Tilirahan muuttaminen keskuspankkirahaksi
“It is well enough that people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning.”
— Henry Ford
Vastoin yleistä käsitystä tilirahaa ei luo keskuspankki, vaan sitä luovat liikepankit tyhjästä antolainauksen yhteydessä (Talousdemokratia ry). Vastaavasti tiliraha häviää, kun velka maksetaan takaisin pankkin. Pankkien antolainausta rajoittaa vain ns. vähimmäisvarantovaatimus, jonka mukaan yhtä prosenttiyksikköä vastaava osuus antolainauskannasta tulee olla talletettuna keskuspankissa olevalla vähimmäisvarantotilillä.
Tiliraha on siis velkaa ja tämä velka on liikepankkien, eikä keskuspankin vastuulla. Tästä liikepankkien "vastuunkannosta" saimmekin oivan esimerkin eurokriisin yhteydessä; Horjuvia liikepankkeja ja ylivelkaantuneita euromaita tuetaan yhä edelleenkin siten, että EKP:n pitää markkinakorot keinotekoisen alhaalla ns. LTRO-rahaelvytyksen avulla.
Myöskin vastoin yleistä käsitystä tileillämme ei makoile rahaa odottelemassa käyttönottoa, vaan tilillä oleva numerosarja kertoo sen määrän käteistä minkä liikepankki on pyydettäessä velvoitettu toimittamaan meille. Todellisuudessa tilille "talletetut" rahat on lainattu eteenpäin pankkijärjestelmässä. Pankin horjuessa, tai pankkien keskinäisen luottamuksen heikentyessä, tilirahaa ei enää saakaan pankista ulos. Juuri tästä syystä kansalaiset tyhjentävät pankkiautomaatit käteisestä vakavien kriisien iskiessä talouteen.
Ainoaa virallista rahaa ovat liikkellä olevat kolikot ja setelit (Esim. Laki metallirahasta vahvistaa kolikot laillisiksi maksuvälineiksi.) Ne ovat ns. keskuspankkirahaa eli keskuspankin liikkeelle laskemia. Nykyinen rahajärjestelmämme on siis sekajärjestelmä, jossa keskuspankki luo käteisrahan ja liikepankit tilirahan. Olisikin loogisempaa, että kaikki rahanluonti olisi samoissa käsissä. Nyt liikkellä on siis kahdenlaista rahaa, joista vain toinen on virallisesti oikeaa.
Yksi keskeinen ongelma on myöskin se, että nykyinen järjestelmä aiheuttaa automaattisesti inflaatiota, sillä lainaamalla luodulle rahalle on maksettava korko, joka vaatii rahamäärän jatkuvaa kasvattamista, mikä taas puolestaan aiheuttaa inflaatiota. Tällöin yksi rahan määritelmällisistä perusominaisuuksista, sen kyky säilyttää arvonsa, puuttuu.
—
Rahanluonti ja velanluonti tuleekin erottaa toisistaan jakamalla nykyiset liikepankit erillisiin talletus- ja antolainauspankkeihin
Talletuspankkien vähimmäisvarantovaatimus olisi 100% eli kaikki tallettajien varat olisivat aina keskuspankin vähimmäisvarantotilillä ts. keskuspankkirahana. Tällöin talletuspankit eivät voisi enää luoda rahaa myöntämällä luottoja. Tässä järjestelmässä inflaatio olisi matala (Benes&Kumhof) ja siksi talletustileille ei maksettaisi korkoa. Vähimmäisvarantojen vakuutena olisivat mm. keskuspankin taseessa olevat valtionvelkakirjat ja kultavaranto.
Mikäli asiakas haluaa korkeampaa korkotuottoa, hän voi siirtää rahavaransa antolainauspankkiin. Antolainauspankki toimisi, kuten liikepankkien erheellisesti kuvitellaan nykyisinkin toimivan eli. rahan välittäjina säästäjiltä lainaajille. Antolainauspankkeihin tehdyillä talletuksilla ei olisi minkänlaista valtiontakausta.
—
Tilirahan muuttaminen keskuspankkirahaksi on esitetty jo 30-luvulla laaditussa ns. "The Chicago Plan":ssa (IMF, Benes&Kumhof). Suuren laman jälkeen ymmärrettiin, että rahan luominen liikepankkien antolainauksen kautta johtaa helposti ylivelkaantumiseen ja talouden ylikuumentumiseen sekä arvostuskupliin. Helpointa esitykseen perehtyminen on katsomalla Michael Kumhofin luento.
Länsimaista pisimmällä keskuspankkirahan käyttöönoton suunnittelussa on Islanti, jonka edellinen pääministeri teetti asiasta oman tutkimuksensa ja lisäksi myös Islannin uusi pääministeri on teettänyt KPMG-pankilla oman vastaavan selvityksensä.
Toivottavasti islantilaiset ovat lopulta niin rohkeita, että lähtevät kokeilemaan tätä uutta rahajärjestelmää.
Nykyistä euro-järjestelmää ei voi lähteä korjailemaan kaatamatta sitä. Mutta mikäli euro lopulta hajoaa, kuten itse oletan, ja palaamme takaisin omaan valuuttaan, tulisi meidän vakavasti harkita tätä uutta rahajärjestelmää .
+ korjailkaa vaan mikäli tekstissä on asiavirheitä
Kannatetaan, Glass-Steagall vähensi pankkien tötöilyä pariksi sukupolveksi, kunnes se kumottiin.
Olisin itse valmis menemään myös askeleen pidemmälle – jokaiselle keskuspankkitili ja valtiollinen maksujärjestelmä, jonka jälkeen talletussuoja pois muilta kuin keskuspankkitililtä.
Näin yksikään pankki ei olisi enää too big to fail.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommentista Amos!
Voi todellakin olla niin, että koko talletuspankkitoiminta olisi parempi ottaa valtion haltuun ja jättää vain antolainaus nykyisille liikepankeille.
Vasemmistoliiton ”Keskuspankkitili kaikille” aloitteesta oma pähkäilynikin lähti liikkeelle.
http://www.vasemmistofoorumi.fi/old/wp-content/upl…
Ilmoita asiaton viesti
Olin itse todella positiivisesti yllättynyt tästä VL:n aloittesta.
Juuri tällasia radikaaleja ehdotuksia kaipaan puolueilta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin kukaan ottaa lainaa vain maksaakseen sen korkojen kera takaisin, käyttämättä sitä mihinkään muuhun kuin tähän lainojen maksuun? Kyllä lainanottajan on saatava markkinoilta ”tuottoa” yli koron, jotta tässä olisi jotain järkeä. Tällöin inflaatio-peikko kyllä vaanii kulisseissa.
Periatteessa tuo on mahdollista, mutta ei tuohon kukaan lähde.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta se ei aiheuta inflaatiota?
Ilmoita asiaton viesti
Minusta velan kasvun kannalta oleellisinta on se, että paljonko velkaa otetaan/annetaan. Oravanpyörä on valmis. Tuossa mainitsemassasi esimerkissä yksinkertaistettuna sanotaan, että lainanottaja ottaa lainaa vain maksaakseen koron työnteolla. Näinhän ei voi olla, sillä eihän kukaan halua vain tehdä töitä/tavaroita hyötymättä siitä mitenkään. Kyllä jokainen työntekijäkin haluaa katetta työlleen. En usko, että kukaan menee töihin, josta saa palkaksi vain työstä aiheutuneet kulut. Kaikkien on saatava katetta työskentelynsä vastineeksi, joten siksi siellä ”kuplassa” vaikuttava kilpailu ”korkorahoista” aiheuttaa sen inflaation velan lisäkysynnän kautta.
Ilmoita asiaton viesti
No, minä en ainakaan lainaa rahaa siitä ilosta, että saan vain maksaa korkoa. En myöskään kanna valoa sisään säkillä.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä teoriassa noin.
Keskeinen ongelma lienee kuitenkin rahamäärän hallinta.
Kun se on liikepankeilla, niin mopo karkaa säännöllisesti käsistä.
Investointeihin/spekulointiin käytetty raha pitäisi erottaa talletetusta rahasta, eikä antaa sille minkäänlaista valtiontakausta.
—
Tällähetkellä uudistuksia ei voi tehdä, sillä nykyinen järjestelmä kaatuisia. Eikä myöskään poliittista tukea löytyisi.
Pitää odottaa savun hälvenemistä ja sitten kokeilla jotain uutta.
—
Eilen löysin juutuutista dokkarin joka käsittelee liikepankkien rahanluonnin ongelmia:
”97% Owned – Economic Truth documentary”
https://www.youtube.com/watch?v=XcGh1Dex4Yo&t=3296s
Ilmoita asiaton viesti