Sote-uudistus – Suomen Obamacare?
Barack Obama lienee kiistatta yksi Yhdysvaltojen kaikkien aikojen kyvykkäimmistä presidenteistä.
Siksi on hyvin traagista, että hän sortui heti ensimmäisen presidenttikautensa aluksi vakavaan strategiseen virheeseen viemällä hyvin kiistellyn terveydenhuoltouudistuksensa väkisin läpi lainsäädännöstä.
Päätöksen seurauksena demokraatit hävisivät seuraavissa vaaleissa enemmistön kongressissa ja seenaatissa, jolloin presidentti menetti suurimman osan päätäntävallastaan. Toisinsanoen hän pelasi itsensä ulos, ennenkuin peli oli oikeasti edes alkanutkaan.
Obaman kuluneet seitsemän virkavuotta olisivat näyttäneet hyvin toisenlaisilta ilman tuota strategista virhettä.
Viisampi linjaus olisi ollut, Obamacaren sijaaan, häivyttää maan poliittista kahtiajakoa hakemalla yhteisiä linjauksia republikaanien kanssa ja keskittyä talouden ongelmien korjaamiseen.
Lienee myös niin, että Yhdysvaltojen terveydenhoidon kustannusten ilmeiseen pöhöttymiseen olisi voinut puuttua myöskin kevein ja laajasti hyväksytyin keinoin.
—
Suomen Sote-kiistely muistuttaa kovasti Yhdysvaltojen Obamacare-vääntöä; Vähäisen poliittisen kokemuksen omaava, sinänsä kyvykäs, valtionpäämies on sortumassa samankaltaiseen strategiseen virheeseen käyttämällä Sote-uudistusta keppihevosena hyvin kiistanalaisen maakuntahallintomallin läpiviemiseksi.
Hallituksen esittämä Sote-ratkaisuhan ei myöskään ollut mikään varsinainen lopullinen ratkaisu, vaan sillä lähinnä pedattiin asetelmat valmiiksi seuraavaa kiistelykierrosta varten.
Pahaenteistä on myös se, ettei juuri kukaan usko maakuntapohjaisen Sote-mallin tuovan kaivattuja säästöjä, vaan juurikin päinvastoin lisäävän ylimääräistä byrokratiaa ja menoja.
(http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kuntapaattajat-sote-ei-valmi…)
Näin ollen edellytykset samankaltaisen poliittisen halvaannuksen syntymiseen kuten Yhdysvalloissa ovat selkeästi olemassa.
—
+ Ja kyllä, tämä aihepiiri kypsyttää jo meitä kaikkia, mutta siihen on kuitenkin paras vain totutella, sillä kuten todettua varsinainen vääntö on vasta alkamassa.
Mitä suurempi organisaatio, sitä suurempi byrokratia – ja tietysti THL:n byrokraatit olisivat halunneet vieläkin suurempaa byrokratiaa.
Säästöt? Lisää resurssejahan perusterveydenhuoltoon tarvittaisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Maakuntahallintouudistus laman keskellä on mielestäni sulaa hulluutta ja kertoo täydellisestä kriisitietoisuuden puutteesta.
Ihan maallikkoarvauksena terveydenhuolto kaipaa lähinnä prosessi- ja organisaatiouudistuksia, sekä tehokkaan yhtenäisen tietojärjestelmän.
Keskittyminen aluejakoon on silkkaa poliittista laatikkoleikkiä. Ja edesvastuutonta sellaista.
Ilmoita asiaton viesti
Pitkälti samaa mieltä.
Olen kyllä sotessa maakuntamallin kannalla, nimittäin Ahvenanmaan… 30.000 asukasta ja kaikki toimii. Vaikeat tapaukset lähetetään Turkuun ja Tukholmaan niinkuin järkevää onkin.
Ilmoita asiaton viesti
Sosiaali- ja terveysasiat ovat Sotessa aivan sivuseikka, kysehän on ennen kaikkea puoluepoliittisesta valtapelistä ja kaikesta siihen liittyvästä rahanjaosta.
Ilmoita asiaton viesti
Tähän on valitettavasti menty.
Muutenkin näyttää siltä, että puolueet ja etujärjestöt yrittävät parhaansa mukaan ryöstää itselleen mahdollisimman paljon ennen maamme lopullista konkurssia.
Miten maamme enää eroaa Venäjästä ja Kreikasta?
Ilmoita asiaton viesti