2010-luvun suomalainen menestyssaaga

 

Olen huolestunut.

Sillä kansakuntamme on jämähtänyt henkisesti 70-luvulle.

Nyky-Suomen perusta valettiin 70-luvulla: Hyvinvointiyhteiskunta, peruskoulu, puolueettomuus, rauhanomainen rinnakkaiselo itänaapurimme kanssa ja teolliset työpaikat, jotka turvattiin säännöllisin väliajoin "D-vitamiiniruiskeen" avulla.

Loimme upean kansallisen saagan, jota yhä mielessämme vaalimme, ja josta voimme aiheestakin olla ylpeitä.

Mutta nyt tuota kaikkea ollaan ottamassa meiltä pois. Ei siksi, että meistä olisi tullu laiskoja tai kelvottomia ylläpitämään niitä, vaan siksi että olosuhteet joissa nyky-Suomen saaga syntyi ei enää ole olemassakaan.

Ympärillämme on tapahtunut perinpohjaisia mullistuksia, mutta me olemme aivankuin emme olisi niitä huomanneetkaan. Oma saagamme on sokeuttanut meidät niin, ettemme ole havainneet mitä ympärillämme oikein tapahtuu.

Meidän on nyt luotava uusi kansallinen, 2010-luvun suomalainen menestyssaaga, josta voimme olla ylpeitä pitkälle vuosisadan loppuun saakka. 

Uusi suomalainen menestyssaaga pohjautuu uudelle ihmiskuvalle; Ihminen, kansalainen onkin olio, joka on itse kykenevin ratkaisemaan mikä on hänelle kulloinkin parhaaksi. Valtion/yhteiskunnan ei tarvitse aina tehdä sitä hänen puolestaan. Tämä ajattelutavan muutos tuo meille henkisen vallankumouksen ja vapauttaa valtavasti henkistä potentiaalia meidän kaikkien yhteiseksi hyväksi. 

Tätä henkistä potentiaalia vapautuu mm. seuraavista kohteista:

* Lopetetaan BKT-luvun seuraaminen kasvun mittarina. Sen sokea seuraaminen aiheuttaa ekologista, inhimillistä ja materiaalista tuhoa. BKT:n sijaan aletaan seuraamaan koetun hyvinvoinnin kasvua.

* Koulussa annetaan oppilaiden oman luontaisen uteliaisuuden ohjata oppimista. Hyväksytään, että kaikki ovat erilaisia ja kaikenlainen keskinäinen mittailu ja vertailu ovat tarpeettomia.

* Työelämässä kansalaispalkan avulla vapautetaan kukin aina itse valitsemaan itselleen mielekkäin tapa osallistua yhteisiin talkoisiin.

* Hyväksytään myös se tosiasia, että nykyään ei rahataloudessa ole kaikille riittävästi lisäarvoa tuottavaa työtä. Annetaan ihmisten vapaasti siirtyä kolmannen sektorin piiriin tai mihin tahansa aktiviteettiin, jonka he kokevat parhaakseen (kuten esim. netin ilmaispalvelut+sisällöt ja Open Source kehitys).

* Tuetaan jakotalouden syntymistä; Ei tuoteta loputtomasti turhakkeita, vaan jaetaan se mitä jo on. Jakotalous nostaa jo olemassa olevan investoidun pääoman tuoton huippuunsa.

Yhteiskuntamme perustuu luottamukseen. Valtion pitää luottaa kansalaisiinsa ja kansalaisten toisiinsa. Tällähetkellä me vielä epäilemme toisiamme. Se on turhaa, sillä todellisuudessa olemme kyllä toistemme luottamuksen arvoisia. Emme ole vain päässeet sitä toisillemme osoittamaan.

Sillä hetkellä kun me tämän oivallamme, voi uusi menestyssaagamme alkaa.

Aina on vaikeaa hyväksyä, että omat käsitykset ovat vanhentuneet.

Mutta mahdotonta se ei ole.

 

 

rutanen1965
Sitoutumaton Oulu

DI/ohjelmoija.

Olen Talousdemokratia ry:n hallituksen jäsen. Kannatan valtiopainotteista sekataloutta sekä euroalueen hallittua purkamista.

"Valtioraha on kansantalouden tärkein työkalu"

MMT-infoa: www.modernmonetarytheory.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu