Kohti hyvinvointia tuottavaa taloutta
Nykyinen talousmallimme ja sitä tukevat teoriat ovat kehittyneet satojen ja tuhansien vuosien varrella. Olemme talousajattelun loputtoman jatkumon nykypisteessä. Emme ole siis vieläkään löytäneet lopullista "totuutta" ideaalisesta talousmallista/teoriasta, vaikka meillä saattaa sellainen illuusio ollakin.
Tulevaisuudessa tulemme elämään jossain toisessa käsityksessä ("totuudessa") siitä miten taloudesta tulisi ajatella ja millaista talousmallia tavoitella.
Seuraavassa joitain nykyisen talousajattelun ongelmakohtia:
Rahatalous:
Rahatalouden tavoite eli sen tuottama ns. "hyöty" on maksimoida rahan avulla tapahtuvan vaihdannan arvoa. Kaikki on siis hyvin mikäli vaihdanta kasvaa jatkuvasti, ad infinitum, ja syntyy kasvavaa "tuottoa".
Vanhan viisauden mukaan sitä saadaan mitä mitataan, niinpä rahataloutemmekin on jatkuvasti kasvanut.
Tämän mallin ongelma on se, että ko. "tuotosta" pitäisi oikeasti vähentää sen tuottamisessa aiheutetun inhimillisen, materiaalisen ja ekologisen vahingon rahallinen arvo.
Mikäli näin tehtäisiin, olisimme oikeassa rahataloudessa. Se ei tietenkään ole mahdollista, joten voimme pitää ideaalista rahataloutta pelkkänä utopiana.
Ei-rahatalous:
Ei-rahatalous on se taloudellisen aktiviteetin muoto, jonka jätämme yleensä lähes huomiotta. Ei-rahatalouteen kuuluu yleensä kaikki se aktiviteetti, jonka rahamääräisen arvon määrittely on hyvin hankalaa tai jopa mahdotonta. Lisäksi mahdollinen rahallinen hyöty voi realisoitua vasta hyvin pitkän ajan kuluttua. Se, että rahallista hyötyä ei voi laskea/arvioida ei tarkoita sitä etteikö sitä syntyisi.
Ei-rahatalous voi tuottaa rahallisesti enemmän tai vähemmän kuin rahatalous. Mutta sen arviointi jää ikuiseksi mysteeriksi.
Ei-rahatalous voi tuottaa enemmän tai vähemmän hyvinvointia kuin rahatalous. Mutta senkin arviointi jää ikuiseksi mysteeriksi.
Ei-rahataloudellisen aktiviteetin pääasiallinen tavoite on kuitenkin hyvinvoinnin tuottaminen.
Seuraavassa yksi hahmotelma tulevaisuuden tavasta ajatella taloutta:
Taloudellisia aktiviteetteja arvioitaisiin lähinnä sen perusteella kuinka paljon ne tuottavat hyvinvointia.
Hyvinvointi määriteltäisiin hyvin laveasti, eli se kattaisi mm. rahallisen perusturvan, onnellisuuden, (mielen)terveyden, turvallisuuden, puhtaan luonnon, ekologisen kestävyyden yms.
Rahataloudessa ainoa tavoite olisi ylläpitää budjetti- ja vaihtotasetasapainoja. Rahatalouden koon, eli BKT:n, käyttö mittarina olisi sivuroolissa. Rahatalouden absoluuttinen koko on ihmisten hyvinvoinnin kannalta sivuseikka. Rahatalous välillä kasvaisi ja välillä supistuisi. Ainoa huolenaihe olisi pelkästään em. tasapainojen säilyttäminen.
Automaation vuoksi kaikkia ihmisiä ei voida enää työllistää rahatalouteen. Ihmiset pendlaisivat vapaasti raha- ja ei-rahatalouksien välillä. Suhannehuipuilla enemmistö väestöstä olisi rahataloudessa ja laskuissa enemmistö olisi ei-rahataloudessa.
Ei-rahataloudessa toimiessaan ihmiset vallan hyvin tietäisivät mitkä aktiviteetit tuottavat eniten hyvinvointia.
Rahataloudessa toimiessaan he eivät olisi asiasta aivan yhtä varmoja.
———
Bonustehtäviä:
– Rahan käsitteen määrittely uudestaan. Siirtyminen ns. keskuspankkirahaan?
– Talletus- ja sijoituspankkitoiminnan erottaminen toisistaan
– Transaktiovero spekulatiiviselle sijoitustoiminnalle
Nykyisellä tietotekniikan tasolla ei enää tarvittaisi ollenkaan raha vaihdannan välineenä. Raha on otettu käyttöön aikana kun kauppamatkat oli pitkiä, se oli kätevästi kannettavassa muodossa informaatiota velkasuhteesta.
Ilmoita asiaton viesti
..totta, fyysisen rahan tarve on jo lähes poistunut.
Ongelma onkin rahan luominen eli sen arvon sitominen johonkin. Nykyäänhän käytämme ns. FIAT-rahaa, joka on vain lähinnä luottamusta rahaa luovaan instanssiin eli tässä tapauksessa EKP:hen.
En ole kunnolla perehtynyt asiaan, mutta ilmeisesti tarvittaisiin jonkinlainen ”absoluuttinen” raha. Se pitäsi vain keksiä. Bitcoin lienee tällainen yritelmä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei raha ole mihinkään sidottu. Kuten sanoin raha on nykyisellä informaationvälityksellä tarpeeton. Ajattele miten kaalliiksikin sen pyörittäminen tulee.
Ilmoita asiaton viesti
Mahdollisesti jopa se kaikkein olennaisin jäi tästä mallista jäi kyllä puuttumaan – millä kannustimilla ihmiset harrastaisivat sitä toimeliaisuutta, jolla kaikkea hyvinvointia luodaan ei-rahataloudessa?
Ilmoita asiaton viesti
Väärä pointti, ihminen ei ole rahaa, työtä tai yritystä varten vaan itseään ja toisiaan varten. Ihmisen arvot, vapaus, tarpeet ja oikeudet määritellään nykyään rahassa sekä ei-rahatalouden toimeliaisuutta ajetaan rahatalouteen sen tuoton kasvattamiseksi (esim Jyväskylä on alkanut yksityistää liikuntapalvelujaan mikä mm näkyy siinä että työttömille ja 17-30 vuotialle tarjottujen liikuntapalvelujen määrä on laskenut samalla kun maksut ovat nousseet).
Ilmoita asiaton viesti
..juuri näin Daniel! Ei-rahatalouden aktiviteeteilla pyritään hyvän luomiseen itselle tai muille.
Itseäni on innoittanut mm. open source community jossa tuhannet innostuneet nörtit luovat mm internet/web-infrastruktuuria, ohjelmointikieliä, Linuxia etc.
Ilmoita asiaton viesti