Milloin keskuspankkien elvytyskupla puhkeaa?
Finanssikriisin (USA:n Subprime-kriisi ja Eurokriisi, 2008) seurauksena kansainväliset keskuspankit, kuten EKP ja FED, ovat pudottaneet ohjauskorot lähelle nollaa ja suorittaneet rahapoliittista kevennystä (QE). Nämä määrältään ja kestoltaan täysin ennennäkemättömät elvytystoimet ovat synnyttäneet valtavia arvostuskuplia eri varallisuuslajeihin kuten bondeihin, asuntoihin (USA, Ruotsi, Kiina) ja osakkeisiin. Ne ovat myös entisestään vain pahentaneet yksityistä ja julkista velkaantuneisuutta.
Globaali velka- ja arvostuskupla tulee väistämättä puhkeamaan heikoimmasta saumastaan.
Varteenotettavia ehdokkaita ovat mm.:
USA
USA on kokka kohti konkurssia; Valtionvelka ja tulevaisuuden pitkäaikaiset velkavastuut (unfunded-liabilities: valtioneläkkeet, MediCare, MediAid) ovat täysin kestämättömällä tasolla. Valtionvelka on tällähetkellä 17000 Mrd $ (105%/BKT). Vuoden 2016 budjettivaje oli 550 mrd $ (3.3%/BKT), eikä velkaantumiselle ole loppua näkyvissä. Lisäksi tulevat osavaltioiden ja kaupunkien velat. Kuluttajat ovat myös pahasti velkaantuneet (asunnot, autot, opintolainat, kulutusluotot). Työllisyysaste on vain 62%, mikä on 40 vuoden pohjalukema (kuva2, klikkaa isommaksi).
USA:n poikkeuksellinen kyky/mahdollisuus velkaantua perustuu dollarin ns. reservistatukseen. USA käy kaiken ulkomaankauppansa dollareissa (ilman valuuttariskiä) ja ylijäämää tekevät kauppakumppanit (Kiina, Japani) sijoittavat pääosan dollarituloistaan USA:n valtionvelkakirjoihin (Treasuries). Periaatteessa, ja myös käytännössä, jenkit antavat ensin kauppakumppaneilleen vastineeksi lappuja, joissa on dollarin kuva ja sitten lainaavat samat laput takaisin toisella lapulla, jossa lukee: "I.O.U – U.S.A" (ts. Treasuries-velkakirjoja). Eli näitä paperilappusia (nykyään tosin "digitaalista paperia") vastaan jenkit saavat itselleen ihkaoikeita tuotteita. USA:sta onkin tullut velkavetoinen palvelu- ja kulutusyhteiskunta, jossa on suhteellisen vähän teollisia työpaikkoja.
On tietysti selvää, ettei velkaantuminen voi jatkua ikuisesti, vaan sillä on jokin yläraja. Yläraja tulee vastaan mikäli dollarin reservistatus purkaantuu, eli USA:n kauppakumppanit vaihtavat kaupankäyntivaluutan, tai USA:n asema velallisena horjuu. Molemmat skenaariot ovat täysin realistisia.
Kestämättömän velkataakan vuoksi FED ei kykene toteuttamaan aikomiaan kolmea koronnostoa vuonna 2017. Pidän todennäköisenä, että tänä vuonna toteutuu vain yksi ohjauskoronnosto. Tämän jälkeen markkinakorot alkavat kuristamaan kotimaista kulutusta ja valtion velanhoitoa. Lisänä ovat vielä Trumpin kaavailemat tuontitullit, veronkevennykset ja infraelvytys, jotka ovat jo nostaneet korkotasoa (ja inflaatio-odotusta) USA:ssa. FED jotuukin keventämään rahapolitiikkaansa vuoden 2017 loppupuolella.
Pidän todennäköisenä FED:in uuden elvytysohjelman (QE4) aloittamista vuoden lopulla tai vuoden 2018 alussa. Tämä on signaali velkakirjojen omistajille (Kiina, Japani, Saudi-Arabia), että loppu on lähellä. Alkaa velkakirjojen alennusmyynti, joita FED joutuu sitten imuroimaan markkinoilta omaan taseeseen, jossa niitä onkin jo valmiiksi 2500 mrd $ arvosta. Kun velkakirjojen arvo putoaa, niiden korot (yield) pomppaavat ylös ja valtion velkarahoitus vaikeutuu. Lopulta FED joutuu suoraan rahoittamaan valtiota (debt monetation ,kuten Japanin keskuspankki (BoJ) jo tekeekin, Japanin valtionvelka on 230%/BKT). Dollari romahtaa ja päädytään hyperinflaatioon.
Bondit (yritysten ja valtioiden velkakirjat, joita käytetään rahoituksen keräämiseen)
En ole tarkemmin perehtynyt, mutta pahalta näyttää; Globaali bondimarkkina on paljon isompi (kaksinkertainen?) kuin osakemarkkina. 30-vuotta kestänyt bondien bull-markkina on päättynyt ja bondien korot ovat historiallisen alhaalla. Koroilla ei voi olla enää muuta suuntaa kuin ylös, mikä pudottaa bondien jälkimarkkina-arvoa. Tappiot ovat varmoja. Näitä lippusia ja lappusia on sitten massoittan mm. korkorahastoissa ja EKP:n taseessa.
Euro
Euro pysyy kasassa enään pelkästään EKP:n rahaelvytyksen ansiosta. Rahaelvytyksen purkaminen jäädyttäisi pankkienvälisen luotonannon ja nostaisi eurovaltioiden lainakorot kestämättömiksi. Siksi EKP tuleekin ensi syksynä ilmoittamaan LTRO-ohjelman jatkamisesta pitkälle vuoden 2018 puolelle (esim. 9/2018 asti). Euro on poliittisessa umpikujassa; Toisaalta ei kyetä päättämään sen purkamisesta, eikä toisaalta ei ole halukkuutta muodostaa liittovaltiorakenteita sen ympärille.
Todennäköisesti kumpaakaan päätöstä ei koskaan tulla koskaan tekemäänkään, vaan euro purkaantuu lopulta hyperinflaation kautta.
Italia
Jopa Italialla on mahdollisuus kaataa koko pakka. Italia on konkurssissa ja pysyy hengissä vain EKP:n letkuruokinnan avulla. Pankeissa on 300 mrd € hoitamattomia luottoja, jotka kaatuvat pääosin Italian valtion harteille, jonka valtionvelka on valmiiksi jo 2000 mrd € (132% BKT:sta), eikä talouskasvua ole ollut enää vuosiin. Rakenteelliset uudistukset eivät ole onnistuneet, vaalit tulossa, pakolaiskriisi jne. Game Over! Hajaantukaa, täällä ei ole enää mitään nähtävää!
Finanssikriisi olisi pitänyt hoitaa leikkaamalla velkoja ja tarvittaessa kansallistamalla huonot pankit. Tämän sijaan on valittu rahapolitiikan kevennyslinja. Kansainväliset keskuspankit ovat tekemässä ennenäkemätöntä elvytyskokeilua globaalissa mittakaavassa ja se tulee päättymään huonosti.
Keskuspankkien elvytysraha ei ohjaudu reaali-investointeihin, vaan eri omaisuuslajien arvostuskupliin, yritysostoihin ja yritysten omien osakkeiden ostoihin. Alkuperäinen kupla on vain paisutettu entistäkin paljon suuremmaksi.
Globaali talouskasvu palaa kestävälle uralle vasta, väistämättä edessä olevan, velkaresetin jälkeen. Kestämätön ylivelkaantuminen on aina lopulta hoidettu velat leikkaamalla. Niin käy nytkin.
Muodostuvia arvostuskuplia on vaikea huomata, sillä eihän niitä muuten syntyisikään kerta toisensa jälkeen, alkaen aina Hollannin tulppaanikuplasta 1600-luvulla. Ennen kuplan puhkeamista vallitseekin yleensä luottavainen, optimistinen ja jopa euforinen tunnelma.
Niin on tilanne nytkin.
Ennuste:
Suomen valtionvelka tullaan lopulta maksamaan jälleen omalla (devalvoituneella) valuutalla ja normaalilla korkotasolla. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että valtionvelkamme tulee väistämättä ylittämään 100%/BKT- tason.
+ FED:in korkokippuran loppuun (kuva1) on helppo kuvitella vielä pieni koronousutöppyrä, jonka jälkeen ollaan tultu elvytystien päähän; Korkoja ei voi nostaa eikä laskea. Koronnosto nostaisi markkinakorot kestämättömälle tasolle. Koronlasku aiheuttaisi Treasureiden dumppauksen markkinoille ja nostaisi niiden korot kestämättömälle tasolle ja sitä myötä myös markkinakorot.
+ Olen talousharrastaja, enkä ammattilainen. Korjailkaa vain jos/kun löytyy virheitä.
Youtube linkkejä:
Talousjärjestelmäkritiikkiä:
"The Four Horsemen", Independent doku, esitetty myös Docventuresin 1. kaudella, http://www.renegadeinc.com
"The Next Financial Crisis", independent doku, Journeyman Pictures
Bondien riskeistä:
"Bond Bubble is Epic", bondiasiantuntija Michael Pento , Greg Hunterin haastattelussa
"Bond Bubble Bust Will Be Devastating", Mike Maloney, Greg Hunterin haastattelussa
Muita kriittisiä ääniä, joita voi hakea Youtubesta: David Stockman (Reaganin budjettipäällikkö), Carl Icahn (Trumpin neuvonantaja), Jim Rogers (Raaka-ainesijoittaja), Robert J Schiller (talousnobelisti), Peter Schiff, Bill Bonner, Martin Armstrong
Muita:
Kiitos selkeästä ja hyvin jäsennetystä blogista. Itsekin mietin näitä ja seuraan tiettyjä lähteitä asiaan liittyen lähes päivittäin.
Maailmantalouden korttitalohan voi lähteä sortumaan mistäpäin tahansa, milloin tahansa, ilman kummempia indikaattoreita ja mistä syystä tahansa. On mielenkiintoista kun joskus törmää ihmisiin jotka elävät uskomuksessa että mitään tällaista romahdusta ei ENÄÄ tule vaan nyt kaikki on kontrollissa ja valtavat romahdukset kuuluvat menneisyyteen. Ketkä olisivatkaan niin taitavia että kykenisivät pitämään maailmantaloutta kontrollissa; poliitikot, pankkiirit, joku epämääräinen taho (talouseliitti)?
Taloustiedettähän ei pitäisi sanoa tieteeksi ollenkaan vaan.. mikäs se oikea termi olikaan; Taloususko, -oppi tms?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos palautteesta Jarkko!
Hoksasin viikolla, että Youtubesta löytyy aivan valtavasti huippulaatuista talouskrittiikiä. Niitä sitten katselin muutaman päivän ja muotoilin tämän jutun. Taustalla on toki myös n. 15v intensiivistä talousseurantaa.
—
Trumpin voiton jälkeen aloin tarkemmin selvittää miten huonossa jamassa maailmantalous oikein on ja täytyy sanoa, että olen erittäin järkyttynyt, kun viimeisetkin palaset päässäni loksahtivat kohdalleen:
* USA:n finanssijärjestelmä on täysin läpimätä ja korruptoitunut. Fed ja hallitus on täysin Wall Streetin komennossa. Nyt näitä bankstereita on useampikin Trumpin hallituksessa.
* Euro on tuhoon tuomittu. Hidas ja kitulias loppu on edessä.
* Kansa ei tiedä finanssijärjestelmän ongelmista. Asiantuntijat tietävät, mutta heitä ei kuunnella. Osa poliitikoista tietää, mutta he pitävät yllä optimismia pitääkseen vaalilampaat rauhallisina.
—
Isoja pankki- ja rahajärjestelmän uudistuksia tarvitaan. Pitää kirjoittaa taas jotain kun saan järkeviä ajatuksia päähäni.
Uskon että talousajattelu tulee vielä mullistumaan. Emme ole saavuttaneet vielä mitään talousteorioiden evoluution loppua/huipentumaa.
Ilmoita asiaton viesti
Näin vankoilla näkemyksellä kannattaisi ostella kymppitonnilla Bear ETF:iä. Voisit olla kolmen vuoden päästä miljonääri, jos tarvetta on.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoisia näkymiä. Tässä yksi lisää. ”Tulonsiirtounioni tulee, oletko valmis.”
http://tmalinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229362-tu…
Maailman talous elää ”pilvessä”.
