Fennovoiman ydinvoimala, seuraava teollinen miljardimunaus?
Maamme teollisuuden tavaksi näyttää muodostuneen miljardien kylväminen pitkin (ulko)maita ja mantuja. Ja jos mitään muuta ei keksitä, niin kaivetaan sitten ainakin helvetin iso kuoppa keskelle korpea.
Suomen teollisuuden miljardiluokan virheinvestointien ketju on näyttävä: Soneran 3G-taajuuskaupat, Storan paperitehdaskaupat USA:ssa, OL3-painajaisprojekti, Talvivaara sekä Nokian Navteq-kaupat ja omien osakkeiden ostot.
Yhteinen selittävä tekijä näille investointimunauksille tuntuu olevan se että johtoporras ei oikein tiedä mitä tekisi ts. on strategia hukassa ja sitten tehdään ns. "näyttävä maneeri", eli jokin näyttävä jättikauppa. Ja yleensä vielä osuvasti suhdannehuipulla. Ainoa johtopäätös mitä tällaisesta toiminnasta voi tehdä on se, että kaikesta hehkutuksesta huolimatta, kansainvälisen tason liiketoimintaosaamisemme on edelleen heikkoa. Mikäli sama tahti vielä jatkuu, Suomi tekee vielä teollista historiaa tekemällä teollisuudestaan historiaa.
Fennovoiman kohdalla on vielä toivoa, sillä eduskunnan lupapäätös vielä puuttuu, eikä tilaus ole vielä sisällä. Vielä voi peruuttaa takaisin lähtöruutuun.
Ajoissa luovuttamisen jalo taito on jokaisen meistä hyvä osata. Jos vastusta tulee kovin paljon, ollaan todennäköisesti menossa väärään suuntaan. Fennovoiman ydinvoimalaprojektin osalta kaikki katastrofin enteet ovat ilmassa. Niistä pahaenteisin on yksityisten rahan, eli sen viisaimman rahan, pako. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että hankkeen kannattavuus on hyvin kyseenalainen.
Lisäksi Rosatomin osallisuuden myötä Putinin klikki tulee käyttämään saamaansa vaikutusvaltaa häikäilemättä hyväkseen. Myös Rosatomin kaksoisrooli omistajana on hyvin kyseenalaista. Hyvältä ei näytä myöskään Suomen rooli autoritaarisen valtion atomiosaamisen näyteikkunana länteen.
Kansa on jo hanketta vastaan ja sen edustajatkin ovat kiikun-kaakun. Valitettavasti kunnatkin ovat isolla painolla sekaantuneet tähän riskihankeeseen, mitä niiden ei missään tapauksessa pitäisi tehdä.
Kansallisvarallisuutemme (ja maineemme) hävitystalkoot tulee siis lopettaa. Fennovoiman ja OL4:n ydinvoimaluvat tulee perua ja antaa sen sijaan ydinvoimalupa Fortumille, jotta se voi korvata Loviisan vanhat reaktorit.
Fortumin strategiahan on turvata kotimainen energiansaanti ja kehittää kotimaisia uusiutuvan energian tuotantomuotoja.
Tai siis sen pitäisi olla.
Suo anteeksi , en kiireessäni ehtinyt lukea koko juttuasi, mutta jo otsake panee kommentoimaan.
Käsittääkseni hoet sitä samaa julkisuudessa ollutta mantraa OL-3:sta :
Kustannukset nousseet kolmesta yhdeksään miljardiin .
Kustannukset nousseet kenelle?
Olen siinä käsityksessä, että TVO:lla on avaimet-käteen , kiinteähintainen (n. 3 M€) ja viivästymisestä tietenkin korvaukset vaativa sopimus Arevan kanssa.
Miksi julkisuudessa toistuvasti annetaan ymmärtää, että se on TVO, joka olisi jotenkin maksuvelvollinen Arevalle???
Ilmoita asiaton viesti
Aivan, ja jos se uusi reaktori yleensä pitää tilata, Se on tilattava Toshibalta. Tosin sekin reaktori on valmistuessaan traktori, koska Saksan Energiewende tuottaa 15-vuodessa niin paljon uutta teknologiaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Hyvältä ei näytä myöskään Suomen rooli autoritaarisen valtion atomiosaamisen näyteikkunana länteen.”
Tämä voi itse asiassa osoittautua positiiviseksi tapaukseksi.
Jos Fennovoima tehdään kuten olen ymmärtänyt, siten että suomalaiset hoitavat turvallisuuden, automaation ja oheisjärjestelmät ja sitten käy niin että laitos toimii moitteettomasti ja maailmalla halutaan samanlaisia, se tietää suomalaiselle teknologialle maailmanmarkkinoita.
Sitä paljon kaivattua vientiä.
Ilmoita asiaton viesti
Luulisin, että ns. kuntauudistus aivan uutta potkua eteenpäin, kun Fennovoimassa mukana olevar kunnat joutuvat pumppaamaan rahaa Fennovoimaan kunnolla. Pitäisi veronmaksajien ymmärtää, mistä on kysymys.
Ilmoita asiaton viesti
”Fortumin strategiahan on turvata kotimainen energiansaanti ja kehittää kotimaisia uusiutuvan energian tuotantomuotoja.
Tai siis sen pitäisi olla.”
Kiitos kirjoituksesta.
Talous ja ulkopolitiikka ovat niin vaikeita alueita, etten niihin puutu.
Mutta ihanaa se ois, jos olisi olemassa Suomen energiavaihtoehtoja oikeasti pohtiva taho.
Ruotsissa sellainen käsittääkseni on, Elforsk.se johdattaa luokseen.
Tämä merkittävä heikäläinen toimija mm. on rahoittanut aiemmin kiistellyn ns. kylmäfuusion tutkimista.
Tästä voi katsahtaa raporttiaan, joka tiivistetysti ehdottaa aiheen tarkkaa silmälläpitoa.
http://www.elforsk.se/Rapporter/?rid=13_901_
Tutkijaryhmän edellinen raportti kertoo karkeasti referoiden testilaitteen tuottaneen energiaa tehokertoimella 6. Siis 1 kW sähköenergiaa sisään, ja ulos saatiin 6 kW lämpötehoa.
Ruotsalaisten rahoittamaan raporttiin tästä linkistä, sieltä voi tutustua ilmiöön ja sen tutkimukseen laajastikin:
http://arxiv.org/abs/1306.6364
Heidän, ketkä tänään päättävät ydinvoimaloiden rakentamisesta, pitäisi olla selvillä myös tieteen kehityksestä muillakin energiasektoreilla, ja tuosta kehityksestä aiheutuvasta suunnattomasta muutoksesta energian hinnan romahtaessa.
Tutkijaryhmä julkaisee 6kk kestäneen testinsä tulosten raportin tänä syksynä, ja valistuneimmat energiasektorin seuraajat löytävät lisätietoja ehkä helpoimmin ja ensimmäisenä täältä:
http://www.e-catworld.com/2014/09/21/e-cat-report-…
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän valtion Rosatom joko tekee ydinvoimalan kunnolla, vaikka tappiokseen, tai se ei lähde siihen ollenkaan. Se ei rupea Suomessa harjoittelemaan, sillä Suomi ei ole venäjän, vaan EU:n persreikä. Rosatomilla on yllin kyllin muuta ”yksityistä” tilaa harjoitella. Niin kauan muin nemet eivät ole paperissa, Rosatomin lähtö projektiin ei ole varmaa.
Ilmoita asiaton viesti
..myöhästyneet kiitokset kirjoittajille! Jatkanen aiheesta kun investointi lupa tulee eduskunnan käsittelyyn tai kun ukrainassa alkaa paukkumaan.
En siis vastusta ydinvoimaa, vaan ainoastaan Fennovoiman Rosatom-reaktoria.
Tulevaisuus on ydinvoimassa, mutta ei uuraani, vaan torium- ja fuusio-reaktoreissa.
Ilmoita asiaton viesti