikkaavasta tahosta ”itsekkään mulkun”.

Meriläinen on yksi heistä, joiden maailmankuvan mukaan sivistynyt ja itse itsestään huolta pitävä valtio on velvollinen pumppaamaan rahaa kehitysmaihin, joiden yhteiskunnat nimensä mukaisesti ovat vasta kehittymässä. Tähänkin ajatusmalliin on tietysti jokaisella oikeus. Joku voisi toki ihmetellä, että mistä lähtien valtion itsekkyys ei ole ollut hyve? Eikö valtion tule olla itsekäs ajaessaan kansalaistensa etua niin turvallisuuden kuin fiskaalisuuden näkökulmasta?

Iltapäivälehdet uutisoivat helmikuussa Meriläisen pojan vanhojenpäivän asusta. Hän osallistui vanhojen tansseihin äitinsä vanhassa mekossa, jota Meriläinen on käyttänyt muun muassa itsenäisyyspäivän vastaanotolla ollessaan kansanedustaja. Meriläinen oli totta kai hehkuttamassa X:ssä tätä tapahtumaa.

Meriläinen on henkilö, joka varmasti allekirjoittaa väittämän siitä, että kaikkien tulisi saada olla juuri sellaisia kuin itse haluavat. Tähän sisältyy esimerkiksi seksuaalinen suuntautuminen, hiusten väri ja pukeutuminen. On omituista, että Meriläinen varta vasten nostaa poikansa asuvalinnan esille ja kertoo, kuinka ylpeä hän pojastaan on. Eikö juuri Meriläisen maailmankatsomuksessa hänen poikansa pukeutuminen valtavirrasta poikkeavasti vanhojenpäivänä ole asia, jossa ei ole mitään ihmeellistä? Miksi hän siis tekee tästä numeron sosiaalisessa mediassa? Onko hän ylpeä siis siitä, että hänen poikansa on erilainen kuin muut? Kuinka vulgaaria olisi olettaa, että Meriläisen pojan asuvalintaan olisi edes hieman saattanut vaikuttaa hänen äitinsä poliittinen suuntautuminen?

Meriläisen blogissa riittää paljon muitakin sangen kiehtovia kirjoituksia, joihin suosittelenkin ihmisten tutustuvan ennen äänestämistä tulevissa EU-vaaleissa. On sinänsä hellyttävää, miten idealistinen keski-ikäinen ihminen voikaan olla. On myös mielenkiintoista lukea ihmisen ajatuksia, joka tuntuu elävän täysin eri kuplassa kuin mitä itse. Kuten alussa mainitsinkin, tämä kirjoitus toimikoon joko mainoksena tai vastamainoksena Meriläisen EU-vaalikampanjalle. Toivotan hänellekin silti tasapuolisesti vaalimenestystä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu