Sote-uudistus – Suomen Obamacare?

 

Barack Obama lienee kiistatta yksi Yhdysvaltojen kaikkien aikojen kyvykkäimmistä presidenteistä.

Siksi on hyvin traagista, että hän sortui heti ensimmäisen presidenttikautensa aluksi vakavaan strategiseen virheeseen viemällä hyvin kiistellyn terveydenhuoltouudistuksensa väkisin läpi lainsäädännöstä.

Päätöksen seurauksena demokraatit hävisivät seuraavissa vaaleissa enemmistön kongressissa ja seenaatissa, jolloin presidentti menetti suurimman osan päätäntävallastaan. Toisinsanoen hän pelasi itsensä ulos, ennenkuin peli oli oikeasti edes alkanutkaan. 

Obaman kuluneet seitsemän virkavuotta olisivat näyttäneet hyvin toisenlaisilta ilman tuota strategista virhettä.

Viisampi linjaus olisi ollut, Obamacaren sijaaan, häivyttää maan poliittista kahtiajakoa hakemalla yhteisiä linjauksia republikaanien kanssa ja keskittyä talouden ongelmien korjaamiseen. 

Lienee myös niin, että Yhdysvaltojen terveydenhoidon kustannusten ilmeiseen pöhöttymiseen olisi voinut puuttua myöskin kevein ja laajasti hyväksytyin keinoin.

Suomen Sote-kiistely muistuttaa kovasti Yhdysvaltojen Obamacare-vääntöä; Vähäisen poliittisen kokemuksen omaava, sinänsä kyvykäs, valtionpäämies on sortumassa samankaltaiseen strategiseen virheeseen käyttämällä Sote-uudistusta keppihevosena hyvin kiistanalaisen maakuntahallintomallin läpiviemiseksi.

Hallituksen esittämä Sote-ratkaisuhan ei myöskään ollut mikään varsinainen lopullinen ratkaisu, vaan sillä lähinnä pedattiin asetelmat valmiiksi seuraavaa kiistelykierrosta varten.

Pahaenteistä on myös se, ettei juuri kukaan usko maakuntapohjaisen Sote-mallin tuovan kaivattuja säästöjä, vaan juurikin päinvastoin lisäävän ylimääräistä byrokratiaa ja menoja. 
(http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kuntapaattajat-sote-ei-valmi…)

Näin ollen edellytykset samankaltaisen poliittisen halvaannuksen syntymiseen kuten Yhdysvalloissa ovat selkeästi olemassa.

+ Ja kyllä, tämä aihepiiri kypsyttää jo meitä kaikkia, mutta siihen on kuitenkin paras vain totutella, sillä kuten todettua varsinainen vääntö on vasta alkamassa.

rutanen1965
Sitoutumaton Oulu

DI/ohjelmoija.

Olen Talousdemokratia ry:n hallituksen jäsen. Kannatan valtiopainotteista sekataloutta sekä euroalueen hallittua purkamista.

"Valtioraha on kansantalouden tärkein työkalu"

MMT-infoa: www.modernmonetarytheory.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu