EKP:n rahaelvytys jatkuu jatkuvasti

 

Torstaina EKP ilmoitti jatkavansa LTRO-rahaelvytystä jo toisen kerran. Nyt elvyttely jatkuu ainakin syyskuuhun 2018 asti. Todennäköisesti kesällä 2018 elvytyksen ilmoitetaan jatkuvan ainakin kesään 2019.

Rahaelvytys on tällähetkellä EKP:n tärkein tehtävä. Rahaelvytyksen avulla painetaan valtionvelkakirjojen markkinakorot niin alas, että euron käyttöönoton seurauksena ylivelkaantuneet välimerenmaat (GIPS = Greece, Italy, Portugal, Spain) pystyvät hankkimaan rahoituksensa markkinoilta. Ilman rahaelvytystä GIPS-maat joutuisivat valtionvelkakriisiin ja euroalue purkautuisi. Muulle euroalueelle LTRO on turha ja jopa vahingollinen.

Rahaelvytys on totetutettu niin, että EKP ostaa euroalueen liikepankeilta niiden hallussa olevia valtionvelkakirjoja. Ostojen seurauksena liikepankit saavat lisää rahaa omaa antolainaustaan varten. Lisäksi LTRO-ostojen seurauksena velkakirjojen korot putoavat, jolloin euroalueen valtioiden korkomenot putoavat. Valtionvelkakirjojen korot ovat pudonneet jo niin paljon, että suuri osa euroalueen valtiovelkakirjoista tuottaa negatiivista korkoa.

Osto-ohjelman seurauksena EKP:n "holveihin" on kertynyt jo yli 20% euroalueen valtionvelasta (kuva2) yht n. 1700 mrd euroa (Table A7.1). Nykyisen mandaatin mukaan EKP:lla on valtuudet ostaa max. 33% kunkin euromaan valtionvelasta. Viime vuodet EKP on ollut ylivoimaisesti suurin euroalueen valtionvelan ostaja. EKP:n suuret ostokset ovat nostaneet valtionvelkakirjojen jälkimarkkinahinnat pilviin ja vastaavasti laskeneet prosentuaalisen korkotuoton alas (sillä absoluuttinen korkotuotto on aina vakio (ns. kuponkikorko)). Rahaelvytyksen on tarkoitus olla tilapäistä, joten EKP:n on jossain vaiheessa myytävä hallussaan olevat velkakirjat takaisin markkinoille. 

Kun suurin ostaja, muuttuukin yht'äkkiä suurimmaksi myyjäksi on selvää kuinka velkakirjojen hinnoille käy; Ne putoavat jyrkästi ja EKP joutuu kirjaamaan myynneistä valtavat tappiot. Vastaavasti velkakirjojen korot nousevat jyrkästi ja erityisesti GIPS-maat joutuvat vaikeuksiin.

Niinpä ollaankin jälleen vastaavassa tilanteessa mistä kaikki saikin alkunsa, eli v2011 eurokriisissä, ts. mikään ei ole muuttunut, ainoastaan velan määrä on kasvanut. Tästä voimmekin helposti tehdä sen johtopäätöksen, että EKP ei tule enää myymään velkakirjojaan takaisin markkinoille, vaan pitää ne loputtomasti hallussaan.

GIPS-maiden ylivelkaantuminen ei tule korjaantumaan rahaelvytyksellä. Halpa raha on ylivelkaiselle sama kuin halpa viina juopolle; Se vain pahentaa tilannetta. Halpa raha on ajamassa koko euroalueen samaan kurimukseen, mistä GIPS-maat oli tarkoitus pelastaa. Valtioiden on hankala noudattaa budjettikuria, koska rahaa saa edullisesti. Euroalueen keskimääräinen valtionvelka on uhkaavasti lähestymässä 100%/BKT tasoa, josta teorioiden mukaan ei ole enää pelastuttavissa (ns. kasvavien korkomenojen noidankehä).

On lopultakin myönnettävä, että euroalue ei voi toimia muutoin kuin muodostamalla siitä liittovaltio. Ja koska tämä on poliittinen mahdottomuus, on ryhdyttävä toimiin euroalueen purkamiseksi. Euroalueen purkaminen purkaa kertyneen ylivelan aiheuttaen pankkikriisin ja laman, mutta sen jälkeen talous lähtee kuitenkin rivakkaan nousuun uudelta, terveeltä pohjalta.

Todellisuudessa näin ei tulla toimimaan, sillä asianosaiset poliitikot ja keskuspankkiirit eivät tule myöntämään euron ongelmia, eivätkä näin ollen myöskään ryhtymään korjaavin toimenpiteisiin.

Siksipä EKP:n jatkuva rahaelvytys jatkuu jatkuvasti myös jatkossakin.

 


+ Pitkäaikaisin kokemus rahaelvytyksestä on Japanilla, joka on harrastanut sitä jo 90-luvulta saakka. Kokemukset eivät ole rohkaisevia; Ohjauskorko on edelleen 0%, inflaatio n. 1%, 10v-valtionvelan korko 0%, valtionvelka 235%/BKT, josta n. 40% on keskuspankin (BoJ) hallussa.

+ "What is LTRO?"

rutanen1965
Sitoutumaton Oulu

DI/ohjelmoija.

Olen Talousdemokratia ry:n hallituksen jäsen. Kannatan valtiopainotteista sekataloutta sekä euroalueen hallittua purkamista.

"Valtioraha on kansantalouden tärkein työkalu"

MMT-infoa: www.modernmonetarytheory.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu