Uusia tuulia Ruotsin maahanmuuttokeskustelussa

 

Ruotsin edellisen pääministerin Fredrik Reinfeldtin (M) valtiosihteerinä toiminut Mikael Sandström on kirjoittanut aivan erinomaisen, maltillisen sekä asiallisen kannanoton Ruotsin maahanmuuttopolitiikasta. Se on hyvä esimerkki siitä meilläkin paljon peräänkuulutetusta ns. "tolkun" maahanmuttokeskustelusta.

Asiasisällöllisesti siinä ei ole mitään uutta vallinneen mielipidemonopolikuplan ulkopuolisille henkilöille. Erityistä siinä onkin se, että sen kirjoittaja on ko. kuplan rakentamiseen ja ylläpitämiseen itse osallistunut henkilö.

Näin jälkikäteen hämmästyttääkin kuinka on ollut mahdollista, että yleistä mielipidettä on voitu manipuloida näin pitkään ja laajasti kuten Ruotsissa on tehty, sillä kyseessähän on kuitenkin länsimainen demokratia.

Ruotsin julkinen maahanmuuttokeskustelu tulee meille suomalaisille jotenkin ymmärrettäväksi, kun vertaa sitä Suomen rähmälläänolon aikaan, jolloin vallitsi ulkoinen ja sisäinen poliittinen painostus ja lehdistön itsesensuuri. Tuolloin Suomi oli tosin kuitenkin jo lipsunut pois demokraattisilta urilta kohti puolittaista diktatuuria. Ruotsi on sitävastoin ollut koko ajan aito demokratia, mutta silti maahanmuuttokeskustelussa on pitkään vallinnut vain yksi ja ainoa sallittu totuus.

Näköjään siis demokratiakin voi ajautua ihan itsestään omilta uriltaan, ilman ulkopuolista painostusta. Demokratia ei ole siis aivan vielä valmis. Eliitti ja media irtoavat välillä yhteydestä tavallisten kansalaisten todellisuuteen, kuten nytkin on nähty Brexitin ja Trumpin "yllättävien" vaalitulosten yhteydessä.

Kuten me suomalaiset itsekin vallan hyvin tiedämme, ei rähmälläänolosta kovin nopeasti nousta takaisin ryhdikkääseen pystyasentoon. Siispä onkin oletettavaa, että Ruotsin maahanmuuttokeskustelun vapautuminen moniääniseksi tulee viemään aikaa vielä vuosikausia. 

Pitkällä ollaan silloin, kun ruotsalaisen verkkolehtien keskustelupalstat jälleen avautuvat. Nythän kaikki Ruotsin suuret mediat ovat sulkeneet ne, mikä rajoittaa tietysti myös kaikkea muutakin kansalaiskeskustelua, kaventaen siten ihmisten vapaata mielipiteenmuodostusta, mikä on taas puolestaan toimivan demokratian elinehto.

"De goda föresatserna och haveriet utan återvändo" / "Hyvät aikomukset ja haaksirikko, josta ei ole paluuta"

"
Humaniteten i den svenska migrationspolitiken har brutit samman. Den kris vi just nu ser är en följd av händelser bortom vår kontroll – krig, terrorism och sönderfallande stater. Men ansvaret för att situationen blev så allvarlig i Sverige är vårt eget. Flera regeringar, inte minst den som jag arbetade för under åtta år, har begått stora misstag i migrationsfrågorna. Det skriver Mikael Sandström, tidigare statssekreterare i regeringen Reinfeldt.
"

http://kvartal.se/artiklar/de-goda-foresatserna

rutanen1965
Sitoutumaton Oulu

DI/ohjelmoija.

Olen Talousdemokratia ry:n hallituksen jäsen. Kannatan valtiopainotteista sekataloutta sekä euroalueen hallittua purkamista.

"Valtioraha on kansantalouden tärkein työkalu"

MMT-infoa: www.modernmonetarytheory.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu