Milloin keskuspankkien elvytyskupla puhkeaa?

 

Finanssikriisin (USA:n Subprime-kriisi ja Eurokriisi, 2008) seurauksena kansainväliset keskuspankit, kuten EKP ja FED, ovat pudottaneet ohjauskorot lähelle nollaa ja suorittaneet rahapoliittista kevennystä (QE). Nämä määrältään ja kestoltaan täysin ennennäkemättömät elvytystoimet ovat synnyttäneet valtavia arvostuskuplia eri varallisuuslajeihin kuten bondeihin, asuntoihin (USA, Ruotsi, Kiina) ja osakkeisiin. Ne ovat myös entisestään vain pahentaneet yksityistä ja julkista velkaantuneisuutta.

Globaali velka- ja arvostuskupla tulee väistämättä puhkeamaan heikoimmasta saumastaan.

Varteenotettavia ehdokkaita ovat mm.:

USA

USA on kokka kohti konkurssia; Valtionvelka ja tulevaisuuden pitkäaikaiset velkavastuut (unfunded-liabilities: valtioneläkkeet, MediCare, MediAid) ovat täysin kestämättömällä tasolla. Valtionvelka on tällähetkellä 17000 Mrd $ (105%/BKT). Vuoden 2016 budjettivaje oli 550 mrd $ (3.3%/BKT), eikä velkaantumiselle ole loppua näkyvissä. Lisäksi tulevat osavaltioiden ja kaupunkien velat. Kuluttajat ovat myös pahasti velkaantuneet (asunnot, autot, opintolainat, kulutusluotot). Työllisyysaste on vain 62%, mikä on 40 vuoden pohjalukema (kuva2, klikkaa isommaksi).

USA:n poikkeuksellinen kyky/mahdollisuus velkaantua perustuu dollarin ns. reservistatukseen. USA käy kaiken ulkomaankauppansa dollareissa (ilman valuuttariskiä) ja ylijäämää tekevät kauppakumppanit (Kiina, Japani) sijoittavat pääosan dollarituloistaan USA:n valtionvelkakirjoihin (Treasuries). Periaatteessa, ja myös käytännössä, jenkit antavat ensin kauppakumppaneilleen vastineeksi lappuja, joissa on dollarin kuva ja sitten lainaavat samat laput takaisin toisella lapulla, jossa lukee: "I.O.U – U.S.A" (ts. Treasuries-velkakirjoja). Eli näitä paperilappusia (nykyään tosin "digitaalista paperia") vastaan jenkit saavat itselleen ihkaoikeita tuotteita. USA:sta onkin tullut velkavetoinen palvelu- ja kulutusyhteiskunta, jossa on suhteellisen vähän teollisia työpaikkoja.

On tietysti selvää, ettei velkaantuminen voi jatkua ikuisesti, vaan sillä on jokin yläraja. Yläraja tulee vastaan mikäli dollarin reservistatus purkaantuu, eli USA:n kauppakumppanit vaihtavat kaupankäyntivaluutan, tai USA:n asema velallisena horjuu. Molemmat skenaariot ovat täysin realistisia.

Kestämättömän velkataakan vuoksi FED ei kykene toteuttamaan aikomiaan kolmea koronnostoa vuonna 2017. Pidän todennäköisenä, että tänä vuonna toteutuu vain yksi ohjauskoronnosto. Tämän jälkeen markkinakorot alkavat kuristamaan kotimaista kulutusta ja valtion velanhoitoa. Lisänä ovat vielä Trumpin kaavailemat tuontitullit, veronkevennykset ja infraelvytys, jotka ovat jo nostaneet korkotasoa (ja inflaatio-odotusta) USA:ssa. FED jotuukin keventämään rahapolitiikkaansa vuoden 2017 loppupuolella.

Pidän todennäköisenä FED:in uuden elvytysohjelman (QE4) aloittamista vuoden lopulla tai vuoden 2018 alussa. Tämä on signaali velkakirjojen omistajille (Kiina, Japani, Saudi-Arabia), että loppu on lähellä. Alkaa velkakirjojen alennusmyynti, joita FED joutuu sitten imuroimaan markkinoilta omaan taseeseen, jossa niitä onkin jo valmiiksi 2500 mrd $ arvosta. Kun velkakirjojen arvo putoaa, niiden korot (yield) pomppaavat ylös ja valtion velkarahoitus vaikeutuu. Lopulta FED joutuu suoraan rahoittamaan valtiota (debt monetation ,kuten Japanin keskuspankki (BoJ) jo tekeekin, Japanin valtionvelka on 230%/BKT). Dollari romahtaa ja päädytään hyperinflaatioon.


Bondit (yritysten ja valtioiden velkakirjat, joita käytetään rahoituksen keräämiseen)

En ole tarkemmin perehtynyt, mutta pahalta näyttää; Globaali bondimarkkina on paljon isompi (kaksinkertainen?) kuin osakemarkkina. 30-vuotta kestänyt bondien bull-markkina on päättynyt ja bondien korot ovat historiallisen alhaalla. Koroilla ei voi olla enää muuta suuntaa kuin ylös, mikä pudottaa bondien jälkimarkkina-arvoa. Tappiot ovat varmoja. Näitä lippusia ja lappusia on sitten massoittan mm. korkorahastoissa ja EKP:n taseessa. 

Euro

Euro pysyy kasassa enään pelkästään EKP:n rahaelvytyksen ansiosta. Rahaelvytyksen purkaminen jäädyttäisi pankkienvälisen luotonannon ja nostaisi eurovaltioiden lainakorot kestämättömiksi. Siksi EKP tuleekin ensi syksynä ilmoittamaan LTRO-ohjelman jatkamisesta pitkälle vuoden 2018 puolelle (esim. 9/2018 asti). Euro on poliittisessa umpikujassa; Toisaalta ei kyetä päättämään sen purkamisesta, eikä toisaalta ei ole halukkuutta muodostaa liittovaltiorakenteita sen ympärille. 

Todennäköisesti kumpaakaan päätöstä ei koskaan tulla koskaan tekemäänkään, vaan euro purkaantuu lopulta hyperinflaation kautta.

Italia

Jopa Italialla on mahdollisuus kaataa koko pakka. Italia on konkurssissa ja pysyy hengissä vain EKP:n letkuruokinnan avulla. Pankeissa on 300 mrd € hoitamattomia luottoja, jotka kaatuvat pääosin Italian valtion harteille, jonka valtionvelka on valmiiksi jo 2000 mrd € (132% BKT:sta), eikä talouskasvua ole ollut enää vuosiin. Rakenteelliset uudistukset eivät ole onnistuneet, vaalit tulossa, pakolaiskriisi jne. Game Over! Hajaantukaa, täällä ei ole enää mitään nähtävää!


Finanssikriisi olisi pitänyt hoitaa leikkaamalla velkoja ja tarvittaessa kansallistamalla huonot pankit. Tämän sijaan on valittu rahapolitiikan kevennyslinja. Kansainväliset keskuspankit ovat tekemässä ennenäkemätöntä elvytyskokeilua globaalissa mittakaavassa ja se tulee päättymään huonosti.

Keskuspankkien elvytysraha ei ohjaudu reaali-investointeihin, vaan eri omaisuuslajien arvostuskupliin, yritysostoihin ja yritysten omien osakkeiden ostoihin. Alkuperäinen kupla on vain paisutettu entistäkin paljon suuremmaksi.

Globaali talouskasvu palaa kestävälle uralle vasta, väistämättä edessä olevan, velkaresetin jälkeen. Kestämätön ylivelkaantuminen on aina lopulta hoidettu velat leikkaamalla. Niin käy nytkin.

Muodostuvia arvostuskuplia on vaikea huomata, sillä eihän niitä muuten syntyisikään kerta toisensa jälkeen, alkaen aina Hollannin tulppaanikuplasta 1600-luvulla. Ennen kuplan puhkeamista vallitseekin yleensä luottavainen, optimistinen ja jopa euforinen tunnelma.

Niin on tilanne nytkin.


Ennuste:

Suomen valtionvelka tullaan lopulta maksamaan jälleen omalla (devalvoituneella) valuutalla ja normaalilla korkotasolla. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että valtionvelkamme tulee väistämättä ylittämään 100%/BKT- tason.


+ FED:in korkokippuran loppuun (kuva1) on helppo kuvitella vielä pieni koronousutöppyrä, jonka jälkeen ollaan tultu elvytystien päähän; Korkoja ei voi nostaa eikä laskea. Koronnosto nostaisi markkinakorot kestämättömälle tasolle. Koronlasku aiheuttaisi Treasureiden dumppauksen markkinoille ja nostaisi niiden korot kestämättömälle tasolle ja sitä myötä myös markkinakorot.

+ Olen talousharrastaja, enkä ammattilainen. Korjailkaa vain jos/kun löytyy virheitä.


Youtube linkkejä:

Talousjärjestelmäkritiikkiä:

"The Four Horsemen", Independent doku, esitetty myös Docventuresin 1. kaudellahttp://www.renegadeinc.com

"The Next Financial Crisis", independent doku, Journeyman Pictures

Bondien riskeistä:

"Bond Bubble is Epic", bondiasiantuntija Michael Pento , Greg Hunterin haastattelussa

"Bond Bubble Bust Will Be Devastating", Mike Maloney, Greg Hunterin haastattelussa 

Muita kriittisiä ääniä, joita voi hakea Youtubesta: David Stockman (Reaganin budjettipäällikkö), Carl Icahn (Trumpin neuvonantaja), Jim Rogers (Raaka-ainesijoittaja), Robert J Schiller (talousnobelisti), Peter Schiff, Bill Bonner, Martin Armstrong


Muita:

 

USA:n velkakello

 

rutanen1965
Sitoutumaton Oulu

DI/ohjelmoija.

Olen Talousdemokratia ry:n hallituksen jäsen. Kannatan valtiopainotteista sekataloutta sekä euroalueen hallittua purkamista.

"Valtioraha on kansantalouden tärkein työkalu"

MMT-infoa: www.modernmonetarytheory.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu