Köyhyyden paluu
Sen on kuulkaas tytöt ja poijjaat nyt sillä tavalla, että köyhyys tekee vielä paluun tähän maahan.
Tarkoitan nyt siis sellaista arjessa jatkuvasti näkyvää köyhyyttä, mitä esiintyy kehitysmaissa ja romahtaneissa talouksissa kuten Kreikka ja Argentiina.
Muistelen, että kansakoulu-urani alkuvaiheessa luokallani oli joitakin oppilaita, jotka olivat selkeästikin köyhistä perheistä.
Sitten jossain vaiheessa, huomaamattani , köyhyys katosi näköpiiristäni. Sen koommin en ole koko asiaa ajatellut, paitsi käydessäni Argentiinassa vuonna 2007. Jälkikäteinen veikkaukseni on, että näkyvä köyhyys hävisi Suomesta jossain 70-luvun puolivälin kieppeillä.
Köyhyys on nyt kuitenkin tekemässä paluunsa, sillä muutaman vuoden sisällä meidän on lopetettava valtion velan kasvattaminen. Yhdistettynä siihen, että talouskasvu tulee todennäköisesti jatkumaan heikkona, osa väestöstämme tulee valumaan näkyvään köyhyyteen.
Lisäksi tänävuonna saapuneista tp-hakijoista alkaa meille juoksemaan jatkuva n. 1-2 miljardin vuosittainen lasku.
Jos arvelemme köyhyyden kadonneen vaikkapa 1978 ja palaavan takaisin 2018, oli köyhyys poissa maastamme n. 40 vuotta.
Positiivista tilanteessa on kuitenkin se, että se on vielä täysin meidän omassa hallinnassamme mm. seuraavin toimenpitein:
– tp-hakijavirta pudotettava kriisiä edeltäneeseen tasoon
– perheenyhdistämiset lopetettava tilapäisesti
– luotava matalapalkkatyötä siirtymällä perustuloon. Perustuloon on yhdistettävä matalat peruselinkustannukset (esim. purkamalla pk-seudun asuntokupla) ja lyhyet irtisanomisajat (Tanskan malli)
Todennäköisempää on kuitenkin, että etenemme ensin sisäisten konfliktien kautta kriisitilanteeseen, ennenkuin ryhdymme mm. em. toimenpiteisiin.
Maamme ei ole tuhon tiellä, mutta edessämme on vaikea ajanjakso, johon kuuluu mm. em. näkyvä köyhyys.
————
p.s. Lisättäköön vielä, että tp-hakijoita ei saa syyllistää meidän omasta typeryydestämme. Tp-kriisi on hoidettava mahdollisimman tehokkaalla ja nopealla tavalla.
Järjenköyhyys on jo täällä. Se taas aiheuttaa taloudellista köyhyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
J.R.>….Köyhyys on nyt kuitenkin tekemässä paluunsa, sillä muutaman vuoden sisällä meidän on lopetettava valtion velan kasvattaminen…..
ooo
Velanottoa voidaan vähentää kunhan lopetetaan kerskakulutus. Tulisimme hyvin toimeen ilman sitä.
Miten saataisiin kansa yhtenäiseksi, siinä se ongelma on.
Köyhä- sana on nykyään vaikeaselkoinen, jos kutsumme köyhiksi niitä noin miljardia ihmistä, jotka elävät eurolla päivän. Mitä ne muut köyhät olisivat?
Myönteistä on toki se että tämä miljardin nälkää näkevien joukko pienenee koko ajan.
Ilmoita asiaton viesti
Totta on Jorma, köyhyyden määritelmä on hankala: Meidän köyhät olisivat kehitysmaissa rikkaita.
Itse en laskisi esim tavallisia työttömiä köyhiksi, ellei heillä ole jotain ylimääräisiä ongelmia kuten velkaa ja sairauksia.
Toki myös tavallinen kansalainen voi vielä laskea kulutustaan elämänlaadun hekentymättä.
Valtion budjetissakin lienee paljon leikattava tukihöttöä.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, olen kanssasi samaa mieltä Janne; Vauraus ei saisi liikaa kasautua.
Mielestäni kasautuminen aiheutuu yleensä jostain järjestelmässä olevasta viasta esim: oligo/monopoli, säätelelmätön finanssitoiminta, patentit etc.
Reilulla tavalla ansaittu miljardi-pari ei mieltäni rassaa.
—
Perustulomaailmassani suhteellinen köyhyys ei ole paha asia. Voisi puhua vaikkapa perusköyhyydestä ihan positiiviseen sävyyn.
Perustulolla elävät ihmiset toimisivat pääosin ei-rahatalouden aktiviteeteissa ja lisätuloa ansaitsevat enemmän rahatalouden puolella. Siirtyminen puolelta toiselle olisi kitkatonta.
Kansalaistili on askel tähän suuntaan. Perustuloon pitää kuitenkin yhdistää peruselinkustannusten minimointi (pk-seudun asuntokupla poks!) sekä irtisanomisehtojen heikentäminen.
Irrallisena perustulo ei tule toimimaan vaan vaatii sitä tukevan kokonaisuuden ympärilleen.
Ilmoita asiaton viesti