Länsimaiden alennustila

 

Nykyään ei ole enää kivaa olla länkkäri; Johtavan länsimaan presidenttinä on vakavasti häiriintynyt henkilö. Länsimaisen valtaduopolin toinen osapuoli, eli EU, on halvaannuksen tilassa ja matkalla kohti hajaannusta. Samaan aikaan autoritaariset ideologiat, kuten äärinationalismi ja islam ovat kovassa nosteessa.

Islamin nousua pidän tilapäisenä, regressiivisenä ilmiönä, mikä johtuu arabimaiden sisäisestä heikkoudesta ja kaaoksesta. Äärinationalismin nousu on sen sijaan todennäköisesti hyvin pitkäkestoinen ja vakavampi ilmiö. Marxia vapaasti lainaten: "Nationalismi on oopiumia kansalle".

Tällähetkellä nationalismi on sekä Venäjän että Kiinan kantava ideologia. Venäjällä hapuileva demokratia vaihtui hyvin helposti nationalismiksi, kuten vastaavasti Kiinassa kommunismi. Nationalistisella agendalla on hyvin helppo pärjätä vaaleissa ja valtaan päästyä alkaa hivuttaa järjestelmää totalitaariseen suuntaan. Euroopassa Puola ja Unkari ovat jo vakaasti tällä polulla.

Äärinationalismin noustessa muualla maailmassa, viimeksi Turkissa, länsimaissa ollaan tukevasti sotkeuduttu lillukanvarsiin, kuten "populismin" ja "rasismin" nujertamiseen. Todellisuudessa ongelma on siinä, että valtaeliitin pyrkimykset eivät ole enään pitkään aikaan palvelleet kansan tarpeita.

"Populismi" ja "rasismi" ovat vain oireita tästä tyytymättömyydestä. Politiikan oikea tarkoitus on ratkoa kansalaisten arkisia ongelmia ja kehittää yhteiskuntaa kauaskantoisesti kestävällä tavalla. Nämä tavoitteet ovat kuitenkin jo pitkään olleet politiikanteon sivuosassa ja unelmointi sekä etujärjestöpolitikointi pääosissa.

USA on taantuva suurvalta, eikä tule enää koskaan palaamaan entiseen asemaansa. Siksi EU:n on vahvistettava asemaansa läntisen valtaduopolin toisena osapuolena. Parhaiten tämä tapahtuu unohtamalla liittovaltiounelmointi ja ottamalla reippaita taka-askeleita takaisin kohti vapaakauppaliittoa. Ensimmäinen askel siinä on epäonnistuneen euroalueen purkaminen, ennenkuin se purkaantuu omaan mahdottomuuteensa. Tilalle on tuotava todellisia, tavallisten EU-kansalaisten arkea kohentavia uudistuksia. 

Täällä koto-Suomessa on vastaavasti lopetettava kaikenkarvaiset kikyilyt ja soteilut. Niiden sijaan on tartuttava todellisten ongelmien korjaamiseen.

Meidän hyvinvointimme pahimmat esteet ovat peri-inhimilliset: ahneus, itsekkyys ja typeryys. Niitä kaikkia hillitsemällä pääsemme kuin itsestään takaisin uuteen nosteeseen.

Tietämättämme me länsimaalaiset olemme paljon vartioina, sillä länsimaalaisuus on parasta mitä ihmiskunta on toistaiseksi kyennyt luomaan.

Meidän on kaikin keinoin puolustettava ja varjeltava sitä, sillä vaihtoehdot eivät todellakaan ole houkuttelevia. 

rutanen1965
Sitoutumaton Oulu

DI/ohjelmoija.

Olen Talousdemokratia ry:n hallituksen jäsen. Kannatan valtiopainotteista sekataloutta sekä euroalueen hallittua purkamista.

"Valtioraha on kansantalouden tärkein työkalu"

MMT-infoa: www.modernmonetarytheory.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu