Internetin tuottavuusvaikutus talouteen

 

Internet on vaikuttanut ja tulee jatkossakin vaikuttamaan talouteemme enemmän kuin olemme vielä ymmärtäneetkään.

Innovaationa internet on ns. tuottavuusinnovaatio, eli se parantaa tuotannon tehokkuutta. Päinvastoin kuin tuoteinnovaatiot, tuoteinnovaatio tuhoaa olemassa olevaa liiketoiminnan voluumia enemmän kuin luo uutta.

Moni ala on saanut sen karvaasti kokea ja moni ala tulee sen myös vielä kokemaan.

Viimeisimpänä kiistakapulana on ollut Uber-taxin tunkeutuminen taksimarkkinoille. Ja mitähän Skype on vaikuttanut kaukopuhelu-bisnekseen? Netflix tuhosi videovuokrauksen ja Spotify fyysisen levykaupan. AirBnB lisäsi hotellialan kilpailua ja loi samalla uudentyyppisen majoituskategorian ja jopa matkailumuodon, jne.

Talouden tuottavuuden lisääntyminen on kuitenkin sekä väistämätöntä, että suotavaa. Joka ajalle on oma kehruu-Jennynsä jota voisi alkaa syyttämään työttömyydestä ja talouden sakkaamisesta. Se on tietysti aivan yhtä turhaa ja aiheetonta kuten ennenkin.

 

Internetin tuottavuusvaikutus talouteen perustuu moneen eri tekijään:

mm:

– monet palvelut muuttuvat joko täysin ilmaisiksi tai hyvin edullisiksi

– open-source on muuttanut ohjelmistoinfrastruktuurin, joko ilmaiseksi tai lähes ilmaiseksi samalla parantaen sen laatua ja nopeuttaen tuotekehityssykliä

– nykyisin lähes kaikki suunniteluspesifikaatiot ja -data on vapaasti saatavissa internetissä, nopeuttaen useimpien alojen tuotekehityssyklejä

– internet on mahdollistanut aivan uuden talousmuodon: jakotalous (sharenomics), joka lisää sijoitetun pääoman tuottoa mahdollistamalla investoinnin käytön jakamisen useamman käyttäjän kesken. Esimerkkeinä siis vaikkapa Uber ja AirBnB.

– nettikauppa on kansainvälistänyt vähittäiskaupan tuoden kaupan voluumi- ja valikoimaedun kaikkien kuluttajien ulottuville.

– käytetyn tavaran kauppa sekä kierrätys ovat tehostuneet huomattavasti somen ja nettipalveluiden ansiosta.

– kommunikaatio halpenee ja matkustamisen tarve vähenee

Tuottavuusinnovaatiot, kuten internet, siis tuhoavat aina enemmän olemassa olevaa bisnestä kuin luovat uutta. Tämän on ollut yksi (huomaamaton) seikka, joka on viime vuosina heikentänyt kansainvälistä talouskasvua.

Mutta sou not: Onko esim. ilmaisen Skype-puhelun Amerikkaan soittava ihminen nyt tyytyväisempi kuin entisenä maksullisena aikana?

Niinpä: Elintaso on pysynyt ennallaan tai jopa laskenut, mutta elämänlaatu on kohonnut.

Siinäpä miettimistä.

 

(Edit: 18.1, Otsikko vaihdettu asiallisemmaksi)

 

rutanen1965
Sitoutumaton Oulu

DI/ohjelmoija.

Olen Talousdemokratia ry:n hallituksen jäsen. Kannatan valtiopainotteista sekataloutta sekä euroalueen hallittua purkamista.

"Valtioraha on kansantalouden tärkein työkalu"

MMT-infoa: www.modernmonetarytheory.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu