Työkkärin täti soitti

 

Pitkästä aikaa. Juttelimme mukavia työnhausta ja aikuiskoulutuksesta. Samalla tuli mieleeni, että olen aina saanut työkkäristä hyvää ja asiallista palvelua.

Se tässä vain vähän harmittaa, ettei siitä ole ollut juurikaan hyötyä.

Tarttis siis tehrä jottain.

Se voisi olla vaikkapa jotain seuraavanlaista:

Muutetaan työnhaku täysin omaehtoiseksi kaikille jo jonkin ammatillisen koulutuksen suorittaneille työnhakijoille.

Näin siksi, että on arkijärjen mukaista olettaa, että ellei työnhakija kykene itsenäiseen työnhakuun, ei hän luonnollisesti kykene myöskään työntekoon ja on siis aivan toisenlaisen avun tarpeessa kuin mitä työkkäri kykenee hänelle tarjoamaan. 

Lisäksi työkkärin työtarjoukset ovat yleensä aivan täydellistä hakuammuntaa; Ihmisten kulloisetkin elämäntilanteet ovat työkkärille täysin tuntemattomat, samoin kuin työnhakijoiden todellinen ammatillinen osaaminen sekä soveltuvuus ja motivaatio tiettyyn tehtävään. Tämän täysin hyödyttömän toiminnan lopettaminen vapauttaa sekä työhallinnon, että työhakijoiden energiaa järjellisempiin käyttötarkoituksiin. Työkkäri voisi tällöin esim. lisätä vapaaehtoista, henkilökohtaista työnhaku- ja koulutusohjausta.

Työttömän ainoaksi pakolliseksi toimenpiteeksi jäisi se, että hänelle luodaan työkkärin avustuksella oma hakuprofiili työnhakijatietokantaan. Tietokannan tiedot annetaan avoimen hakurajapinnan kautta myös yksityisten rekrytointiyritysten käyttöön. Tämän jälkeen työnhaku olisi täysin työnhakijan omilla harteilla.

Kortisto tulisi myös siivota todellisuudessa työkyvyttömistä työnhakijoista, jotta tiedetään todellinen käytettävissä olevan työvoiman määrä. (ns. kuntouttava työtoiminta  lienee myös hyödytöntä puuhastelua(?))

Palkkatuen sijaan on työntekijöiden irtisanomisehtoja höllennettävä ja laskettava työnantajan sivukuluja.

Hallituksen esitys mahdollisuudesta muuttaa työttömyysturva starttirahaksi on kannatettava idea, kunhan se ei aiheuta kilpailuvääristymiä.

Lisäksi tulisi myös helpottaa mahdollisuutta opiskeluun työttömyyskorvauksella. 

jne.

Jokatapauksessa aikuisten ihmisten ohjailu ja kontrollointi on täysin hyödytöntä puuhastelua, josta olisi syytä jo luopua. Resurssit tulee sen sijaan käyttää johonkin sellaiseen toimintaan, mikä tuottaa oikeita tuloksia.

Yleisesti ottaen työllistymisen ja työllistämisen ongelmat ovat seurausta siitä, että hyvinvointiyhteiskunnastamme on tullut liian monimutkainen ja jäykkä häkkyrä.

Kirveellä olisi siis paljon savottaa.

 

25.4. Update:

Jos työttömät mielletään pasiivisiksi objekteiksi, heistä myös tulee sellaisia tai he näyttäytyvät sellaisina. Järkevämpi lähtökohta on se että työttömät mielletään aktiivisiksi subjekteiksi, jotka käyttävät työkkärin palveluita omn tarpeensa mukaan.

rutanen1965
Sitoutumaton Oulu

DI/ohjelmoija.

Olen Talousdemokratia ry:n hallituksen jäsen. Kannatan valtiopainotteista sekataloutta sekä euroalueen hallittua purkamista.

"Valtioraha on kansantalouden tärkein työkalu"

MMT-infoa: www.modernmonetarytheory.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu