Turvapaikanhakijat – kriisistä mahdollisuudeksi
Turvapaikanhakijoista on tulossa veronmaksajille mehukas/suolainen lasku. Sitä tuskin kukaan tilastoista mitään ymmärtävä pystyy kiistämään.
Ongelmissa pitää kuitenkin aina nähdä myös mahdollisuus.
Turvapaikanhakijat voivat olla se häiriötekijä (disruption) joka sysää paikoillen jämähtäneen yhteiskuntamme vihdoinkin muutokseen. Vaikeat ongelmat kun eivät yleensä ratkea itsestään, vaan vasta pakon edessä. Turvapaikanhakijoista on tulossa meille juuri sellainen pakko.
Prosenttilaskuharjoitukset ja "aputukipaketit" eivät maatamme pelasta. On ryhdyttävä radikaaleihin toimenpiteisiin maamme kurssin muuttamiseksi.
Ohessa muutamia ehdotuksia:
– pääkaupunkiseudun asuntokupla on purettava. Asuntojen hintoja pidetään tarkoituksellisesti korkeina, sillä liian monet tahot hyötyvät siitä. Kupla on purettavissa jos niin vain halutaan. Pääosa turvapaikanhakijoista siirtyy jokatapauksesa pääkaupunkiseudulle, jolloin ennestäänkin kestämätön tilanne muodostuu vieläkin sietämättömämmäksi.
– työllistämistä helpotettava mm. irtisanomissuojaa heikentämällä, jolloin työmarkkinoille syntyy lisää rotaatiota
– siirryttävä johonkin perustulomalleista, jotta vähäisetkin työsuoritteet saadaan yhteiseksi hyödyksi
– sekularisaatiota vahvistettava mm. lopettamalla uskonnonopetus kouluissa
– harkittava euroeroa ja sitä kautta ulkoista devalvaatioita
– aputukihimmeleitä purettava ja käytettävä säästyneet varat infran rakentamiseen ja korjaamiseen
Kaikki edellä olevat toimenpiteet ovat poliittisesti mahdottomia normaaliolosuhteissa. Tarvitsemme jonkinlaisen kriisin kyetäksemme muutokseen. Nyt meille on tarjolla sellainen, sillä turvapaikanhakijoiden määrä ei tule lähivuosina olellisesti laskemaan.
Paine siis kasvaa.
Mutta vielä voimme valita kriisin ja uuden mahdollisuuden välillä.
”Turvapaikanhakijat voivat olla se häiriötekijä (disruption) joka sysää paikoillen jämähtäneen yhteiskuntamme vihdoinkin muutokseen”.
Kannattaa muistaa, että muutos voi olla myös muutos huonompaan. Jopa jyrkkä sellainen.
Tässä tapauksessa vaikutus pääkaupunkiseudun asuntotilanteeseen on selvästi kielteinen. Asuntopula pahenee ja hinnat nousevat.
Perustulomallien työllistävyydestä, varsinkin valinnalla ”valitaan nyt jotakin summamutikassa”, ei ole mitään näyttöä. Korkeista kustannuksista kylläkin. Ylimalkaan sellainen resepti, että ”tehdään nyt jotakin ja katsotaan mitä tuli” tarkoittaa useimmiten sitä, että ”tehdään nyt jotakin ja iteketään jälkeenäpin”.
Euroero on sen suuruusluokan juttu, että siihen ei pidä ryhtyä kuin soitellen sotaan. Massiiviseen ja maahanmuuton kustannusten takia nopeutuvaan velkaantumiseen yhdistettynä vaikutukset voisivat olla katastrofaalisia. Devalvoituminen epäilemättä tapahtuisi. Jopa paljon suurempi kuin halutaan. Samoin korkotason hyppääminen pilviin. Ja niiden yhdistetyyn vaikutukseen verrattuna 90- luvun lama olisi pelkkä huviretki.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on kyllä käsitys, mikäli muutosta hallituksen politiikassa tapahtuu, niin se voi olla vain parempaanpäin, myös turvapaikkaturismin suhteen.
Ilmoita asiaton viesti
Poisto.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä ns. luonnonlakia hieman ihmettelen:
”Pääosa turvapaikanhakijoista siirtyy joka tapauksesa pääkaupunkiseudulle, jolloin ennestäänkin kestämätön tilanne muodostuu vieläkin sietämättömämmäksi.”
—
Tälle idealle ”siirtyy joka tapauksessa pääkaupunkiseudulle” voisi pohtia hieman toisenlaisiakin ratkaisuja. On mieletöntä, jos tällaisen tilanteen korjaamiselle ei ole välineitä esim. viranomaisilla.
Muuan Turun OKL:sta vastavalmistunut opiskelija sai (2000-luvun alussa) määräaikaisen työpaikan helsinkiläisestä koulusta. Pitkään asiaa pohdittuaan hän totesi, ettei hänellä ollut varaa ottaa sitä vastaan, koska asumisen järjestäminen, matkat työhön, opintolainojen maksut, ja elinkustannusten kalleus tekivät tenän eikä asuntojonoon ollut asiaa mm. Rutasen esittämien seikkojen vuoksi.
Tässä kiteytyy muuan ongelma, josta ei ole haluttu vuosien varrella puhua lainkaan. Millaisia velvollisuuksia ns. pääkaupunkiseudulla on ketäkin kohtaan ja miten se kohtelee itse rekrytoimiaan työntekijöitä? Jätän sen pohdittavaksi.
Pragmatikkona ennustan, että po. tilanteen luomisesta ei hyvää seuraa edes pääkaupunkiseudulle. Siis että päättäjät luovat mahdottomuuksia niille haastattelujen kautta valituille nuorille ihmisille, joita he ovat halunneet palkata kaupunkiaan kehittämään. Aikapommiako rakennetaan?
Se on suorastaan luokatonta kehittämis- ja henkilöstöpolitiikkaa kaiken kaikkiaan. Tämän totean kokemusteni ja koulutusteni perusteella – entisenä stadilaisena.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommenteista kaikille!
Seppo, tosiaan ei se ole hyvä ajatus että niin suuri osuus pakkaantuu pääkaupunkiseudulle, mutta kun mitään pakkokeinoakaan ei voi käyttää sitten kun oleskelulupa on myönnetty.
Jaakko, euron haalittu purkaantuminen olisi parempi juttu kuten Väyrynen ehdottaa ts. siirtyminen EMU:un ja kansallisiiin valuuttoihin yhteisellä päätöksellä.
Koko turvapaikka ruletti on huono juttu, mutta silti ihan itsekkäästikin meidän pitää nyt kuitenkin ulosmitata kaikki se mahdollinen hyöty mitä hakijoista voi olla: työkykyiset äkkiä töihin tai muuhun järkevään toimintaan. Porukan makuuttaminen kuukausia/vuosia on todella tuhoisaa.
Vaikeita poliittisia päätöksiä ei tehdä vapaaehtoisesti, vaan vasta pakon edessä. Nähtävästi maamme tarvitsee jonkin kriisin, että välttämättömien muutosten suma lähtee liikkeelle.
Ilmoita asiaton viesti
Itsetuhoista maahanmuuttopolitiikkaa ei edes pitäisi jatkaa jos riskit ovat nykyisenlaisia eikä meillä ole vastaanottokykyäkään.
Suomen toimintakyvyn halvaannuttamisen seurauksena häviämme kaikki eikä maailma pelastu köyhyydeltä eikä kurjuudelta.
Merkelin politiikan loppukin on vain ajan kysymys ja siitä kuinka paljon Saksan ja Euroopan annetaan vahingoittua.
Ilmoita asiaton viesti