Maailman markkinat hermoromahduksen partaalla: velka kasvaa taloutta nopeammin. Velkakupla ei voi kasvaa rajattomasti. Velkasijoituksilta helposti pohja pois. Ei ihme, että rahoitusjärjestelmä vaikuttaa epävarmalta ja riskialttiilta. Liian suuri velkamäärä hermostuttaa ”pyhiä” Markkinavoimia.
http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-200000…
Miksi €uro epäonnistuu ja EMU hajoaa?
http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228760-…
Eurojäsenyys ei ole peruuttamaton, vaikka EKP:n pomo Draghi niin väittää.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000087743…
Ilmoita asiaton viesti
Sigmar Gabriel: EU:n hajoaminen mahdollista – syynä Saksan oma talouskuri:
http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-200000…
”Onko markkinatalousyhteiskunta kestämätön, koska se on kohtalokkaan tuhoisa sitä ympäröivälle inhimilliselle yhteiskunnalle ja luonnolle?” (Karl Polanyi)
”Euron oli tarkoitus olla EU:n yhtenäisyyden vertauskuva, mutta siitä on tulossa/tullut EU:n hajottamisen symboli.”
”EU ja etenkin EMU on nykyisellään byrokraattinen organisaatio, joka polkee jäsenmaiden demokratiaa.”
” Tätä se on kun EU:ssa on otettu käyttöön sosialistis-kapitalistinen sekamarkkinatalous.”
”Euro on vaillinainen, eikä se voi kestää kauan ilman suuria uudistuksia. Se ei ole tuonut Euroopalle luonnollista lähentymistä ja yhteenkuuluvuutta eritasoisten jäsenmaiden välillä.”
EUROOPPA elää nyt ”ostettua aikaa”!
http://alusta.uta.fi/artikkelit/2016/11/15/kirjast…
Ilmoita asiaton viesti
Hyviä pointteja Karilta!
Euro on tällähetkellä EU:ta hajoittava tekijä, ei yhdistävä.
Tilanne voitaisiin korjata ainakin osittain, mikäli luovutaan yhteisvastuusta. Mutta silloin tulee eteen tilanne jossa velkoja joudutaan alaskirjaamaan ja tähän poliitikot eivät uskalla tarttua.
—
Keskuspankit ovat pumpanneet rahaa markkinoille jo kohta kymmenen vuotta ja poliitikot ovat soittaneet toivotaan-toivotaan-konserttia, mutta mikään ei ole korjaantunut. Kauanko tätä samaa biisiä pitää vielä kuunnella?
En usko, että keskuspankit pysytyvät enää normalisoimaan ohjauskorkoja.
Lisäksi markkinoille pumpattu likviditeetti pitäisi vetää vielä takaisin, myymällä keskuspankkien taseissa oleva velkakirjat takaisin markkinoille, mikä nostaisi markkinakorkoja. En usko että onnistuu.
Huhun mukaan FED olisi aloittamassa taseensa pienentämisen Q4/2017:
http://www.zerohedge.com/news/2017-01-13/story-fed…
Ilmoita asiaton viesti
TÄSSä lisää filosofointia eurokriisin käänteistä ja MR. Markkinavoimien myyttisestä roolista ja Absoluutin ja talouspolitiikan UKKO-ylijumalan asemasta.
Onko tämä myyttinen MR.Markkinavoimat kanonisoitu ja legitimoitu ”itsesäätöinen” viitekehys, paradigma, postullaatti, aksioomi tai taloususkonnon dogmi ja sakramentti? Vai pelkkää epätieteellistä, talouspoliittista myyntiretoriikkaa, teoriaa ja valtapeliä?
Onko eurokriisin hoito pelkästään Ranskan ja Saksan välinen asia vai pitääkö muidenkin euromaiden kannat ottaa huomioon, eli onko eurokriisin ja pankkikriisien ym. hoito kaikkien EU- ja euromaiden yhteinen asia vai ei?
http://www.talouselama.fi/uutiset/eurokriisin-kaan…
http://tmalinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229362-tu… (#15.)
Ilmoita asiaton viesti
”Keskuspankit ovat pumpanneet rahaa markkinoille jo kohta kymmenen vuotta ja poliitikot ovat soittaneet toivotaan-toivotaan-konserttia, mutta mikään ei ole korjaantunut. Kauanko tätä samaa biisiä pitää vielä kuunnella?”
Kun sitten ajatuksella mietit ja vastaat kysymykseesi, niin mikä on se vaihtoehto ?
En itse ole mikään talousviisas, mutta näin maalaisjärjellä ajateltuna ja historiaa lukeneena, ei oikein muuta vaihtoehtoa näytä olevan kun totaalinen kaaos, jota myös sodaksi voi kutsua. Viitteitä tähän suuntaan on lisäksi nähtävissä myös muilla saroilla kun pelkästään talousasioissa. Historian mukaan näistä on selvitty tähän saakka juurikin näiden sotien kautta, joten onko meillä muuta vaihtoehtoa ?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos palautteesta Kari!
Oma ratkaisuni on eurojärjestelmän hallittu purkaminen, mikä on poliittinen mahdottomuus, siksi ajaudummekin todnäk. hyperinflaation kautta hallitsemattomaan purkautumiseen.
—
Talouskriisiä pitäisi ehkä analysoida neljän eri ryhmän näkökulmista: Poliittinen eliitti (valta), pankieliitti (raha), ekonomistit (tiede/teoria), kansa (veron/loppulaskun maksaminen)
—
Uuden vuoden alkajaisiksi voisin heittäytyä myös ennustajaeukoksi:
– Trump-ralli läsähtää helmikuussa
– USA taantumaan syksyllä
– FED ryhtyy eksoottisiin elytystoimiin joulukuussa: negatiivinen ohjauskorko / QE4 / helikopteriraha
– koko homma olisi sitten tuulettimessa H2/2018 (hyperinflaatio)
Ilmoita asiaton viesti
”Oma ratkaisuni on eurojärjestelmän hallittu purkaminen, mikä on poliittinen mahdottomuus, siksi ajaudummekin todnäk. hyperinflaation kautta hallitsemattomaan purkautumiseen.”
Toisinsanoen se sota on tässäkin tapauksessa edessä. Sota ei välttämättä tarkoita tietenkään sitä kuvaa sodasta mikä meillä on 70 vuoden takaa, vaan kokonaan uudenlaista, mistä ei vielä konkreettista mallia ole nähty.
Ilmoita asiaton viesti
Koko EU voi purkautua tässä rytäkässä. Riitelyä ja kriisikokouksia on ainakin tiedossa.
Jos Le Pen voittaa Ranskan vaalit, niin peli on silloin ohi.
Ilmoita asiaton viesti
Raimo Sailaksen mielestä liberaalin demokratian alamäki jyrkkenee:
http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005004248…
Jaakko Kiander puolestaan väittää (Vieraskynä/HS/14.1.2017), että ”eurokauden kriisistä selvittiin niin kuin pitikin.” Oletteko samaa mieltä?
-” Oma raha (markka) olisi aiheuttanut suuremman kurssivaihtelun.”
-” Näyttää kuitenkin siltä, että kriisivaihe alkaa olla ohitse.”
ONKO tämä tilausjuttu julkisuuteen euro/EMU-kriisistä?
http://hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005044543.html
Ilmoita asiaton viesti
EU voi syyttää itseään populismin noususta; Kun ylikansalliselle taholle annettu valta ei palvele enää kansojen etua, niin valta palautuu takaisin kansoille.
En pidä tätä sinänsä liberaalin demokratian ongelmana. Taloustilanteen heikkous ja epävarmuus tulevaisuudesta tosin aiheuttaa regressiota kohti ”vanhoja hyviä” aikoja ja perinteisiä arvoja.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen kirjoitus, kiitos siitä. Viime vuonna Ylen Docventures näytti ohjelman, jossa kerrottiin henkilöstä Martin Armstrong. Oletko lukenut hänen ajatuksistaan? Hänen kerrotaan ennustaneen yhtä sun toista..lähes päivälleen. Mikäli olet, niin mitä mieltä olet hänen näkemyksistään? http://www.armstrongeconomics.com
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Seija!
Joo, katsoin ko. dokkarin ja olin todella häkeltynyt; Se oli sekoitus pätevää faktaa ja hienoja näkemyksiä, mutta myös jonkinlaista numerologiaa (salaperäinen Socrates-tietokoneohljema).
Hänen kotisivuillaankin on sekä hienoja näkemyksiä, että jonkilaista talousalkemiaa. (Onko vankila sekoittanut pään?)
Kannattaa mielummin katsoa YouTubesta: Esim. Robert J Schiller, David Stockman, Carl Icahn, Jim Rogers ja noita Greg Hunterin haastatteluja.
Fundamentalisti kristittyjen Apocalypse ja NWO (New World Order) dokuja ja muuta soopaa ei kannata katsoa.
Ilmoita asiaton viesti
Sijoittaja Doug Casey pahanenteisenä vuodesta 2017:
”
Doug says the odds are high that the U.S. is going into a time of troubles ”at least as bad as any experienced in any advanced country in the last century.”
”
https://www.caseyresearch.com/articles/weekend-edi…
Ilmoita asiaton viesti
Arvometallisijoittaja Mike Maloneyn havainnollinen esitys siitä, miksi FED:in rahaelvytys tulee epäonnistumaan ja USA päätymään hyperinflaatioon:
https://www.youtube.com/watch?v=BOHeCotWh90
Ilmoita asiaton viesti
Pidän itse Maloneyn esitystavasta ja videonsa ovat informatiivisia mutta kannattaa samalla muistaa että hän pääasiallisesti arvometallikauppias, joten voisi sanoa että ketunhäntä on hänelläkin kainalossa. Kullassa & hopeassa ei sinänsä ole mitään vikaa, päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti
Toki pitää ottaa huomioon, että kaveri tekee myös bisnestä. Ja tietysti oma näkemys pitää koostaa useamman asiantuntijan näkemyksistä.
—
Eilen katselin Maloney:n 2011 esityksen ”The Case for $20,000 oz Gold – Debt Collapse”:
https://www.youtube.com/watch?v=tj2s6vzErqY
Ennusti Obaman tuplaavan valtion velan ja oli täsmälleen oikeassa!
—
En tosiaan aiemmin tiennyt. että tilanne on näin paha ja mitä enemmän selvittelee, niin aina vain näyttää pahemmalta.
Maloneyn käyttämästä Kuva3:sta näkee, että osakeindeksin nousu alkoi QE1:stä ja päättyi QE3:n loppumiseen. Eli nousu perustuu täysin keskuspankin likviditeettiin.
FED on mielestäni loukussa, eikä voi enää tehdä mitään. Seuraava toimi lienee QE4 syksyllä, mutta se on sitten lopun alku.
Maloney puhuu myös valtion olevan loukussa osakekuplaan, sillä korkea arvotustaso tuottaa sille merkittäviä verotuloja.
—
Mielestäni edessä on systeemikriisi ja käteisvarat kannattaa sijoittaa reaalivarallisuuteen. Asuntoolainan koron kiinnittämistä kannattaa harkita.
Selvittelen parhaillani raaka-aine- ja arvometallisijoittamista. Kirjoittelen lisää aiheesta vielä myöhemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus.
Varsinaiseen kysymykseen mielestäni vastaus on, että se puhkeaa silloin kun sen halutaan puhkeavan, tai sitten kaikilla nyt käytössä olevilla ja tulevilla keinoilla sitä ei pystytän enää estämään. Tai sitten nuo keinot tuhoavat luottamuksen liiaksi.
Mielestäni noita bondeja tietyt tahot ovat jo myyneet pois sellaisissa määrissä, että ostajaa ei ole vaikea arvailla. Tosin mielestäni nyt rahaa on jälleen palannut velkamarkkinoille.
Tuosta viimeisestä koron nostamisest vielä, että markinathan olivat jo hinnoitelleet korot ylemmäs, että tässä viimeisessä koron nostossa FEDn oli oikeastaan pieni pakko seurata markkinoita, että luottamus siihen ei olisi mennyt. Mutta missään nimessä FED ei johtanut toimintaa, vaan peesasi markkinoita.
Loppuun vielä muutama pohdittava asia. Miten usein olette nähneet merkittävissä johtavissa asemissa olevien sanoneen vapaaehtoisesti jotain seuraavien kaltaista ”emme tiedä mitä tekisimme…” ”olemme erehtyneet tai toimineet väärin..” tai muuta vastaavaa. Tai sitten merkittävää valtaa ovaavien tahojen siitä luopuvan vapaaehtoisesti, tai muuttavan systeemiä niin, että he sitä menettävät. Tai poliitikkojen tekevän ikäviä päätöksiä pidemmän ajan etujen vuoksi vs ”tölkin potkimista” eteenpäin lyhytaikaisen menestyksen ja suosion saavuttamiseksi samalla ongelmien siirtyessä tulevaisuuteen.
Ja noihin voi aina yhdistää toimivia asioita, kuten ”Follow the money” ja ”kuka hyötyy?”.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos palautteesta Jani!
Minulla on aivan sama tilannekuva.
Eliitti kertoo meille tarinaa: Tilanne on hallinnassamme ja olemme menossa kohti parempaa.
Mutta todellisuudessa esim. FED:n tilanne on: ”Tilanne ei ole hallinnasamme ja emme tiedä mitä tehdä seuraavaksi”.
Ja he tietävät sen itsekin, mutta eivät voi kertoa sitä julki ja tuhota uskottavauuttaan.
Trumpin toimet/suunnitelmat ovat tosiaan inflatorisia ja FED:n pitää peesata. Vahav dollari ja nouseva inflaatio ajaa USA:n taantumaan.
Kuten toteat ei mitään ole enää tehtävissä. Todnäk näemme kuitenkin vielä Japani-tyylistä keskuspankkimagiikkaa ennen romahdusta.
—
Tuonne guru-listalle laittaisin vielä Bill Bonnerin:
”Bill Bonner Interview: hold on to your cash, the real financial crisis is yet to come”
https://www.youtube.com/watch?v=jaHNS8q1IVg
https://bonnerandpartners.com/
https://agorafinancial.com/
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy sanoa, että todella vikkelästi olet jäljille päässyt, enkä itse olisi kyennyt parempaan.
Sen kun muistaa, että markkinat ovat ainoastaan joukko laumaeläimiä ja HFT sen digitaalinen muunnos, niin perusjutuillakin pääsee pitkälle. Siellä on vain aivan muutama poikkeus, jotka todella ymmärtävät miten homma pelaa, mutta hekään eivät pysty yleensä tarkkaan ajoitukseen.
Törmäsin ihan hiljattain Halfpasthuman-sivustoon, jonka rapsaa en kyllä niele, mutta menetelmä on hyvin mielenkiintoinen. Sekin on altis virhetulkinnoille, koska talouden eri toimijat syöttävät jatkuvasti itseään hyödyttäviä huhuja ja toisinaan toisia vahingoittavia, oli perää tai ei. Se perustuu lingvistiikkaan, eikä tietokoneohjelmisto varmastikaan erota metadatasta, onko se hörhöilyä vai ei.
Jatka samaan malliin. Aiheita tupsahtelee itsekseen ja niistä uutisoidaan Suomessa hyvin vähän tai ei lainkaan.
Itse olen siirtymässä Kansalaiseen bloggaamaan ja sinne mahtuu takuulla näin laadukasta analyysia mukaan. Sinne voi alkaa toteuttaa myös kohderyhmämarkkinointia, mikä ei täällä onnistu. Voidaan jutella feissarissa lisää, jos käytät mokomaa hirvitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos paljon palautteesta Timo!
Talousharrastuksen vuoksi tiesin jo aiemmin, että tilanne on paha, mutta talven mittaan minulle vasta paljastui sen koko karmeus.
Lopullinen läpimurto tuli, kun vihdoin hoksasin Youtube:sta listaamani talousnerot ja kuuntelin tuntikaupalla heidän esityksiään. Yo. juttuni on käytännössä summary niistä kaikista videoista.
Erityisesti kolahti Mike Maloneyn luento ”The Case for $20,000 oz Gold – Debt Collapse”:
https://www.youtube.com/watch?v=tj2s6vzErqY&t=1s
Voin toki harkita myös Kansalainen.fi-foorumia, mutta teen vielä muutaman ”harjoitusjutun” tänne. En ole aiemmin kirjoittanut asiatekstejä, vaan ainoastaan teknisiä speksejä ja koodia. Dollari ja sen reservistatus taitaa olla jatkossa erityistähtäimessäni, koska se on keskeisin fiat-valuutta.
—
Laitoin sinulle friend-requestin facesta. Olen itsekin face-inhoaja, mutta tsekkaan sen kuitenkin aina satunnaisesti.
Ilmoita asiaton viesti