"Open source"-ideologiasta

 

– Kumpi vaihtoehto luo enemmän hyvinvointia:

 

A. Olet juuri keksinyt kivikirveen ja päätät alkaa myymään niitä naapuriheimoille sievoisella profiitilla.

B. Olet juuri keksinyt kivikirveen ja päätät alkaa opettamaan myös naapuriheimot valmistamaan niitä.

 

(..miettii hetken..)

–  B!
 – Aivan niin!

 

Juuri tähän tapaan toimii "Open source"-ajattelumalli/ideologia. Tuotantovälineet ja infrastruktuuri ovat yhteistä koko kansan/maailman omaisuutta.

 

 – Mutta eikö se ole sosialismia?

 – On se. Ehdottomasti.

 

Sillä sosialismi toimii internet-taloudessa, koska inhimilliset, fyysisesti ja taloudelliset rajoitteet puuttuvat sieltä. Sosialismi on olennainen osa internettiä. Se on sen sekä ideologia että rakenne. Esimerkkeinä rakenteista vaikkapa alunperin kotimaiset Linux/MySQL. Käytännössä lähes koko netin softa-infra on open-source. Ja softa infra on sen arvokkain osa, vaikka tällä kertaa se onkin lähes ilmainen. Rauta-infra alkaa olla jo pelkkää bulkkia ja sekin on sosialisoitumassa open-source työkalujen, kirjastojen ja netissä vapaasti leviävien arkkitehtuuri ja design speksien vuoksi.

– Mutta mistä se raha sitten syntyy ja kuka kustantaa hyvinvointiyhteiskunnan?

Voitto syntyy jalostusarvon kasvusta, sillä joukkoistamalla/sosialisoimalla netin softa-infra voidaan tuottaa jalostusarvoltaan arvokkaampia palveluita kuten esim. Google, Facebook, Amazon, Twitter, Skype jne. Itseasiassa teknologiarintamalla Google on tällähetkellä se joka vie ja muut vain vikisevät perässä.

 

– No entäs sitten se hyvinvointiyhteiskunnan rahoittaminen?

Netin softa-infran sosialisoituminen laskee numeerista BKT:tä, sillä se on lähes ilmaista, jonka BKT-lisäys on liki nolla. Lisäksi se kannibalisoi ja laskee perinteisen/vakiintuneen palvelutuotannon arvoa eli aiheuttaa luovaa tuhoa. Ja taas BKT laskee eli aiheutuu deflaatiota.

 

Mutta hyvinvointi siis kasvaa vaikka BKT-luku valtiovarainministeriömme Exelissä pienenee. Mutta kumpi onkaan siis tärkeämpää? Kumpi vaihtoehto tuottaa enemmän hyvinvointia? Ajattele vielä hetki yo. kivikirves-esimerkkiä.

 

Tätä ilmiötä nykyinen taloutiede ei tunne/tunnista => taloustiedettä on päivitettävä.

 

Elämme taloushistorian ehkä suurimman muutoksen aikaa. Emme vain vielä tiedosta sitä.

 

Sosialisoin loppupuheenvuoron Ted Zemlinille. Ted ole hyvä!:

 

Youtube video: 7XTHdcmjenI

rutanen1965
Sitoutumaton Oulu

DI/ohjelmoija.

Olen Talousdemokratia ry:n hallituksen jäsen. Kannatan valtiopainotteista sekataloutta sekä euroalueen hallittua purkamista.

"Valtioraha on kansantalouden tärkein työkalu"

MMT-infoa: www.modernmonetarytheory.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu