Islam ja länsi, osa II

 

Ääri-islamistien iskut lännessä ovat saaneet meidät kuvittelemaan, että käynnissä olisi jokin islamin ja lännen välinen konflikit. Ja se juuri onkin ääri-islamistien tarkoitus. 

Totuus ei kuitenkaan voisi olla kauempana.

Todellisuudessa kyseessä on islamilaisen maailman sisäisestä konfliktista; Taistelua käydään muslimien sieluista islamilaisen maailman sisällä. Lähinnä siitä taistelevat sunnien sisäiset flangit.

Demokratian ja sananvapauden puute on jähmettänyt kaiken kulttuurisen, poliittisen ja uskonnollisen kehityksen islamilaisissa maissa. Koska yhteiskunnallinen dialogi puuttuu, ainoa tapa ilmaista mielipiteitään on radikalisimi ja väkivalta.

Muslimimaailma on sisäisesti polarisoitunut; Toistaalta ovat radikalisoituneet ryhmittymät ja dialogin puuttuessa regressoitunut ja fundamentalismiin turvautuva pääsuuntaus.

Toki on olemassa myös modernisoitunut muslimiryhmä, mutta se on marginaalinen ja vaiennettu. Valitettavasti, sillä juuri heissä on islamin tulevaisuus.

Radikaaliryhmät tarvitsevat läntistä viholliskuvaa ainoastaan ylläpitääkseen sisäistä yhtenäisyyttään. He eivät suoranaisesti ole sodassa lännen kanssa, vaan länsi on heille vain apuväline dominanssin saavuttamiseksi islamilaisen maailman sisällä. "Kalifaatti" on juuri tällainen pyrkimys.

Eli taistelua käydään muslimien sieluista, kyseessä ei siis todellakaan ole mikään muslimien "kuunsirppi"-retki eurooppaan tai länteen yleensä.

Ja mitä nyt tulee seuraavaksi tapahtumaan?

Käynnissä on muslimimaailman sisäinen kuohuntavaihe, mikä tulee kestämään vuosikymmeniä. Se tulee päätymään modernisti ajattelevien muslimien voittoon ja libraaliin islamin tulkintaan, sillä fundamtenatalistinen pääsuuntaus ei tule kestämään siihen ulkoisesti ja sisäisesti kohdistuvaa moderisaatiopainetta. Lupaavia merkkejä tällaisesta kehityksestä on jo näkyvissä esim Tunisiassa, mistä hyvinkin voi tulla ensimmäinen aidosti moderni, ihmisoikeuksia ja sananvapauksia kunnioittava muslimidemokratia.

Kuohunta Pariisiin lähiöissä tulee siis jatkumaan vielä vuosikymmeniä, sillä ne ovat suorassa kytkennässä lähi-idässä käynnissä olevaan kuohuntaan. Lähiöt rahoittuvat vasta, kun modernit muslimit ovat saavuttaneet enemmistön muslimimaailamssa. 

Ja koska meillä ei ole mitään suoraa, mekaanista vaikutuskeinoa edes toiseen ihmiseen, saati sitten toiseen kulttuuriin, on meidän ensisijaisesti keskityttävä huolehtimaan siitä, että hoidamme omat asiamme kuntoon. Länismainen arvomaailama on toistaiseksi parasta mitä ihmiskunta on kyennyt luomaan. Ja meidän on myös oltava arvojemme mukaisia; kunnioitettava ihmisoikeuksia, enemmistöjä/vähemmistöjä, tasa-arvoa ja sananvapautta kaikissa olosuhteissa. Lisäksi meidän on oltava yhtenäisiä ja taloudellisesti vahvoja; Yhtenäinen ja vauras kansakunta, EU, Eurooppa ja koko läntinen arvoyhteisö.

Lännen ideologinen ja taloudellinen ylivertaisuus sekä sisäinen yhtenäisyys ovat sen paras puolustus.

 

 

rutanen1965
Sitoutumaton Oulu

DI/ohjelmoija.

Olen Talousdemokratia ry:n hallituksen jäsen. Kannatan valtiopainotteista sekataloutta sekä euroalueen hallittua purkamista.

"Valtioraha on kansantalouden tärkein työkalu"

MMT-infoa: www.modernmonetarytheory.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu