Ahneus tekee meistä köyhiä

 

Viisas uskonnonopettani kertoi minulle aikoinaan hyvin opettavaisen tarinan siitä, millaisia paikkoja taivas ja helvetti mahdollisesti ovat:

"

Sekä taivaassa, että helvetissä on paljon runsaita lihapatoja, joista on kaikille yllin kyllin syötäväksi. Lisäksi molemissa paikoissa on hyvin pitkiä lusikoita, joilla ammentaa herkkua padoista.

Helvetissä ihmiset kiertelevät pitkät lusikat kourissaan ympäri patoja samalla kuumeisesti miettien kuinka ihmeessä liian pitkällä lusikalla saisi mehukkaat lihapalat suuhunsa. Ongelma ei kiutenkaan ikinä ratkea, vaan helvetin väki kiertelee ikuisesti ympäri patojen, nälästä kärvistellen ja kuolanorojen valuessa suupielistä.

Taivaassa ihmiset sitä vastoin käyttävät pitkiä lusikoita toisensa ruokkimiseen, eikä heidän tarvitse koskaan kärsiä nälästä.

"

Pikku poikasena en toki täysin ymmärtänyt tarinan syvällistä opetusta, mutta jostain syystä oivalsin kuitenkin, että siinä pohdiskeltiin jotain aivan olennaista totuutta elämästä. Siksipä kai se jäikin pysyvästi mieleeni. Nyt aikuisena, kun ymmärrän paremmin ihmisten ja yhteiskunnan toimintaa sekä kaiken kytkeytymistä kaikkeen, kykenen täysin sisäistämään tarinan viisauden.

Kun katsahdamme karttaa, voimme havaita, että monet maailman köyhimmistä maista on juuri sellaisia joissa on runsaita lihapatoja, pitkiä lusikoita ja ahneita, itsekkäitä ihmisiä; Esimerkkeinä vaikkapa lähes koko Afrikka, Venäjä ja lukuisat muut luonnonvaroiltaan yltäkylläiset maat.

Meidän ahneudellamme on siis hintansa. Se hinta ei ole mitenkään kuvitteellinen, vaan aivan täysin todellinen hinta, jonka me kaikki maksamme ja tunnemme omissa nahoissamme, siis myöskin itse ahnehtijat.

 

Olen pikaisesti hahmotellut tähän muutamia ahneuden osa-alueita, joita maastamme löytyy:

* Yhteisen omaisuuden varastaminen yksityistämällä (Fortum, Neste, Digita..)

* Siltarumpu-politiikka (Fennovoima: Oma ydinvoimala puolueelle/alueelle)

* Työntekijöiden ja työnantajien ahneus (Palkat, osingot, veronkierto,  )

* Oligopolit/kartellit/poliittinen suhmurointi/hyväveliverkostot. (Esim. ihmisten köyhdyttäminen korkeilla asuntojen hinnoilla.)

 

Toivottavasti joku tarinan lukijoista, vaikkapa nykyinen tai entinen poliitikko, tunsi nyt piston omassa sydämessään.

Siksipä heidän ja meidän kaikkien kannattaisi jatkossa, ennen ahnehtimiseen ryhtymistä, pysähtyä ja mietiskellä hetki itseksemme vaikkapa seuraavaan tapaan: 

"Eikö puhdas omatunto ja lähimmäisten/kansalaisten antama arvostus ole kuitenkin suurempi palkkio, kuin ohimenevä kunnia ja hetkellinen materiaalinen tyydytys?"

rutanen1965
Sitoutumaton Oulu

DI/ohjelmoija.

Olen Talousdemokratia ry:n hallituksen jäsen. Kannatan valtiopainotteista sekataloutta sekä euroalueen hallittua purkamista.

"Valtioraha on kansantalouden tärkein työkalu"

MMT-infoa: www.modernmonetarytheory.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu