Fennovoiman ydinvoimala, seuraava teollinen miljardimunaus?

Maamme teollisuuden tavaksi näyttää muodostuneen miljardien kylväminen pitkin (ulko)maita ja mantuja. Ja jos mitään muuta ei keksitä, niin kaivetaan sitten ainakin helvetin iso kuoppa keskelle korpea.

Suomen teollisuuden miljardiluokan virheinvestointien ketju on näyttävä: Soneran 3G-taajuuskaupat, Storan paperitehdaskaupat USA:ssa, OL3-painajaisprojekti, Talvivaara sekä Nokian Navteq-kaupat ja omien osakkeiden ostot.

Yhteinen selittävä tekijä näille investointimunauksille tuntuu olevan se että johtoporras ei oikein tiedä mitä tekisi ts. on strategia hukassa ja sitten tehdään ns. "näyttävä maneeri", eli jokin näyttävä jättikauppa. Ja yleensä vielä osuvasti suhdannehuipulla. Ainoa johtopäätös mitä tällaisesta toiminnasta voi tehdä on se, että kaikesta hehkutuksesta huolimatta, kansainvälisen tason liiketoimintaosaamisemme on edelleen heikkoa. Mikäli sama tahti vielä jatkuu, Suomi tekee vielä teollista historiaa tekemällä teollisuudestaan historiaa.

Fennovoiman kohdalla on vielä toivoa, sillä eduskunnan lupapäätös vielä puuttuu, eikä tilaus ole vielä sisällä. Vielä voi peruuttaa takaisin lähtöruutuun.

Ajoissa luovuttamisen jalo taito on jokaisen meistä hyvä osata. Jos vastusta tulee kovin paljon, ollaan todennäköisesti menossa väärään suuntaan. Fennovoiman ydinvoimalaprojektin osalta kaikki katastrofin enteet ovat ilmassa. Niistä pahaenteisin on yksityisten rahan, eli sen viisaimman rahan, pako. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että hankkeen kannattavuus on hyvin kyseenalainen.

Lisäksi Rosatomin osallisuuden myötä Putinin klikki tulee käyttämään saamaansa vaikutusvaltaa häikäilemättä hyväkseen. Myös Rosatomin kaksoisrooli omistajana on hyvin kyseenalaista. Hyvältä ei näytä myöskään Suomen rooli autoritaarisen valtion atomiosaamisen näyteikkunana länteen.

Kansa on jo hanketta vastaan ja sen edustajatkin ovat kiikun-kaakun. Valitettavasti kunnatkin ovat isolla painolla sekaantuneet tähän riskihankeeseen, mitä niiden ei missään tapauksessa pitäisi tehdä.

Kansallisvarallisuutemme (ja maineemme) hävitystalkoot tulee siis lopettaa. Fennovoiman ja OL4:n ydinvoimaluvat tulee perua ja antaa sen sijaan ydinvoimalupa Fortumille, jotta se voi korvata Loviisan vanhat reaktorit.

Fortumin strategiahan on turvata kotimainen energiansaanti ja kehittää kotimaisia uusiutuvan energian tuotantomuotoja.

Tai siis sen pitäisi olla.

 

rutanen1965
Sitoutumaton Oulu

DI/ohjelmoija.

Olen Talousdemokratia ry:n hallituksen jäsen. Kannatan valtiopainotteista sekataloutta sekä euroalueen hallittua purkamista.

"Valtioraha on kansantalouden tärkein työkalu"

MMT-infoa: www.modernmonetarytheory.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu