Windows95man ja moraalinen kompassi

Euroviisuissa vuonna 2024 Suomea edustaa Windows95man, oikealta nimeltään Teemu Keisteri. Uuden Musiikin Kilpailun voitettuaan Keisteri antoi hyvin pian haastattelun Helsingin Sanomille, jossa hän toteaa ”mielellään edistävänsä” sitä, että Israel suljettaisiin pois tämän vuoden Euroviisuista ja harkitsi ääneen sitä, osallistuisiko hän ollenkaan Ruotsissa järjestettävään kilpailuun, jos Israelin yleisradioyhtiön annetaan osallistua Euroviisuihin. Viikko HS:n henkilöhaastattelun julkaisusta uutisoitiin Ylen ja Keisterin yhdessä päätyneen siihen lopputulokseen, että Windows95man & co nähdään Malmössä toukokuussa edustamassa Suomea.

Yllä läpikäyty tapahtumasarja mahdollistaa päätymisen kahteen eri lopputulokseen: A) joko Keisteri ei oikeasti ole kovin huolissaan Israelin osallistumisesta Euroviisuihin, vaan käytti käynnissä olevaa tilannetta hyvesignalointiin, keräten irtopisteitä lähinnä antifasisteilta, jotka pitävät nyky-Israelia pahempana sortajana kuin 1940-luvun Natsi-Saksa tai B) Keisteri on aidosti huolissaan Lähi-idän sodasta ja ehkä kokee Israelin toimivan vähintäänkin kyseenalaisesti, mutta ei niin kyseenalaisesti, että hän kuitenkaan tahollaan näyttäisi solidaarisuutta Palestiinaa ja palestiinalaisia kohtaan boikotoimalla Euroviisuja.

On turha spekuloida, pitääkö kumpikaan lopputulos oikeasti paikkaansa, mutta kumpaakin vaihtoehtoa tarkastelemalla voi huomata, että niistä kumpikaan ei loppujen lopuksi edistä Keisterin vielä taaperoiässä olevan julkisuuskuvan positiivista kehitystä. Lopputuloksista A) mahdollistaa sen, että ns. light-vasemmisto saattaa mielessään ajatella Keisterin toimivan esimerkillisesti nostamalla esiin gazalaisten ahdingon ja näin ollen sympatisoi artistia, kun taas vasemmiston ACAB-siipi saattaa alkaa itse boikotoimaan artistin Windows95man musiikkia, koska hän päätti ”tukea” Israelia osallistumalla Euroviisuihin kauniista puheista huolimatta.

Mikäli totuus on jossakin vaihtoehdon B) tietämillä, Keisterin Israel-vastaiset ulostulot kertovat vain ja ainoastaan hänen henkilökohtaisesta moraalisesta kompassistaan. Tilannetta voi verrata seuraavaan hypoteettiseen tilanteeseen: nainen ja mies tapaavat deittipalvelun kautta ja kiinnostuvat toisistaan. Mahdollisen parisuhteen etsikkovaiheessa toinen tunnustaa toiselle, että hänellä on taustalla vakava henkirikos, josta tuomittuna hän on istunut vankilassa. Se osapuoli, kelle tämä tunnustetaan, voi valita joko hyväksyvänsä mahdollisen tulevan kumppaninsa rikoshistorian ja jatkaa normaalisti eteenpäin tai katkaista välit kyseiseen ihmiseen, koska ei pysty hyväksymään objektiivisestikin tarkasteltuna mielitietyn rajua menneisyyttä. Tässä(kään) tilanteessa oikeita tai vääriä vaihtoehtoja ei ole, on vain ihmisen henkilökohtaisiin preferensseihin perustuva valinta.

En ota kantaa, mitä mieltä Lähi-idän tilanteesta pitäisi olla, eikä sillä ole tämän kirjoituksen kannalta mitään merkitystä. Riippumatta Keisterin henkilökohtaisista mielipiteistä ja ratkaisusta Malmön Euroviisuihin osallistumisesta, tyylipuhtain viestinnällinen vaihtoehto, jolla mahdollisimman vähän siltoja potentiaalisiin muusikkoammatin rahoittajiin (faneihin) olisi poltettu, olisi ollut jättää kommentoimatta asiaa ollenkaan julkisuudessa ja käydä läpi arvomaailmaa oman pään sisällä, ei Instagramin Tarinat-osiossa tai Suomen suurimman sanomalehden henkilöhaastattelussa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu