BKT-uskoa ja vahinkososialismia
BKT-on vakiintunut keskeiseksi talousmittariksi, lähinnä siksi, että sen kasvun avulla on voitu arvioida työllisyyden kehitystä sekä sen absoluuttisella arvolla verokertymää julkisen talouden rahoittamiseksi.
BKT:n käytössä keskeisenä talousmittarina on kuitenkin useita vakavia ongelmia, kuten esim:
1. BKT-laskennassa ei oteta huomioon tuotannossa syntyviä ekologisia, inhimillisiä ja materiaalisia vahinkoja.
Nimitän tätä ilmiötä "vahinkososialismiksi". "Vahinkososialismi" on aina ollut keskeinen osa markkinataloutta ts. tuotannossa aiheutuneet vahingot on aina parhaan mukaan pyritty jättämään kolmannen osapuolen maksettavaksi: Oli se sitten työntekijä, luonto, naapuritontin omistaja tai veronmaksaja. Painajaismaisessa BKT-skenariossa luomme jättimäisen julkisen ja yksityisen tuotantokoneiston, joka tuhoaa luontomme sekä mielenterveytemme ja samanaikaisesti komeilemme kaikkien BKT-tilastojen kärkisijoilla. Mutta tätä me tuskin kuitenkaan haluamme?
2. Tuotannon laatua ei mitata millään tavoin. BKT-mittarin kannalta on aivan samantekevää millaista kuraa tuotetaan, kunhan vain jotain tuotetaan. Itseasiassa huono laatu vain kasvattaa BKT:ta, samoin kuten vahinkososialismikin.
3. BKT korreloi hyvin heikosti koetun hyvinvoinnin kanssa ts. kasvava BKT ei välttämättä tuota hyvinvointia.
4. BKT-uskon mukainen jatkuva kasvu on sula mahdottomuus. Kehittyneessä taloudessa pitäisi talouskasvun olla 3% vuosittain, työttömyyden kasvun pysäyttämiseksi. Siis ad infinitum, eli loputtomasti. Ei taida ihan onnistua?
Rehellisessä markkinataloudessa aiheutuneet vahingot vähennetään tuotannon arvosta ja BKT-mittarilla ilmoitetaan todellinen nettotuotto sekä arvioidaan sen laatu. Tosimaailmassa, missä me nyt satumme elämään, tämä ei ole mahdollista, koska: a) siihen ei ole halua b) sen laskennasta tulisi hallitsemattoman monimutkaista.
Jokatapauksessa me seuraamme nyt väärää profeettaa ja olemme siksi hukassa.
—
BKT-mittaria järkevämpää onkin seurata ihmisten hyvinvoinnin kehittymistä. Hyvinvoinnilla tarkoitan psyykkistä, terveydellistä, sosiaalista sekä ekologista hyvinvointia. Kuten todettua BKT korreloi hyvin heikosti koetun hyvinvoinnin kanssa, ainakin tietyn minimitason yläpuolella. Niinpä pienemmässä kansantaloudessa (per capita) voi olla paremminvoiva kansa kuin suuremmassa kansantaloudessa. Talous voi jopa supistua ja silti hyvinvointi kasvaa.
BKT-hullutuksesta irtaantuminen vaati kuitenkin ainakin kaksi toimenpidettä: Valtiontalouden tasapainotuksen ja sekä vaihtotaseen tasapainon ylläpitämisen. Ts. valtion on laitettava suu säkkiä myöten ja lopetettava velkaantuminen. Vaihtotaseen tasapainoa on taas ylläpidettävä esim. kestokulutushyödykkeiden (= lähinnä tuontitavaroita) ALV-säätelyllä ja/tai kansallisella kelluvalla valuutalla.
Suomen ei ole mikään pakko olla mukana kansainvälisessä BKT-kasvukilpailussa. Maamme sijoituksella kunkinhetkisessä BKT-tilastossa ei ole järin suurta merkitystä, vaan pääasia on se, että kansalaiset kokevat hyvinvointinsa tasaisesti kehittyvän.
—
Meidän on ymmärrettävä, että jokaisella kansalla on vapaus itse asettaa omat tavoitteensa taloudelle ja yhteiskunnalle. Mitään ulkopuolisia pakotteita mihinkään suuntaan ei ole.
Yleisestiottaen on suotavaa tietää mitä oikein tavoittelee, tällöin on myöskin mahdollista saavuttaa se.
Olemmeko me nyt siis tietoisia siitä, mitä me oikein haluamme?
—
+ Tiedän, että tekstini on raakasti yksinkertaisettu, mutta toivottavasti se herättää kuitenkin uusia aatoksia.
Hyvä teksti. Olen täysin samaa mieltä, Jari. Minäkin olen jo pitkään pohtinut, että minkä vuoksi BKT:n rinnalle ei ole vieläkään luotu uutta järjestelmää, kun yritystä on kuitenkin ollut. BKT on parhaimmillaankin vain pintaraapaisu valtion todellisesta tilasta, koska vauraus jakaantuu yhä epätasaisemmin yhteiskuntien sisällä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos palautteesta Martti!
On todellakin erikummallista, että olemme luoneet näin yksiulotteisen järjestelmän. Onko tämä vain tyhmyyttä, vai onko meitä huijattu?
Eikö talouden tarkoitus olekaan luoda hyvinvointia? Eikö kaiken toimintamme pitäsi olla sellaista, että se parantaa omaa ja yhteisömme olotilaa?
Ilmoita asiaton viesti
Tuo ”vahinkososialismi” kuuluu kokonaisuuteen: Ympäristöriskin ulkoistaminen. Ulkoistamista tapahtuu myös sosiaalisten riskien kohdalla. Markkinatalous on tyypiltään aina psykopaatti. Ei siis vastuussa mistään, ennen kuin oikeuden tuomio on tullut.
BKT mittaa heikosti sitä, kuinka paljon uusia työpaikkoja syntyy… mielestäni tämä korrelaatio tai jopa kausaliteetti on liian heikko todistamaan BKT:n kasvun tuovan työpaikkoja.
Tuo roskan tuottaminen on kanssa… Jenkkikaappi 4v. sökönä ja ei voi korjata. Muistan kuinka 1960-luvulla meille ostettiin UPO:n jääkaappi… se pelittää edelleen turistiaitassa.
Ilmoita asiaton viesti
”Muistan kuinka 1960-luvulla meille ostettiin UPO:n jääkaappi… se pelittää edelleen turistiaitassa.”
Ihmettelen miksi vihreät fanittaa nykyistä kulutusjärjestelmää eikä työpaikkojen siirtäminen Kiinan varmaan sossuillekaan ole eduksi. 4 vuotta vanhasta pesukoneestani meni ohjainkortti rikki ja Kiinasta tuli 40 kiloa uutta konetta.
Ilmoita asiaton viesti
Itse havahduin katsellessani suosikkiohjelmaani Wheeler Dealers: Huolella kunnostetulle vanhalle autolle ei synny juuri ollenkaan lisäarvoa. Miksei?
Miksi vanhan korjaaminen ja kunnostaminen ei kannata? Epäilen, että siksi, koska uuden kamppeen valmistuksen aiheuttamat vahingot sosialisoidaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, pitää tarkistaa!
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin laitettu. Minuakin on ko. mittari ihmetyttänyt, sillä sitä voi ilmeisesti manipuloida aika helposti toimilla, joissa ei muuten ole mitään järkeä.
Ihmiset ovat mittareineen ongelmallisia, sillä ihminen on hyvä peleissä ja keksii yleensä kuinka huijata tai manipuloida mittaria.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos palautteesta Antti!
Vanhan (jenkki?)viisauden mukaan sitä mitä mitataan sitä myös saadaan. Ts inhimillinen toiminta alkaa aina vääristymään mittarin viitoittamaan suuntaan.
Olisi mielenkiintoista tietää osaako kukaan ekonomisti tai poliitikko enää järkevästi perustella BKT:n keskeistä asemaa taloudessa.
Jannen linkeissä oli hyvää tietoa vaihtoehtoisista mittareista.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa valtaosa ei maksa nettoveroja ja se on talouden suurin ongelma.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä; Koko hyvinvointijärjestelmä pitäisi remontoida ja työmarkkinoita vapauttaa.
Lisäksi pitää puoluekleptokratia/korruptio purkaa. Nykyinen etuisuuspolitiikka tulee maallemme kestämättömän kalliiksi.
Puolueiden on vihdoinkin alettava ajamaan kansalaisten etua. Tai sitten on perustettava uusi puolue joka sen tekee.
Ilmoita asiaton viesti